PETRČANE: Team building za Organizacijski tim projekta ’72 sata bez kompromisa’ Zadarske nadbiskupije

Team building i duhovna obnova za članove Organizacijskog tima volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’ Zadarske nadbiskupije održan je u subotu, 3. i nedjelju, 4. listopada u Petrčanima, pod vodstvom don Zvonimira Mikulića, povjerenika za mlade Zadarske nadbiskupije.

Radionica je počela molitvom i razmjenom iskustva volontiranja. Marijana Mašić, koordinatorica ’72 sata’ za Zadarsku nadbiskupiju, podsjetila je na svoje početke volontiranja i rekla zašto volontira; s čime se bori, kako rješava teškoće te je ohrabrila sudionike na putu organizacije. „U srcu sam snažno osjetila poziv za davanje sebe drugima, da želim biti ta promjena u društvu i odlučila sam tom Božjem pozivu reći Da“ rekla je Mašić. I ostali sudionici rekli su zašto volontiraju, kako i zašto su se priključili projektu ’72 sata’. „U tom projektu sam od početaka. Raduje me kako projekt svake godine sve više raste. Zadar se po pitanju uključivanja mladih u društvene strukture i crkvenu zajednicu mijenja, ruše se pojedini zidovi zatvorenosti“ rekla je Andrea. Svim sudionicima susreta zajedničko je da vole i žele podržati solidarnost, zajedništvo i radost za kojom ljudi čeznu. Smatraju kako je taj projekt prigoda da se volonteri osjećaju vrijednima i potrebnima društvu te imaju iskustvo da, kada se daruju drugome, svijet postaje bolje mjesto za život.

Nakon razmjene iskustava u volontiranju, sudionici su proučavali Zakon o volontiranju, Etički kodeks volontera te Temeljni dokument projekta. Pritom su razmatrali tko je volonter, što je volontiranje te prava i obveze volontera i organizatora volontiranja. Dodijeljen im je i praktičan zadatak: osmisliti najavni događaj koji će privući učenike, studente i radničku mladež da se prijave. Najavni događaj je vrlo bitan dio promocije projekta koji uvodi u realizaciju samog projekta volontiranja.

U duhovnom dijelu susreta subotnjeg poslijepodneva, mladi su se okupili u petrčanskoj župnoj crkvi sv. Ivana i Pavla gdje su u sklopu Ignacijevske metode ‘Magis krug’ razmijenili doživljaje od toga dana. Potom su razmatrali dio Svetog Pisma u tišini, svatko za sebe. Slijedilo je misno slavlje za kojega su volonteri rekli: „Predivno je imati privilegiju da sa svojim timom slaviš misu kao zajednica, kao obitelj“.

U propovijedi je don Zvonimir tumačio navještaj evanđelja u kojem je spomen na Trojedinog Boga. „Bog je jedan, ali ih je troje. Ljubav između Oca i Sina toliko je velika da je to osoba, Duh Sveti“ rekao je don Zvonimir naglasivši njihovo jedinstvo u zajedništvu. Govoreći o projektu ’72 sata’, don Zvonimir je rekao: „Prije nego si počeo volontirati, neko je za tebe već volontirao. To su tvoji roditelji, tvoja obitelj i to je Gospodin Isus Krist. Volontirati znači staviti sebe na raspolaganje, svoje vještine i talente, čitavog sebe, drugima, kojima je to najviše potrebno. Baš poput Isusa koji je volontirao –darovao se nama u otajstvu Euharistije, koja je stvarna prisutnost Njega samoga“ rekao je don Zvonimir.

Nedjelja je počela zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova. Misno slavlje predvodio je don Roland Jelić, ravnatelj Osnovne škole Ivo Mašina u Zadru, a organizacijski tim volontera animirao je pjevanje. „Živimo u užurbanom svijetu, stalno nekud jurimo, stavljamo obaveze ispred roditelja i starih“, rekao je don Roland, istaknuvši da pogled treba usmjeriti na ono što je uistinu važno, što se pamti: ne kakav auto i koliko veliku kuću imam, niti koliko sam uspješan, nego na prave vrednote, ljubav prema bližnjima, mir i nadu koju kršćani trebaju pronositi i darivati radost.

U nedjeljnoj radionici mladi su po grupama osmišljavali promotivna videa i pozvali mlade da se prijave na projekt ’72 sata’. Nakon ručka krenuli su na hodočašće Gospi od Zečeva na otok Zečevo gdje su proveli nedjeljno poslijepodne. Molili su krunicu, bili u šutnji i dijelili doživljaje sa susreta. „Gledajući sve njih i svjesna zajednice u kojoj jesam, cijelo vrijeme bila sam obuzeta neopisivom radošću, krhkošću i spokojem. Karla sa svojim slavonskim stilom da poseban štih grupi, Josipa sa svojim kaštelanskim naglaskom obraduje, Marijana sa svojim objašnjavanjem i pričom ohrabri i potiče, Ena, sitna ali dinamitna sa svojim naizgled nemogućim idejama izvuče kreativnost iz nas, Andrea i njen prekrasan osmijeh, njena empatičnost i osjećaj za druge i drugačije daju nadu u bolje sutra. Marin sa svojom gitarom i glasom osvaja, njegov karakter ga potiče da daje bolje i više, a to potiče i nas da se još više darujemo. Pera, krhka i nježna, introvert, postala je ekstrovert u Božjoj blizini i to oduševljava. Ivana s predivnim plavim očima i zagrljajem koji liječi, njena zauzetost za bolji svijet potakne na promjenu srca i don Zvonimir, njegova poniznost i briga za mlade, njegova neiskvarenost i dobrohotnost, daje uvid u zahvalnost; zahvalnost za život, za obitelj, za prijatelje“ sabrala je dojmove Ana Albin, koordinatorica projekta ’72 sata bez kompromisa’ za Zadarsku nadbiskupiju, poručivši: „Ovaj team building i duhovna obnova zaista su bili plodonosni. Napunili su nas novom snagom, motivirali nas i dali polet za uspješnu realizaciju volonterskog maratona. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem stranice ’72 sata’, da se odvaže i učine dobro djelo. Jer više će primiti nego dati, upoznat će dodatno sebe, možda i ljubav svog života. Prijave traju još kratko, zato požurite. Posebno pozivamo kršne muškarce koji nam nedostaju kao sudionici volonterskih akcija. Budi promjena!“.

Dvodnevni susret prožimali su druženje, razgovori, opuštenost, jednostavnost, pomoć u kuhanju, postavljanju stolova i spremanju potrebnoga, bilo je igre i pjesme uz gitaru. Mladi su bili smješteni po petrčanskim obiteljima koji su im velikodušno otvorili svoje domove. Petrčanski župnik don Marko Vujasin primio je mlade u prostor župne kuće gdje su održane radionice i druženje. Zajednički obrok za sudionike susreta pripremila je Pučka kuhinja Caritasa Zadarske nadbiskupije. Na tome su zahvalni sudionici susreta, kao i za gostoprimstvo koje im je pružio don Ivica Bašić, župnik župe sv. Mihovila u Vrsima, kojega su posjetili pri povratku u Zadar.

Ana Albin