ZADAR: Svetkovina Bogojavljenja u katedrali sv. Stošije

Na svetkovinu Bogojavljenja, u srijedu 6. siječnja, svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je don Roland Jelić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

„Crkva svetkovinom Bogojavljenja slavi dan kada se Bog objavio cijelom svijetu, ne samo ljudima oko sebe. Svaki od mudraca ima svoju osobnost, svojstvenost, po boji kože i izgledu. Svaki od njih je različit, a jedinstven. Kroz osobe mudraca Crkva želi dočarati univerzalnost spasenja. Isus nije došao na svijet samo radi nekih posebnih ljudi, nego radi svih, bez obzira na boju kože, odjeću, spol i ostalo. Svi koji vjeruju u Isusa Krista su jedno. Privukla ih je sjajna zvijezda na Nebu“ rekao je don Roland, istaknuvši da su mudraci „mogli ostati u sjeni svoje palače, u naslonjaču svoga doma, ali ipak su se odvažili i krenuli: ‘Idemo vidjeti, što nam ta zvijezda poručuje. Idemo istražiti što nam ta zvijezda donosi? Ovo se ne događa često, to se dogodilo samo jedanput’. Krenuli su na put i odlučili slijediti tu zvijezdu. Krenuli su u nepoznato s potpunim povjerenjem, jer su osjetili da se događa nešto veliko“ rekao je don Roland.

„Ta zvijezda stoji svakog dana preda mnom i pred tobom. Zvijezda koju mudraci slijede je zvijezda Evanđelja, radosti. To je Riječ Božja. To svjetlo vodi nas Djetetu. Bez da čitamo i razmatramo Evanđelje, nije moguće susresti se s Isusom. Mudraci koji su slijedili zvijezdu u djetetu su prepoznali Spasitelja i s Marijom, Josipom i pastirima, znali su da se spasenje sastoji u tome da u svom srcu prigrlimo dijete Isusa“ rekao je don Roland, upitavši koliko je ta Zvijezda, ta Radosna vijest, Evanđelje, bitno u našem životu.

„Jesi li ti svojim načinom života na strani mudraca koji slijede s povjerenjem zvijezdu ili si na strani Heroda koji nepomično promatra i traži razloge da ubije Evanđelje koje je Bog usadio u čovjeka i svijet. Ono što kraljevi imaju, a što Herod nema, jest poniznost srca. Poniznost srca je najvažnija kako bismo prihvatili Isusa Krista. Mudraci su imali poniznost i Isusa su spremno prihvatili. Nisu se pouzdavali u svoju pamet, u svoj naum, nego u zvijezdu koja ih je dovela Djetetu kojemu idu ususret, da mu se poklone“ rekao je don Roland, dodavši da su se mudraci vratili drugim putem u svoju zemlju. „Susret s Isusom mijenja i njih, daje im novi smisao života. Ne vraćaju se starim putem kojim su došli nego kreću u novi način života s Isusom Kristom“ naglasio je don Roland, poručivši kako susret s Isusom, ako ga iskreno primimo u srce, „ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Isus onda mijenja način života, ono što se nalazi u nama, može istjerati zlo iz nas. Dopustimo Isusu da rasvijetli tminu našeg života, da se ne vraćamo ispraznom načinu života, nego da svoj pogled usmjerimo prema boljoj budućnosti“ potaknuo je rektor Jelić.  

Upitavši što mi danas možemo donijeti Isusu, don Roland je istaknuo: „Ima nešto što Isus neizmjerno želi od nas i zbog čega je umro. Ono što mu danas čovjek može dati nije neko bogatstvo, nego to su naši grijesi, naše slabosti. Zato ih daj Isusu, predaj mu ih kao što su svoje poklone predali mudraci, iskrene duše i srca. Reci: ‘Isuse, evo ti moji grijesi, evo ti moje slabosti. Evo ti moje ljudske mane. Evo ti ono što me odvaja od tebe i od bližnjega’. Isus te neizmjerno ljubi, zato te otkupio. Dopusti mu da on uzme tvoje grijehe i da te rasterećenog usmjeri na bolji i drugačiji način života. Dopustimo Isusu da svjetlost njegove zvijezde svijetli u životu svakoga oda nas. Neka naš život ispuni mirom, blagostanjem i zajedništvom s Bogom, slijedeći Isusa koji se rodio i umro radi našeg spasenja“ poručio je don Roland Jelić.

Svetkovinom Bogojavljenja u Zadarskoj nadbiskupiji započinje Devetnica uoči proslave svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije I naslovnice zadarske katedrale. Ove godine, zbog epidemioloških mjera, u katedralu tijekom Devetnice neće hodočastiti vjernici iz župa dva gradska dekanata, nego će se uobičajeno slaviti večernja misa s početkom u 18,00 sati, bez organiziranog sudjelovanja hodočasnika.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić