ZADAR, Svetkovina Svih svetih: Propovijed mons. Ž. Puljića u katedrali sv. Stošije

Riječi blagoslova onima koji su upoznali časove tame

1. Ulazna pjesma na današnju svetkovinu poziva na radost u Gospodinu, jer svetkujemo blagdan Svih Svetih, a tomu se raduju anđeli i zajedno slave Sina Božjega. Čuli smo Isusov govor na Gori koji nazivamo govorom blaženstava. A upravo tih dana, neposredno prije samog govora na Gori, Isus je odabrao dvanaestoricu kojima će dati odredbu neka idu i propovijedaju, krste i naučavaju. A da bi se znali ravnati i ponašati, evo im novih ustavnih odredbi na kojima će temeljiti sve buduće zakone i propise. I po njima se ravnati.  Njegove riječi blagoslova upravljene su onima koji su upoznali časove tame, koji se hrvu s nezgodama i brigama života, križnih putova i patnji Velikoga Petka. Isus misli i na obične i jednostavne obitelji koje se muče i trude uz ne male žrtve služiti Bogu rađajući i odgajajući djecu u vjeri i poštenju. On danas svima, koji su ‘siromašni, potlačeni, žalosni, uvrijeđeni, ili pak na bilo koji način pate i trpe, upućuje riječi utjehe i blaženstva: Blago vama.

Blaženstva su temelj kršćanske civilizacije i evanđeoske humanosti što nam je najpotrebnije i najaktualnije. Njihovi su obrisi neprepoznatljivi u današnjim medijima koji su prepuni slučajeva i skandala, pljačke i kriminala. Ponekad se pitamo hoće li se i kada početi ostvarivati Kristova želja da se jednom prekine lanac nasilja, ogovaranja, mržnje i osvete, a vrate se logici razuma, savjesti i humanosti?! Isus želi ljudske probleme rješavati dobrotom, a ne zloćom, oružjem istine i snagom duha, a ne nasiljem. Logikom ‘blaženstava’ Krist želi prekinuti spiralu osvete, te zlo pobjeđivati dobrotom i ljubavlju. Tom je strategijom nastupio i ni na koga nije potego ni mača, ni biča. Nikoga nije kleo i zastrašivao. Narod mu je hrlio jer ‘još nitko nije tako govorio’ i tako radio.

2. Uz svetkovinu Svih Svetih Crkva se sutra spominje i svim vjernih mrtvih koji nas, kako napisa pjesnik, „ukočenom vlati na istu stazu tišine spaja“. A u tišini beskraja „teče jedna modra rijeka.. svima nam je preko rijeke“, u vječnu domovinu za koju Isus reče da „uho ljudsko nije čulo, niti oko vidjelo što je Bog pripravio onima koji ga ljube“. Uzdignuti križevi na grobovima naših pokojnika govore da su oni živjeli za takvu vječnost.

Okrenuti čelom prema nebu preko križa oni nam poručuju: „Nećemo da živite u neznanju glede nas koji smo usnuli, ili pak da tugujete kao drugi koji nemaju nade. Doista ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo, onda će Bog i one koji usnuše u Isusu, privesti zajedno..“ (usp. 1 Sol 4, 13). Zahvalni Bogu na daru života i milosti slušajmo i usvajajmo Isusove ustavne odredbe opisane u ovih osam blaženstava. Ovdje smo prolaznici i putnici, pa s Augustinom ponavljajmo: „Za sebe si nas stvorio, o Bože, i nemirno je srce naše dok u Tebi ne otpočine“. Priključimo se u duhu onom silnom mnoštvu spašenih koje pada nice pred prijestoljem Svevišnjega pjevajući: ‘Blagoslov i slava, mudrost i zahvalnica, čast, moć i snaga Bogu našemu u vijeke vjekova  Amen!’ (Otkr 7,9)

✠ Želimir Puljić, nadbiskup

Katedrala, 1. studenog 2020.