Nadbiskup Puljić o pitanju je li Crkva privilegirana s odlukom Stožera o broju ljudi u crkvi u odnosu na obitelj, za Božić

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zamoljen je u ponedjeljak 21. prosinca nakon snimanja svoje božićne čestitke u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru, za komentar odluke da je, kako je novinarka RTL-a rekla, „u crkvama dozvoljeno ono što nije dozvoljeno u obiteljima. U obitelj mogu doći dvije osobe iz maksimalno dva domaćinstva, a u crkvu može doći 25 predstavnika različitih domaćinstava“ opisala je novinarka jednu od mjera i pitala je li Crkva tom odlukom Stožera privilegirana kao institucija.

„Ne bih to nazvao privilegijom, nego razumskom prosudbom. U obitelji je možda 15, 20, 30 četvornih metara, u Crkvi ima 300, 400 četvornih metara. Računajući tu kvadraturu, valjda se očekuje i malo više broja vjernika od onoga kako je bilo predviđeno, njih 25. Zato nam je drago da je za Badnjak i za Božić tako određeno. Još smo proširili kvadraturu na sedam četvornih metara po osobi što je, čini mi se, razumski i dobro za ove velike blagdane.

U tom smislu, ne smatram tu odredbu privilegijom, nego razumskom procjenom. Što se tiče okupljanja u obiteljima, znam da je Božić u jednoj, dvije obitelji pomalo skroman i siromašan. Ali, takve su okolnosti, pa izdržat ćemo ove godine, dogodine ćemo se okupljati i slaviti. Smatram da je stvar jako ozbiljna i da u Crkvi, u obiteljima, u društvu treba ozbiljno shvatiti situaciju u kakvoj jesmo, pa Božić slavimo skromnije, u smislu manjeg izlaganja opasnostima“ rekao je nadbiskup Puljić.

Upitan o broju svećenika u Zadarskoj nadbiskupiji koji su imali Covid 19, nadbiskup je rekao: „S početkom prosinca imali smo vrlo ozbiljnih situacija, pa smo u jednom trenutku nedjeljom imali šest ili sedam svećenika koji su bili u izolaciji. To je bio udarac za Nadbiskupiju, jer treba osigurati zamjenu ili ostaviti ljude bez mise. Nakon toga, drugih pet svećenika bilo je u izolaciji, dva samostana u Zadru bila su u izolaciji, tako da je to bilo uzelo maha. Zato sam zamolio svećenike i vjernike, jer mi inače u Zadarskoj nadbiskupiji blagoslov obitelji imamo u prosincu, da se to odgodi do prikladnije prilike. Virus ne bira, virus zahvaća, virus je opasan i mislim da smo zaista svi pozvani na ozbiljnost i odgovornost“ rekao je mons. Puljić.

Zadarski nadbiskup upitan je i hoće li on potaknuti vjernike da dođu u crkve na Badnjak i Božić. Nadbiskup je rekao da on osobno neće izrijekom pozvati vjernike niti da dođu niti da ne dođu, nego se odluka prepušta osobnoj prosudbi pojedinca, u skladu s poštivanjem epidemioloških mjera. „Ja sam siguran da će mnogi shvatiti ozbiljnost i mnogi neće doći, ali mogu pratiti misu preko televizije. Mislim da su ovo izvanredne okolnosti u kojima se zaista zahtijevaju izvanredna ponašanja. Oni koji budu došli, dobro došli, molit ćemo skromno. Na početku, kad je pandemija počela i ta odluka i danas vrijedi, uz obvezu koju Kodeks nalaže vjernicima da dolaze na mise, mi smo rekli da ćemo vjernike ispričati, da nisu obavezni doći na misu. Neka paze na svoje zdravlje i zdravlje svojih susjeda“ poručio je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić 

Foto: I. Grbić