ZADAR, KATEDRALA SV. STOŠIJE – BOŽIĆNA MISA: Propovijed mons. Ž. Puljića

Budnim pastirima u iščekivanju, kao i mudracima u traženju, dogodio se Božić

(Čitanja: Iz 52, 7-10; Ps 98, 1-6; Heb 1, 1-6; Iv 1, 1-18)

1. Rođenje Isusa Krista, koje se dogodio u Palestini, u gradu Betlehemu, osobiti je događaj ljudske povijesti u kojem se ostvarila ona povezanost neba i zemlje za kojom su čeznuli starozavjetni pisci i proroci. Tada je, naime, u svijet opterećen grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost. Zato je sveti Karlo Boromejski govorio da su Božićni dani „vrijeme spasenja, mira i pomirenja“. U središtu naše pozornosti su jaslice gdje uz Mariju i Josipa nalazimo skupinu pastira i mudrace s istoka koji imaju svoju poruku i značenje. Betlehemski pastiri predstavaljaju ljude koji su budni i u nebo zagledani. Kao takvi oni su sposobni vidjeti stvari i onkraj privida, te u stavu klanjanja i adoracije obratiti se Novorođenomu.

Uz pastire kod jaslica imamo i drugu skupinu biblijskih likova, a to su mudraci s istoka koje zovemo i kraljevima. Oni predstavljaju lju­de koji čitaju znakove vremena. Njihov broj tri s darovima koje nose tumači se kao „puninu i izraz zajedništva“. Smirna upućuje na novo ra­đanje, kao i na čuvanje tijela od raspadanja. Zlato ni­je samo simbol bogatstva, nego kao „mineralna svjetlost“ simbol je „prosvjetljenja“. Treći dar, tamjan s dimom i mirisom nosi naše molitve prema nebu i spaja zemaljsko sa nebeskim. Tako je po tajni Utjelovljenja očima naše duše sinulo novo svjetlo Božje slave. Pa dok u božićnom djetetu spoznajemo Boga, budi se u nama čežnja za nebeskim dobrima.   

2. Ovaj blagdan, dakle, ima široku kozmičku dimenziju. Bog po svome Sinu pristupa svakom čovjeku, bez obzira iz kojeg plemena, puka i naroda bio. Činjenica je, međutim, da su ga u ono vrijeme prepoznale samo dvije skupine ljudi i radovale se njegovu dolasku. To su bili priprosti, jednostavni i siromašni pastiri, te učeni, mudri i poučljivi kraljevi s istoka. Poruka je jasna, trajna i aktualna: Ako želimo u malom Djetetu prepoznati Boga, treba nam jednostavno, otvoreno, poučljivo  i djetinje srce. A za razumjeti ga potreban je um koji ga prihvaća i iskreno mu se klanja, poput mudrih kraljeva s Istoka.

Poštovana braćo i sestre u Kristu! Utjelovljeni Isus želi i nas pohoditi i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu. On dolazi ususret, zove nas i traži. Anđeoski  korovi su ga dopratili do ove naše suzne doline. Odliježe još uvijek anđeoska pjesma: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima dobre volje! Pridružimo se anđeoskim korovima, pa molimo i pjevajmo: „Teb’ Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku tvoju častimo, svetu Djevu Mariju“. Recimo mu i ove godine da je on mir i čežnja duše naše. Uputimo mu ponizno molitveni vapaj: Dođi, Gospodine Isuse!

3. Svima vama, braćo i sestre, koji ste došli u našu provstolnicu, ili naqs pratite putem radija i TV, želim čestit Božić i već sada blagoslovljenu Novu 2021. godinu, koja neka bude ispunjenu mirom i svakim Božjim blagoslovom. Zahvaljujem svima koji su mi uputili usmene ili pismene čestitke i dobre želje. Koristim prigodu uputiti čestitke vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, posebice našim pomorcima i iseljenicima. Neka ih Novorođeni obdari darovima radosti i mira kako bi bili i ostali ponosni na svoj rod i svoj dom, na svoje vjerske i narodne korijene. Posebice to želimo onima koji zbog bolesti, izolacije ili kakvih drugih razloga nisu s nama. Ali, u duhu i molitvi smo povezani pa im poručujemo: Hrabri budite; ne bojte se! Gospodin je blizu svima, posebice onima koji trpe i pate.

A nama koji ćemo uz pjesmu i molitvu slaviti Božić i razmišljati o velikom događaju Božjega dolaska na ovu zemlju, neka Novorođeni razbudi čežnja za nebeskim dobrima.  I neka nam daruje priprosto i jednostavno srce pastira, kao i mudri i poučljivi um kraljeva kako bismo ovih božićnih dana mogli doživjeti božićno otajstvo pa radosno ponavljati: Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Neka nas sve novorođeni Isus obdari svojim blagoslovom i u Novoj 2021. godini. A njegov mir i blagoslov neka počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima svih njezinih žitelja. Njemu koji se rodio i k nama došao neka bude slava u vijeke vjekova. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski