Potpisan novi ugovor o uvjetima financiranja SICU

U svečanoj dvorani Nadbiskupskog doma u Zadru, 20. lipnja 2020. godine u 15,30 sati potpisan je novi ugovor o uvjetima financiranja Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU). Potpisivanje spomenutog ugovora bilo je predviđeno prije pandemije Covid-19 koja je mnoge stvari odgodila.

Ugovor o uvjetima financiranja Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU) potpisuju predstavnici Osnivača: U ime Zadarske nadbiskupije mons. dr. sc. Želimir Puljić, u ime Samostana Svete Marije č. m. opatica Anastazija Čizmin, u ime Grada Zadra dr. med Branko Dukić, gradonačelnik, u ime Ministarstva kulture RH, ministrica dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, te u ime HAZU-a akademik Velimir Neidhardt. Svečanom činu potpisivanja nazočio je i Predsjednik Vlade RH, mr. sc. Andrej Plenković, koji je ovih dana u radnom posjetu Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Stalna izložba crkvene umjetnosti u Zadru jedinstvena je riznica sakralne umjetnosti, koja u svom stalnom postavu okuplja brojna remek djela slikarstva, kiparstva i zlatarstva. Postav izložbe predstavlja veliko bogatstvo sakralnih i umjetničkih eksponata, a povijest ustanove SICU-a seže u drugu polovicu prošlog stoljeća:  1967. godine sklopljen je Ugovor o namjeni i obnovi kompleksa Benediktinskog samostana Svete Marije, a 24. travnje 1970.  napravljen je temeljni sporazum o osnivanju SICU-a.

SICU skrbi o vrijednoj kulturnoj i sakralnoj baštini od velikog značaja za Grad, Nadbiskupiju i Republiku Hrvatsku. Fundus riznice slikarstva, kiparstva i zlatarstva prikupljen je iz riznice zadarske katedrale, samostana Svete Marije, crkve sv. Šimuna, Narodnog muzeja u Zadru, te brojnih župnih crkava diljem Zadarske nadbiskupije.

Zadar, 20. lipnja 2020.