Izraz sućuti nadbiskupa Želimira Puljića povodom smrti mons. Mile Bogovića

Okrugli stol ‘Vjera i kultura’, crkva sv. Dimitrija, Zadar / 17. 06.2010.

Dragi biskupe Zdenko,

Primio sam tužnu vijest o smrti dragog biskupa u miru, mons. dr. Mile Bogovića, koji je u subotu navečer, 19. prosinca, u bolnici u Rijeci blago usnuo u Gospodinu. Ostavio je upečatljiv trag kao svećenik i profesor u Riječko-senjskoj nadbiskupiji, a onda je posebice kao prvi biskup u Gospićko- senjskoj biskupiji dao nesebičan doprinos njezinom stasanju i funkcioniranju.

Drago mi je što sam osobno mogao biti suputnikom u nekim dionicama njegovog života i rada u tijelima Hrvatske biskupske konferencije kada je preuzeo kormilo novoosnovane Gospićko- Senjske biskupije.

Ostat će nam u sjećanju što se kao povjesničar zauzimao istraživati mučenike našega naroda tijekom burne povijesti na ovim područjima, posebice iz nedavnog vremena komunističkih progona. Doslovce je shvatio poziv svetog Ivana Pavla II. koji je pobudnicom „Nadolaskom trećeg tisućljeća” (1994.) potaknuo biskupe neka ne zaboravljaju svjedočanstva „nepoznatih boraca za velike Božje stvari” i pozvao „mjesne Crkve neka čine sve da se ne prepusti zaboravu spomen onih koji su pretrpjeli mučeništvo”.

Potaknuti tim pozivom, u tom vidu hrvatski biskupi odlučili su dvije stvari. Prvo: izgraditi crkvu u starogradiškom zatvoru koju su zatočeni svećenici bili prisiljeni svojim posvećenim rukama rušiti. Time se simbolično vratilo dug svećenicima koji su nevino osuđeni tamo godinama tamnovali. Godine 1955. bilo je u tom zatvoru 211 svećenika i redovnika, pa je to mjesto postalo simbolom svećeničkih progona, patnje i stradanja.

Drugo što su biskupi odlučili jest postaviti spomen svima znanim i neznanim mučenicima vjere od prvih početaka kršćanstva u našem narodu do danas. Tako je započela gradnja Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koju je zauzeto i uspješno vodio i priveo kraju pokojni biskup Mile Bogović.

Dok zahvaljujemo Božjoj Providnosti što je mons. Mile Bogović kroz 16 godina nesebično služio Crkvi i narodu u novoosnovanoj Gospićko-Senjskoj biskupiji, a i šire, Tebi, preuzvišeni i dragi brate u biskupstvu Zdenko, kao i svim svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Tvoje biskupije, te osobito rodbini i prijateljima pokojnoga biskupa Mile, upućujem kršćanske izraze suosjećanja.

Mons. Mile Bogović neposredno pred liturgijsko obilježavanje Božića preselio se pred lice Božje slaviti u nebu otajstvo Isusova rođenja.

Neka mu naše molitve, koje ćemo upućivati za pokoj njegove plemenite duše, pomognu da ga Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina. Svima koji tuguju zbog neizbježnog rastanka, neka Gospodin Isus bude potpora i snaga. I neka sve ispuni uskrsnom nadom i utjehom.

S izrazima kršćanske solidarnosti u Gospodinu,

Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Svetkovina sv. Šime, Zadar, 8.10.2020.
Foto: I. Grbić