ZADAR, KATEDRALA SV. STOŠIJE: MISA POLNOĆKA – Propovijed mons. Ž. Puljića

Isus se rodio u maloj zemlji Palestini i neznatnom mjestu Betlehemu

(Čitanja: Iz 9,1-3. 6-7;   Tit 2, 11-14;   Lk2, 1-14)

1. Uobičajeno je za blagdan Božića slaviti tri mise: Polnoćku, zornicu i danju misu. U svakoj od njih predstavlja se prigodnim čitanjima različit vid otajstva, pa tako skupa dobivamo trodimenzionalni pogled na taj događaj. Polnoćka nam opisuje Kristova rođenja i okolnosti u kojima se ono zbilo. Misa zornica opisuje pastire koji hite u Betlehem, pa tako i pokazuje i nama kakav bi imao biti i naš odgovor na navještaj otajstva: I nama je bez oklijevanja krenuti i pokloniti se Djetetu. Ivanov Proslov koji se čita na dnevnoj (pučkoj) misi objavljuje nam tko je zapravo onaj koji se večeras rodio: On je vječna Riječ Božja po kojoj je sve stvoreno i koji postoji odvijeka, prije stvaranja svijeta.

Rekao sam da se polnoćka usredotočuje na početak povijesnog događaja koji je opisan zbunjujućom jednostavnošću. Ove noći, naime, prije 2020 godina, u maloj zemlji Palestini, u mjestu Betlehemu dogodio se Božić kao običan zemaljski događaj. Marija zaručena s Josipom rodila je dijete kojem dadoše ime Isus i položiše ga u jaslice. U betlehemskim kućama nije za njih bilo mjesta, pa se rođenje zbilo u nekoj zabačenoj štali čijeg vlasnika povijest nije zabilježila.

2.  Josip i Marija nisu poznavali nikoga u mjestu, pa nisu imali komu ni javiti sretno rođenje sina. A ni telefona, facebooka, twittera ili elektroničke pošte tada nije bilo. Stoga se samo nebo uključilo. Bog se poslužio svojim obavijesnim sustavom. Poslao je anđele neka tu radosnu vijest hitno prenesu pastirima koji su čuvali svoja stada po betlehemskim brežuljcima. „Ne bojte se, rekoše anđeli, evo javljam vam blagovijest i veliku radost za sav narod. Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj, Krist, Gospodin. I evo  vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno u jaslama“ (Lk 2,10-12). Bila je to prava „twitter komunikacija“ koja ne trpi opširne opise i izlaganja. Tri, četiri retka jednostavnih riječi kojima je opisan najvažniji događaj povijesti svijeta, dolazak Sina Božjega na zemlju: „I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, povi ga i položi u jasle, jer za njih nije bilo mjesta u svratištu“.

Važnost toga događaja pisac evanđelja povjerava anđelima koji zapjevaše pjesmu: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“. Tada, dok se razlijegala gromoglasna pjesma nebeskih glasnika, potrčaše presretni pastiri prema Betlehemu. Kad su zadihani dotrčali do štalice, bacili su se na koljena i  zahvalili Bogu što se taj stoljećima iščekivani trenutak dogodio te noći (i mi ćemo se večeras kod molitve vjerovanja, kad budemo molili „i utjelovio se po Duhu Svetom“..pokleknuti). Ovom događaju ne treba posebno tumačenja, jer narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku. Gospodin je obznanio spasenje svoje i svi krajevi svijeta vidješe spasenje Boga našega. Sva zemljo poklikni Gospodinu. Raduje se kliči i pjevaj! U rođenom djetetu Isusu, koga je rodila Marija, dogodio se Božji poklon – dar zemlji, svim ljudima, svim vremenima i svim narodima.

3.  I mi smo tim povodom došli večeras u našu prvostolnicu pokloniti se novorođenom malom djetetu. Došli smo pridružiti se sretnim pastirima, te od srca moliti i pjevati Isusu Kristu. Zahvalni smo našim očevima koji su u vjerničkom zanosu sročili divne božićne pjesme. Nema Hrvata katolika koji ovih dana neće pjevušiti „U se vrime godišta“. Ispunjeni božićnim mirom i mi ćemo jedni drugima poželjeti: „Svim na zemlji mir veselje“.

U tom ozračju svima vama, ovdje nazočnima, kao i vašima kod  kuće, (te svim koji ove svete noći prate misu putem radija ili TV), želim čestit Božić, sveto Isusovo porođenje. Posebice to želimo onima koji zbog bolesti, izolacije ili kakvih drugih razloga nisu s nama. Ali, u duhu i molitvi smo povezani pa im poručujemo: Hrabri budite; ne bojte se! Gospodin je blizu svima, posebice onima koji trpe i pate. Neka nas sve novorođeni Isus obdari svojim blagoslovom i u Novoj 2021. godini. Kristov mir i blagoslov neka počiva nad ovim gradom i ovom Nadbiskupijom, kao i u srcima svih njezinih žitelja. A Isusovo rođenje neka ispuni naše duše istinskom čežnjom za nebeskim dobrima. Njemu koji se rodio i k nama došao neka bude slava u vijeke vjekova. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski