ZADAR: Molitva za blagoslovljeni početak nove školske godine u katedrali sv. Stošije

Obred blagoslova za početak nove školske godine sa zazivom Duha Svetoga prvog dana škole u ponedjeljak 7. rujna predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru. Suslavili su mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar i don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru.

U obredu blagoslova sudjelovali su djelatnici i učenici 3. a i 3. b razreda Klasične gimnazije, predstavnici Katoličke OŠ Ivo Mašina i Osnovne glazbene škole sv. Benedikta s ravnateljem Igorom Cecićem te odgojitelji u sjemeništu Zmajević, don Zvonimir Mikulić i don Marko Vujasin. Nisu sudjelovali svi gimnazijalci kao prethodnih godina, zbog epidemioloških mjera, zbog čega i nije služena misa za početak nove školske godine, nego je održan kraći liturgijski obred.

Moleći pomoć i svjetlo Duha Svetoga da učini plodnim napore i rad svih članova odgojno – obrazovne zajednice, da učenici napreduju u školi i životu te doprinose izgradnji civilizacije ljubavi, nadbiskup Puljić zahvalio je svima koji su angažirani u odgoju i obrazovanju, za njihovu predanost u tom važnom i blagoslovljenom poslu i zadatku.

U svjetlu navještenog Evanđelja po Mateju u kojem je Isus utišao oluju na moru od koje su se učenici bili prestrašili, nadbiskup je rekao da učenici viču zbog straha i tjeskobe, a Isus ih blago prekorava zbog malovjerja. „Malovjerni, što vam je? Pa ja sam tu kraj vas. Ući u lađu znači poći za Isusom, biti s njim na putu, biti u njegovoj školi, što je povezano s brojnim kušnjama, protivnostima, potresima, vanjskim i nutarnjima. Sve to nama je za pouku i utjehu kako treba imati čvrsto pouzdaje u Gospodina. Jer, uvijek smo u ugrozi, opasnosti. Nije riječ o tome hoće li se barka života prevrnuti ili napuniti vodom, nego vjerujemo li da je Gospodin s nama u svakoj prilici našeg života, pa i onda kad su valovi preveliki“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da nam samo Isus može pomoći i vjetar ublažiti. „Oluja će se stišati kad dopustimo Isusu da podigne ruku, da kaže valovima, Smirite se, da bude s nama i da nas obdari mirom i pouzdanjem. On, spasitelj svijeta, stvoritelj naš, otkupitelj, brat, zrači onim što nam u životu treba. On rukom svojom tiša valove i vjetrove naših uzburkanih osjećaja. On nas nosi i donosi mir. Treba li nam išta više“ naglasio je mons. Puljić, rekavši da poput učenika iz lađe i mi molimo i vapijemo: „Spasi nas, Gospodine“.

Nadbiskup je u propovijedi predstavio misli iz svoga Pisma povodom početka nove školske godineupućenog župnicima i vjeroučiteljima Zadarske nadbiskupije, kao i djeci i roditeljima, a naslovio ga je „S mjerama predostrožnosti, rada, reda i molitve u novu školsku godinu“.

U kontekstu novih okolnosti zbog pandemije, rekao je da je koronavirus ugrozio svijet na globalnoj ravni i zahvatio sve pore društva, sve gradove, države i narode. No, istovremeno je to iskustvo pokazalo i „veliku stvarateljsku i kreativnu moć svećenika, ravnatelja, učitelja i kateheta. Kad se zbog opasnosti zaraze prestalo ići u škole, organizirana je nastava on-line, omogućena su predavanja iz svih školskih predmeta i prijenos vjerskih obreda. Vjernicima je osobito bilo utješno pratiti putem raznih medija svete mise, molitve i navještaj Riječi Božje“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da nam „iskustvo ‘virusne oluje’ pomaže shvatiti da ne možemo ići dalje svatko za sebe, već samo zajedno, u istoj lađi i na zajedničkom moru. Na istom smo zadatku. Važno nam je shvatiti tu dimenziju – ne možemo sami. Važno je shvatiti kako su učenici s roditeljima, učiteljima, odgojiteljima, svima koji im pomažu na istoj lađi. Svi smo upućeni jedni na druge. Potrebna nam je vjera koja se rađa sa sviješću da nam je potreban Krist i njegovo spasenje. Nismo sami sebi dostatni“ istaknuo je mons. Puljić, rekavši kako čovjek osjeća u sebi velike mogućnosti, ali i krhkost i slabost da ne može sam.

„Trebaju nam drugi. Bez drugih ne možemo. Treba nam učitelj, vjeroučitelj. Drugi nam pomaže da postanemo svoji, sa svojim opredjeljenjem i svojim sposobnostima. Svi smo potrebni drugoga, na istoj lađi života. Dapače, ako se izoliramo i ostanemo sami, opasnost je da potonemo. Valja se truditi da nam Gospodin bude blizu. On nam je potreban, jer on je naša busola i zvijezda Danica“ poručio je nadbiskup Puljić.

Naglasio je kako nam nije dovoljna samo medicinska prevencija, nego je potrebna i Božja pomoć, Isus u našoj lađi, obitelji i zajednice. Uz potrebu prevencije, međusobne distanciranosti i higijene tijela, „osjećamo potrebu njegovati i higijenu duše koja ne može živjeti bez Boga, bez molitve i duhovnosti. Čovjek osjeća u sebi nebesku čežnju koju je sv. Augustin izvrsno formulirao u rečenici „Nemirno je srce naše, dok se u tebi ne smiri“. U tom vidu potrebne su mjere predostrožnosti, dezinfekcije i socijalne distance, ali i sredstva molitve i duhovnosti“ poručio je nadbiskup. Citirao je britanskog matematičara Johna C. Lennoxa, autora knjige „Gdje je Bog u doba koronavirusa?“, kako, iako „ovo nije najgora pandemija u povijesti, nikada dosada nije bila zabilježena takva izolacija gradova i država, niti zabrana sportskih događanja i vjerskih obreda. Stoga smo gledali utihle gradove kojima je gromoglasno odjekivao strah i samoizolacija“.

„Trajno je pitanje kako izbjeći i prevladati znakove straha koji sve više hvata maha. Pozivam vas, dragi učenici, učitelji i roditelji, družite se s Isusom i u ovoj školskoj godini. On vas voli i nudi vam spasenje i smisao postojanja. Samo u njemu „u kojemu živimo, mičemo i jesmo“ (sv. Pavao), moguće je postići puninu ostvarenja. Dok vaše roditelje i učitelje potičem neka vama, dragi  učenici, pomažu tražiti smisao života, neka pažljivo i strpljivo osluškuju i odgovaraju na vaša pitanja, vas molim, ne zaboravite uzvratiti ljubav i pažnju vašim roditeljima i učiteljima, svećenicima i katehetama koji vode brigu o vama. Slušajte ih i surađujte s njima. Usvajajte što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Svladavajte školske obveze i njegujte duh zajedništva i solidarnosti“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Istaknuo je da su roditelji i odgojitelji primili djecu i učenike kao milosni dar. „Budite dostojni svoga poziva i zahvalni za povjerenje koje vam se ukazuje. Neka vas u odgovornom poslu prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete sv. Stošije“ poželio je mons. Puljić.

Moleći Isusa neka uđe u lađu našeg života, potaknuo je da mu predamo svoje strahove. „Isus okreće sve na dobro i donosi spokoj našem nemiru u okruženju panike i oluje. Stoga, „svu svoju brigu povjerimo Njemu“, kako kaže apostol Petar. Neka početak školske godine s Božjim blagoslovom započne i s njime neka se dovrši. A po zagovoru Blažene Djevice Marije koja pomaže svojoj djeci u nevolji, neka nas Gospodin oslobodi od ove pandemije i svakog drugog moralnog nereda i zastranjenja“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Mr. Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije, u zahvalnosti svima koji su došli, na kraju susreta je rekao:  „Veslajući zajedno, možemo stići do cilja, bez straha i usprkos valovima koji nas očekuju. Isus Krist i njegovo evanđelje stoje u temelju našeg poziva, rada i djelovanja. Neka nam Isus da snage i hrabrosti da možemo dolično i ispravno prenositi znanje i odgajati mlade naraštaje. Neka Isus smiri poteškoće i valove i pomogne učenicima da bez bojazni prime ponudu naših škola“.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić