ZADAR, GRADSKO GROBLJE: Služba Riječi: Nagovor mons. Ž. Puljića

1. Dok ovoga poslijepodneva obilazimo groblja i palimo svijeće dragim pokojnicima, razmišljamo i o našem budućem grobu, o kraju i svršetku našega života. Ovo je zapravo osobit dan kad o tome intenzivnije mislimo. Puno vremena, naime, provodimo ne obazirući se na to, Živimo kao da smrti nema, ili kao da ona k nama doći neće. A nema ništa u životu tako snažno i jasno i pravedno kao smrt koja nas čini sve jednakima. Pred njom nema razlike ni u staležu, ni u godištu. Ona ne poznaje privilegije i razlike. Nije izvan nas, već u nama. Sa sobom je nosimo. Svaki naš trenutak, sve što činimo i radimo, smrtno je, nestalno, propadljivo i prolazno. Jer, „nad svime se nadvija sjena smrtna“.

Zbog toga nam dobro dođu ove Jobove riječi „ja znam dobro: moj Izbavitelj živi. A kad se i ja probudim, k sebi će me dići, pa ću Boga svojega gledati“. Posebice su utješne su riječi psalmiste koje se pretvaraju u žarku molitvu „da živim u Domu Gospodnjem sve dane života svoga; i da uživam milinu Gospodnju i Dom njegov gledam dovijeka“.

2. Uz svetkovinu Svih Svetih i spomendanom vjernih mrtvih Isus poziva članove putujuće Crkve neka ne gube nadu. Dapače, upućuje riječi ohrabrenja: ‘Blago vama kad ste ožalošćeni, kad vas pogrde i prognaju. Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima’. Blago svima koji pođu za Isusom i uđu u to novo kraljevstvo koje je Otac nebeski pripravio malenima, siromašnima, umornima i uplakanima. Blago svima koji ove Isusove riječi shvate i prihvate.

Slušajmo, braćo i sestre, pažljivo što nam Isus govori i poručuje. Pridružimo se u duhu onom mnoštvu koje ga sluša i upija njegove riječi. Jer, slavimo svoju domovinu, nebeski grad Jeruzalem, gdje ga hvale preobraženi udovi Crkve naša braća i sestre. Pred čudom današnjeg blagdana stajao je i vidjelac apostol Ivan te zapisao u knjizi Otrkivenja: „Ja, Ivan vidjeh veliko mnoštvo što ga nitko ne mogaše prebrojati iz svakog naroda, plemena, puka i jezika“. Blago nama ako nas je Ivan vidio u tom silnom mnoštvu spašenih koji se klanjaju pred prijestoljem Jaganjca i govore: „Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast i moć, i snaga Bogu našemu, u vijeke vjekova. Amen“.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup