Izrazi sućuti nadbiskupa Ž. Puljića povodom smrti hrvatskog povjesničara prof. dr. Stijepe Obada

Istaknuti hrvatski znanstveni, sveučilišni i kulturni djelatnik, povjesničar prof. dr. Stijepo Obad, dugogodišnji predavač na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru, preminuo je u četvrtak 8. travnja u 92. godini života u Zadru.

Povodom smrti toga zauzetog i uzornog vjernika laika koji je bio uvaženi sugovornik i suradnik u životu Zadarske nadbiskupije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izraze sućuti prof. Mariji Obad, supruzi poštovanog profesora dr. Stijepe Obada. 

Brzojav sućuti nadbiskupa Puljića glasi:

Šetajući zadnjih dana zadarskom Rivom, pitao sam se zašto ne gori svjetlo u sobi u kojoj je radio Vaš muž Stijepo. S prozora te sobe znao mi je često mahnuti rukama i upitati za zdravlje.

Kada sam pročitao vijest sa Sveučilišta u Zadru o smrti cijenjenog prof. dr. sc. Stijepe Obada, bilo mi je jasno zašto prošle večeri nije gorjelo svjetlo u njegovoj radnoj sobi. No, svjetlo znanosti toga dugogodišnjeg djelatnika na Odsjeku za povijest na Sveučilištu u Zadru gorjet će u dušama brojnih studenata koje je poučavao i kolega s kojima je djelovao. Jer, sadašnji Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru mnogo duguje u svom formiranju i oblikovanju upravo profesoru Obadu koji je uložio u njega najvažnije i najbolje godine svoga života.

Svidjelo se Gospodaru povijesti i ljudskih zbivanja da profesor Obad završi ovozemni hod u tjednu kada kršćani slave Uskrsnuće Gospodinovo. Siguran sam kako je i Stijepo kao njegov odani učenik čuo Kristov utješni glas: „Slugo dobri i vjerni, uđi u veselje Gospodara svoga!“.

Povodom smrti Vašeg cijenjenog supruga Stijepa, koji je dugi niz godina poučavao i odgajao brojne generacije studenata ne samo u Zadru, već i u drugim dijelovima Lijepe naše, primite, poštovana gospođo Marijo, izraze iskrenoga suosjećanja.

U molitvenom zajedništvu s Vama i Vašom obitelji, s rodbinom i prijateljima od Zadra do Konavla i Dubrovnika, zahvaljujemo Bogu za njegovu očitovanu ljubav prema narodu, Domovini i Crkvi. Njega, koji je s vjerom odano živio i neumorno radio, preporučujemo Božjem milosrđu. Pomogle mu naše molitve da ga Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina, a sve koji su pogođeni njegovom smrću neka ispuni uskrsnom nadom i utjehom.

Uz preporuku za dušu pokojnoga prof. Stijepe Obada, molimo neka ga Gospodin licem svojim obasja i milostiv neka mu bude. Neka mu očituje svoju blagost i prepozna njegovo ime koje je prije 91 godinu „urezao u dlanove svoje ruke“ (Iz 49, 16). Primio ga Gospodin u prostranstva nebeskoga Hrama.

S izrazima iskrenoga suosjećanja i molitvenog zajedništva,

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup

Ukop pokojnika dr. Stijepe Obada održat će se u srijedu, 14. travnja u 14,00 sati na groblju sv. Srđa i Baha u Pridvorju – Konavle, rodnom mjestu poštovanog profesora Obada koji je svojom stručnošću, erudicijom i plemenitom, blagom osobnošću, prenosio znanje i kršćanske vrednote generacijama hrvatskih studenata.