ZAGREB: Pozdrav predsjednika HBK, nadbiskupa Želimira Puljića, na početku 61. plenarnog zasjedanja HBK

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je pozdravni govor na početku 61. plenarnog zasjedanja Sabora HBK koje se održava 18. i 19. siječnja 2021. u zgradi HBK u Zagrebu.

Uzoriti gospodine kardinale Bozaniću, preuzvišeni apostolski nuncije u RH mons. Giorgio Lingua, braćo nadbiskupi i biskupi, prečasni generalni tajniče i poštovani glasnogovorniče! Sve vas pojedinačno i skupno od srca pozdravljam na ovom redovitom 61. plenarnom zasjedanju HBK. Posebice pozdravljam dvojicu naše subraće koje je uz pandemiju pogodio i razoran potres: zagrebačkog nadbiskupa i sisačkog biskupa. Obojici smo već očitovali, a ovog puta ponavljamo, našu bratsku blizinu i solidarnost sa zahvalnošću što su nas prošlog tjedna na videokonferenciji detaljnije izvijestili o posljedicama potresa, posebice na sakralnim objektima.

Elektroničkom poštom javio se mons. Petar Palić, apostolski upravitelj Hvarske biskupije i ispričao se kako neće moći nazočiti ovom zasjedanju pa sve pozdravlja i želi uspješan rad. Prijavio se delegat BK BiH mons. Tomo Vukšić koji će sutra prije podne biti s nama.

Uvod u program 61. plenarnog zasjedanja

a) Ne treba posebice isticati koliko je koronavirus stvorio problema kod nas i u svijetu, pa su poduzimane i još se poduzimaju mjere opreza, karantene, razne zabrane i restrikcije u prigodi okupljanja, kao i ograničavanje ili pak ukidanje školskih, kulturnih i sportskih aktivnosti, nametanje distance među ljudima i dr. Covid-19 je uzdrmao i poremetio brojne planove i programe, te nas učinio još više svjesnim da smo „slabašni i nejaki“ kad nas je „tako sićušan virus“ uspio baciti na koljena i uzrokovati krizu širih razmjera. Zbog toga su brojni planirani susreti bili otkazani ili su održavani uz pomoć tehničkih pomagala, mrežnim odnosno internetskim putem.

I godišnji skup CCEE-a, koji je bio planiran u Pragu (25.-27. rujna 2020.) s temom „Crkva u Europi nakon pandemije. Perspektive za stvoreni svijet i zajednice”, održan je također mrežnim putem na daljinu. U svom pismu papa Franjo je naglasio da je „pandemija ostavila duboki trag u svima nama, te poremetila i značajno izmijenila društvenu i ekonomsku sferu života“. Posebice je spomenuo „prinudne obustave i odgode vjerskih obreda i sakramenata kršćanske formacije, što je mnoge svećenike nagnalo na traženje novih načina za pružanje svoje pastoralne službe vjernicima“.

U rubrici „Izvješća“ možete pročitati kratki pregled održane Plenarne skupštine CCEE, kao i prijevod zanimljivog predavanja isusovca Pavela Ambrosa, s teološkog fakulteta u Olomoucu (Češka) s naslovom „Otvoreni razgovor o tomu kako život u razdoblju nakon covida-19 postaviti na zdrave temelje“.

b) U tom vidu i mi smo bili planirali u listopadu razgovarati o pandemiji koronavirusa, a to ćemo učiniti sada. Pozvali smo docenta dr. primarijusa Roka Čivljaka koji će govorit o temi „Vjernik pred izazovom covida-19“. U drugom dijelu o ovoj temi mons. Vjekoslav Huzjak govorit će o stanju u Crkvi uzrokovano pandemijom covid-19.

Dok suosjećamo s brojnim žrtvama pandemije kod nas i diljem svijeta, osjećamo potrebu izreći zahvalu svima koji su vodili i vode brigu o zdravlju ljudi: liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, pripadnicima snaga reda, pružateljima osnovnih usluga, volonterima, svećenicima i časnim sestrama koji su molitvom, riječju, pogledom i gestama dali svjedočanstvo brige i ljubavi, ljudske i vjerničke topline.

Kao biskupi s pastirskom brigom za povjereno stado, želimo duhom milosrdnog Samarijanca (usp. Lk 10, 29-37) biti blizu svima koji su pogođeni tom opakom bolešću. A k tomu i potresom s golemim posljedicama patnje i stradanja. U tom vidu obratit ćemo se s ovoga zasjedanja vjernicima neka se molitvom i prevencijom bore s tom opakom bolešću. Živo se nadamo da će se uskoro normalizirati društveni i vjerski život, a tržište rada i ekonomije biti obnovljeno i obogaćeno duhom nove solidarnosti.

Uz izraze blizine i dobrote koju su pokazali ljudi u zemlji i inozemstvu, lijepo je bilo vidjeti prošlih dana predstavnike Katoličke i Pravoslavne Crkve na terenu s ugroženim ljudima, neposredno pred početak molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Dok sklapamo ruke na molitvu i nudimo evanđelje kao orijentir i doprinos u izgradnji ovozemaljskog doma, te Bogu zahvaljujemo što je po dobroti brojnih dobročinitelja pokazao „svoja silna djela“, sve ljude dobre volje i dobrog srca potičemo neka im ne dojadi činiti dobro.

c) Od zadnjega redovitog 60. plenarnoga zajedanja (8.-9. lipnja 2020.) održano je izvanredno zasjedanje HBK, 15. rujna 2020. godine u Splitu gdje smo izabrali novog generalnog tajnika prof. Krunoslava Novaka komu zahvaljujem što je prihvatio ovu službu, kao i njegovom biskupu mons. Radošu zahvaljujemo što ga je stavio na raspolaganje.

Nakon prošlotjednog zasjedanja mrežnim putem, ovo je zapravo njegov prvi javni nastup pred nama i s nama. Neka bude s Božjim blagoslovom. Nakon izvanrednog zasjedanja u Splitu, sutradan, 16. rujna prisustvovali smo ređenju nuncija mons. Ante Jozića, u novoj crkvi Svete Obitelji u Solinu, a zaredio ga je državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Mons. Jozić je u međuvremenu preuzeo delikatnu službu u Bjelorusiji.

U crkvi Svete Obitelji u Solinu, za koju je mons. Barišić zatražio naslov „manje bazilike“, na blagdan sv. Jeronima, 30. rujna 2020. pod pokroviteljstvom HBK obilježena je i nacionalna proslava 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima.

Uoči same proslave na Medicinskom fakultetu u Splitu kardinal José Tolentino Calaça de Mendonça, arhivist i knjižničar iz Vatikana, održao je predavanje „Sveti Jeronim i Vatikanska apostolska biblioteka“.

Treba ovdje pripomenuti da je usprkos problema s koronavirusom ove godine sv. Jeronim svečano obilježen ne samo u Solinu, već i u Rimu gdje je državni tajnik kardinal Pietro Parolin predvodio misno slavlje, kao i u Štrigovi u Varaždinskoj biskupiji gdje je objavljena posebna monografija o njemu, te u Grahovu, u Bosni i Hercegovini.

Vidjeli ste iz programa da ćemo uz izbor podpredsjednika HBK i članova Stalnoga vijeća čuti izvješće o djelovanju i potrebama Hrvatskoga Caritasa, posebice u posljednje vrijeme.

Na ovom zasjedanju mons. Ivan Ćurić izvijestit će nas o naputku Kongregacije za kler o „pastoralnoj preobrazbi župne zajednice u službi evangelizacijskog poslanja Crkve“.

Na zasjedanju će biti podnijeta izvješća predsjednika, Komisija, Vijeća i Odbora HBK. Biskupi će raspraviti i o mandatima u tijelima HBK i kalendarskim terminima tijekom 2021. godine. Još jednom sve vas od srca pozdravljam i želim plodan rad i blagoslovljeno naše zborovanje. Hvala na pozornosti.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 18. siječnja 2021.