ZADAR, PLOVANIJA: Blagdan sv. Ivana Pavla II. – Misno slavlje susreta s HKLD-om Zadar – Propovijed mons. Ž. Puljića

Nauči nas, sv. Ivane Pavle II., kako ljude voljeti i odano se Bogu moliti

1.  Večeras spominjemo dvojicu svetaca: Jednoga zbog liturgijskog spomena sv. Ivana Pavla II. za kojeg je Kongregacija za proglašenje svetih odredila neka to bude 22. listopada kad je službeno nastupio kao Papa i izgovorio on nezaboravne riječi „otvorite vrata Kristu“, upravo na današnji dan 1978. A drugi, sveti Luka kojeg smo prije nekoliko dana spominjali u liturgiji, zaštitnik je Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (HKLD) koje okuplja liječnike, stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu „radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života“ kako stoji u Statutu (čl. 2). Sve vas okupljene pozdravljam i želim neka vas štite i zagovaraju ova dva velika sveca Crkve, Luka evanđelist zaštitnika liječnika i sveti Ivan Pavao II. veliki Papa koji nas je puno zadužio.

Sveti Luka u evanđelju prikazuje Isusa učitelja kao sveopćeg Spasitelja i prijatelja siromaha i otpisanih. Zato ga i nazivaju „teologom univerzalnog spasenja“, jer za Isusa veli da je „svjetlo na prosvjetljenje naroda“ (Lk 2, 32) i „Sin Čovječji koji je došao spasiti izgubljeno“ (19, 10). On kao Spasitelj svijeta suosjeća s ljudima, razumije ih, oprašta  grijehe i objavljuje milosrdno lice Očevo. O tomu osobito govori „izgubljena i nađena ovca, izgubljena i nađena drahma, te izgubljeni i nađeni sin (Lk 15, 1-31). Luka opisuje Isusa kao pomazanog Mesiju koji se osjeća „pozvanim donijeti veselu vijest siromasima, sužnjima oslobođenje, te proglasiti godinu milosti Gospodnje“. Zbog toga je Isus „dobrotvor siromaha koji će za sva vremena ostati istinski miljenici Božji“.

2. U sklopu liturgijskog spomena sv. Ivana Pavla II. navodim samo nekoliko podataka koje je učinio tijekom svoga pontifikata od 27 godina: Obišao je 129 zemalja svijeta u sklopu 103 međunarodna putovanja. Uz to imao je u Italiji 142 putovanja, a u rimskoj biskupiji posjetio 274  župe (od njih 328). Objavio 14 enciklika, 12 apostolskih pobudnica, 37 apostolska pisama i 10 apostolskih konstitucija. Odobrio 1983. Zakonik kanonskog prava, a 1992. novi Katekizam Katoličke Crkve. Održao je brojne svečanosti beatifikacija i kanonizacija na kojima je proglasio 1.241 blaženika i 478 svetaca. Imenovao je 187 novih kardinala, a među imenovanim i četvoricu Hrvata: Pokojne Kuharića, i Uhača, te Puljića i Bozanića.

Brojna putovanja i susrete najbolje ćemo shvatiti u kontekstu njegovih riječi na samom početku pontifikata: „Želim svima doći, sve po­sjetiti, i mjesta gdje se moli i ljude koji mole; beduine u pustinji i karmelićane i cistercite u samostanima; bolesnike u krevetima i rad­nike u tvornicama. Htio bih vidjeti i sve one koji su poniženi i obe­spravljeni. Htio bih zaviriti i iza kućnih pragova vaših kuća, posvuda bih htio doći“.  Ostavljao je dojam „Božjeg generala“ koji  predvodi vojsku u borbi sa zlom i napastima svijeta. Stalno je bio u pokretu i među ljudima. A njegov mač bio je uperen protiv idola našeg vremena, protiv svijeta koji bježi od Boga. Prošao je svijetom braneći ljudska prava i zauzimajući za slabe i ugrožene. No, on se nije umarao braniti i božanska prava moleći i vapijući neka otvore vrata Kristu, jedinom otkupitelju i spasitelju ljudi.

3. Budući da je evanđelist Luka u svom evanđelju objavio milosrdno lice Očevo, čini mi se uputnim spomenuti nezaboravnu milosrdnu gestu Karola Wojtyle nakon atentata Turčina Mehmet Ali Agce na Trgu sv. Petra, 13. svibnja 1981.  Četiri dana nakon atentata, u nedjelju, 17. svibnja, poslije buđenja iz teške kome, Ivan Pavao II. uputio je kratku poruku ljudima okupljenim na Trgu svetog Petra; „Znam kako ste ovih dana, posebice u ovu uru molitve „Kraljice neba“ sjedinjeni sa mnom. Vrlo sam dirnut pa vam zahvaljujem na molitvama i sve vas blagoslivljam. Posebice sam blizu dvjema osobama koje su sa mnom ranjene, te se molim za brata koji me ranio i kojem iskreno opraštam. Sjedinjen s Kristom, Svećenikom-Žrtvom, prinosim svoje muke na dar Crkvi i svijetu. Tebi Marijo ponavljam: Totus tuus ego sum (sav sam Tvoj)“.

Veliki ostaju velikima i u najtežim trenutcima života. Hvala Ti, sveti Ivane Pavle II. što si svojim javnim nastupima, živom vjerom, te osobito žarkom i dubokom molitvom i iskrenim praštanjem pokazao kako voljeti ljude i kako se odano Bogu moliti. Pomozi i nama u ovoj zdravstvenoj krizi Koronevirusa otkrivati ljepotu molitve i sakramentalnog života. I nauči nas živjeti s Bogom i moliti za potrebe Crkve i svijeta. I tebe, sveti Luka, molimo pouči nas suosjećati s ljudima i potakni nas biti i ostati prijateljima siromaha i otpisanih. Pomozi nam biti i ostati vjerni kućnim običajima i našoj vjerničkoj praksi koja se prepoznaje u Ninskom geslu (iz 1979.) „Hrvatska obitelj dnevno moli i nedjeljom Misu slavi“. Družimo se s Isusom koji je jedini otkupitelj čovjeka kako bismo mogli objavljivati ljudima milosrdno lice Očevo. Učimo od svetog Ivana Pavla II. kako se Krista voli i kako mu se odano moli. Neka i nama ovaj Isusov učenik i zaljubljenik pomogne da budemo vjereni sluge svoga Gospodara, koji ljube Boga i čovjeka, te zauzeto mole za potrebe svijeta, Crkve i Domovine. Sveti Ivane Pavle, pomozi nam u tome i moli za nas! Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Crkva sv. Josipa (Plovanija), 22. 10. 2020.