ČESTITKA nadbiskupa Ž. Puljića novoimenovanom subotičkom biskupu mons. Slavku Večerinu

Zadar, 15. listopada 2020.

Preuzvišeni gospodine Večerin,

Koristim prigodu današnje svetice, svete Terezije Avilske, kojoj je posvećena subotička katedrala, poći ne samo u mislima Vašega grada, već i pismeno izreći iskrene čestitke za imenovanje biskupom časne subotičke biskupije. Čestitam na ukazanom povjerenju koje Vam je očitovao papa Franjo. Neka bude blagoslovljeno Vaše služenje na novom polju rada i djelovanja. Očekivanja onih kojima ste poslani mogu stvoriti određene strepnje. Ali, snagom vjere nestaje nemir i tjeskoba, a nastupa „Onaj koji je dostatan“ (Sv. Terezija Avilska). Uostalom, on sve vodi i upravlja, a Crkva je Kristovo djelo, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu.

Vaše pak služenje i poslanje usmjereno je prema partikularnoj Subotičkoj biskupiji. No, svetim Redom ono je na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima i biskupijama. Jer, zajedništvo apostolskih nasljednika i djelitelja svetih tajna nije obično nego sakramentalno. I utkano je u otajstvo biskupske službe. Neka Vam svijest o sakramentalnom zajedništvu dadne dostatnu snagu i hrabrost. Uz to puno je onih koji Vas prate svojim molitvama: Od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika.

Neka Vas Gospodin trajno ispunja radošću, hrabrošću i zahvalnošću. Preporučit ću Vaš rad i služenje zagovoru BD Marije i pomoći Svete Terezije Avilske, kao i prvog proglašenog hrvatskog svetca Nikole Tavelića, kojem ste se molili u filijalnoj crkvi u Somboru. Uz dobre želje i pozdrave primite iskrene čestitke s molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Mons. Slavko Večerin

Imenovani subotički biskup

Trg Svete Terezije 3

24000 Subotica
Republika Srbija