ZADAR: Misno slavlje u katedrali sv. Stošije povodom početka akcije ’72 sata bez kompromisa’

Misno slavlje povodom početka volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ u četvrtak, 15. listopada u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je dr. don Zdenko Dundović, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, u zajedništvu s don Josipom Radojicom Pinčićem, katedralnim župnikom.

Don Zdenko je u propovijedi naveo prigodne misli sv. Terezije Avilske, djevice i prve crkvene naučiteljice, čiji je spomendan na dan kada započinje ’72 sata’ koji se ove godine održava u 14 hrvatskih gradova i jednoj općini. Terezijine misli povezane su i s poslanjem brojnih mladih volontera koji će ovoga vikenda svjedočiti Kristovu ljubav na način kako je Isus to oporučno potaknuo da činimo, služeći jedni drugima, prepoznajući slabije, nemoćne i druge potrebe. Istaknuo je  vrijednost poziva da se darujemo drugima i izdvojimo vrijeme za potrebe bližnjih koje volontiranje ljudima pruža. Ohrabrio je mlade da se ne boje oduprijeti hedonističkom društvu današnjeg vremena, da ne posustanu pred mogućim osporavanjima, izrugivanjima i progonstvima na koji mogu naići u svojoj odluci za dobro, nego da hrabro krenu stopama Isusa Krista. Don Zdenko je potaknuo prisutne da svatko u svom srcu odgovori na pitanje iz Lukina evanđelja koje Gospodin postavlja: „Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?“ (usp. Lk 18, 9) te podsjetio da je konačan cilj svakog čovjeka – Kraljevstvo nebesko.

Misno slavlje pjesmom su animirali mladi iz Organizacijskog tima ’72 sata bez kompromisa’.

Nakon mise, volonterima koji su sudjelovali u slavlju obratila se Marijana Mašić, jedna od koordinatorica projekta ’72 sata’ u Zadru. Zahvalila je don Zdenku Dundoviću što je podržao mlade volontere i predvođenjem mise te don Zvonimiru Mikuliću, povjereniku za mlade Zadarske nadbiskupije koji je zbog bolesti bio spriječen sudjelovati na misi. Koordinatorica Mašić zahvalila je volonterima na prijavi te spremnosti na sudjelovanje u projektu. Upoznala ih je s podjelom majica i važnošću poštovanja epidemioloških mjere u radnim, ekološkim i socijalnim akcijama koje će se održati tijekom petka i subote.

Voditelji akcija okupljene volontere dočekali su ispred katedrale, s označenim brojevima akcija u kojima će sudjelovati. Uputili su volontere na kojim će mjestima volontirati i što će raditi. Unatoč laganoj kiši, sve je proteklo u najboljem redu te su se volonteri, okrijepljeni duhovnom hranom, primjereno pripremili i međusobno podržali za volonterske akcije koje ih čekaju 16. i 17. listopada.

Foto: 72 sata bez kompromisa