ZADAR, Katedrala Sv. Stošije – USKRSNO BDJENJE: PROPOVIJED mons. Ž. Puljića

1. Izvješća Staroga Zavjeta, koja smo sada slušali žele nam protumačiti značenje ove svete noći. Nakon drame Velikoga Petka mala skupina Isusovih učenika proživljava časove straha i razočaranja. Lijepo su to ispovjedila dvojica učenika na putu u Emaus: “A mi se nadasmo”. Noć velikoga Petka i subotnji dan bili su neobično turobni i bez perspektive. I dok učenici u strahu od Židova zaključani u dvorani Posljednje večere kukaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju, dotle Židovi osiguravaju grob sa stražom da ne bi slučajno tkogod od njegovih došao i ukrao ga, pa onda kazao da je uskrsnuo. Vidjeli su kako umire u bolovima, proboli su mu srce kako bi se uvjerili da je doista preminuo, a sada postavljaju stražu.

Otajstvo Kristovog uskrsnuća, braćo i sestre, zbiljski je povijesni događaj. O tomu svjedoče prvi vjesnici i svjedoci uskrsnog događaja. Kristovo uskrsnuće postaje kamenom temeljcem apostolskog naviještanja. Isus je pokazao da je Sin Božji, ali ne na njihov zahtjev, nego kad je sam htio. Upravo kad su se najmanje nadali: „u ranu zoru“, još za mraka ustaje iz groba i javlja se svojim uplašenim učenicima s utješnim pozdravom: Mir vama! Zato Crkva ove svete noći s radošću i zahvalnošću propovijeda, te s vjerom pjeva i ispovijeda: „znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!“

2. Stoga je Uskrs najvažniji crkveni blagdan. Kristovim uskrsnućem, naime, i silaskom Duha Svetoga počelo je vrijeme Crkve koje još traje, a „Duh Božji divnom providnošću upravlja tijek vremena i obnavlja lice zemlje“ (GS 26). Stoga veličanstveni hvalospjev uskrsne noći poziva: „Nek uskliknu službenici Božji; neka jekne trublja spasenja; nek se raduje zemlja tolikim obasjana bljeskom“.

I dok nam još u ušima zvone prijekorne riječi: „Puče moj, što učini Tebi..“, u večerašnjim obredima odjekuju riječi satnika: „Zaista, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!“ Njegovo uskrsnuće kamen je temeljac naše vjere. A on svjetlo ljudske povijesti, njezino središte i raskrižje, njezin smisao i otkupljenje. Svima vama koji ste u ovo korizmeno vrijeme osjetili blagodati molitve i sakramentalnog života, i koji ste aktivno i pobožno sudjelovali u obredima svetog Trodnevlja, želim blagoslovljene uskrsne blagdane s anđeoskim pozdravom: Uskrsnuo je kako je rekao, Aleluja!

Mons. Želimir Puljić

nadbiskup zadarski

Katedrala, 3. travnja 2021.