ZADAR: Sprovod natporučnika Marka Novkovića

Na gradskom groblju Zadar, uz visoke vojne počasti, u utorak, 12. svibnja održani su sprovodni obredi i pokop natporučnika Marka Novkovića, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je tragično stradao u nesreći vojnog školskog aviona ZLIN u četvrtak, 7. svibnja kod Biljana Donjih. 

Sprovodne obrede predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan, u pratnji generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Mede, vojnih kapelana Ive Topalovića i Danijela Čole OCD te župnika Župe Uznesenja BDM na Belafuži don Darija Tičića, izvijestio je Vojni ordinarijat.

Uz ožalošćenu obitelj, prijatelje i kolege, pokojnog Marka su na posljednje počivalište ispratili izaslanici predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić i Darko Lozančić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane na odlasku Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, djelatnici MORH-a, pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te predstavnici lokalnih vlasti. Tijekom obreda prigodne pjesme izvela je Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Biskup Bogdan izrazio je sućut obitelji zbog iznenadne smrti pokojnog Marka te je prenio izraze sućuti i molitve zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i umirovljenog biskupa Jurja Jezerinca.

U propovijedi je istaknuo da su“suze i tuga zbog odlaska mladog čovjeka s kojim smo bili duboko povezani znak naše ljudskosti, čovječnosti i međusobne ljubavi, ali istovremeno se u svjetlu Isusova Uskrsnuća otvara nova perspektiva i budi nada u ponovni susret“.

„Jedan čovjek po imenu Krist, sin Djevice iz Nazareta, Bogočovjek, živio je svega 33 godine, vratio se od mrtvih. Tim događajem nad događajima, povratka od mrtvih kojeg zovemo Uskrsnuće, i svojom jasnom riječju i nedvosmislenom porukom, poručio nam je i danas nam poručuje. ‘Ne bojte se!’ ‘Ja sam uskrsnuće i život. Tko u mene vjeruje neće umrijeti nikada.’ (Iv 11, 19-27) “, rekao je biskup.

Osvrnuo se na svjedočanstva Markovih bližnjih o vrlinama koje su ga krasile – vedrini, skromnosti, požrtvovnosti, časti i domoljublju te zaključio: „Marko je u Krista vjerovao i njegov odlazak s ovoga svijeta u cvijetu mladosti, koliko god tužan i tragičan bio, gledamo i želimo gledati u svjetlu uskrsle vjere, kojom je bio sakramentalno obilježen. Čvrsto se nadamo, kao kršćanski vjernici, da s Kristom sada živi u vječnosti. Sve dobro u životu što je činio, sva ljubav i pažnja prema onima s kojima je živio i ostvarivao svoje ljudsko, vojničko i profesionalno poslanje, u Božjim očima ima svoju veliku vrijednost i sigurno su nagrađeni“.

Nakon sprovoda, biskup Bogdan je služio misu za dušu pokojnog Marka u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži.

Pokojni natporučnik Marko Novković rođen je 23. travnja 1989. godine u Melbourneu, Australija, a u Republiku Hrvatsku dolazi u 12. godini života. Zbog domoljublja i želje da bude pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prijavljuje se na natječaj i upisuje Prometni fakultet u Zagrebu te postaje inženjer aeronautike. U Oružane snage RH pristupio je 1. studenoga 2011. godine. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. (IKA)

Natporučnik Marko Novković postao je u utorak 5. ožujka 2019. novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“, a letjet će na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja. www.morh.hr