ČESTITKA mons. Želimira Puljića, predsjednika HBK, Novoimenovanom riječkom nadbiskupu koadjutoru, mons. Mati Uziniću

Zadar, 4. studenog 2020.

Preuzvišeni gospodine Uziniću,

Dragi Mate!

Već sam preko telefona izrazio čestitku na imenovanju nadbiskupom koadjutorom Riječkoga nadbiskupa, a sada žurim i pismeno čestitati na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo. Vaše imenovanje objavljeno je na dan velikoga i svetoga biskupa Karla Boromjeskoga koji je kao i Vi završio crkveno pravo, te brojna zaduženja i pastoralne obveze vrlo zauzeto obavljao.

Ne znam jeste li Vi birali dan kad će se objaviti Vaše imenovanje. Ali, simbolično mi je što je i Vaše imenovanje dubrovačkim biskupom prije deset godina bilo obznanjeno također na dan jednog drugog velikog sveca, sv. Franje Saleškoga. On je, kako pišu, „radije volio pogriješiti s prevelike dobrote, nego li s prevelike strogosti“. A obojica, sv. Karlo Boromjeski i sv. Franjo Saleški, imali su vrlo težak i zahtjevan teren, kako u Milanu, tako i u Ženevi. Stoga, neka bude blagoslovljeno Vaše služenje na novom polju rada i djelovanja u Riječkoj nadbiskupiji pod okriljem i zagovorom spomenutih svetih biskupa i sv. Vida, zaštitnika Grada i Nadbiskupije.

Sigurno je da očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se. Gospodin, koji vodi povijest pojedinaca i naroda, šalje i Vas dekretom Pape Franje iz Dubrovnika u Rijeku.

Mogu samo pretpostaviti koliko Vam je žrtve, milosti i snage trebalo da prihvatite „novi poziv i novo polje rada“. I ja sam istu muku prolazio prije jedanaest godina. Danas mirne savjesti zahvaljujem Bogu na svemu što sam proživio, a osjetio sam da je tu „Netko tko sve vodi i upravlja“. Crkva je, naime, Kristova, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu.

Vaše novo služenje bit će odsada usmjereno prema Riječkoj nadbiskupiji i metropoliji. No, ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima našeg naroda, a i šire. Jer, zajedništvo apostolskih nasljednika, djelitelja svetih tajna nije obično, nego sakramentalno.

Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu  dadne dostatnu snagu i hrabrost. Jer, nismo sami. Puno je onih koji nas prate svojim molitvama: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika. Uz čestitku na prihvaćanju nove službe i uz molitvenu potporu, preporučam Vaše služenje zagovoru i pomoći svetog Vida i hrvatskih svetaca i blaženika. Uz dobre želje i pozdrave, primite moje čestitke s molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

——

Novoimenovani nadbiskup koadjutor riječkoga nadbiskupa

mons. Mate mr. Uzinić

Poljana Paska Miličevića 4

2001 Dubrovnik, pp. 85