ZEČEVO: Blagdan Prikazanja Gospe od Zečeva na otočiću Zečevo

Blagdan Prikazanja Gospe od Zečeva, naslovnice jednog od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta, Gospe od Zečeva u župi sv. Anselma u Ninu, proslavljen je u utorak 5. svibnja misnim slavljem ispred crkvice Gospe od Zečeva na otočiću Zečevo koje je predvodio ninski župnik i dekan don Božo Barišić.

Proslavu Prikazanja Gospe od Zečeva 5. svibnja utemeljio je ninski biskup Juraj Divnić 1517. g., nakon što se Majka Božja ukazala pastirici Jeleni Grubišić 5. svibnja 1516. g. na otočiću Zečevo, u vrijeme prodora Osmanlija u hrvatske krajeve. Tada su na otočiću Zečevo ubijeni redovnici pustinjaci koji su tu djelovali, a crkva i samostan su bili uništeni.

„I mi se pridružujemo tolikim generacijama hodočasnika koji su prije nas hodočastili na ovaj Gospin otočić. I mi danas donosimo pred našu Majku Mariju sve naše boli, bolesti, tuge, probleme, napasti i grijehe i utječemo se njoj koja je utočište grešnika i zdravlje bolesnih. Dolazimo njoj jer znamo da nas voli, da nam je Majka, zagovara nas i bdije nad nama i našim životima“ rekao je don Božo u propovijedi, istaknuvši da je „Marija došla na ovaj svijet kako bi nam pokazala put spasenja i vodila nas prema vječnom blaženstvu. Ona je uspjela svojim životom povezati nebo i zemlju, vrijeme i vječnost. Ušla je u najbliskiji odnos s Isusom, našim jedinim Spasiteljem i Otkupiteljem. Bog je odabrao jednu nazaretsku djevojku kako bi po njoj započeo naše spasenje“ istaknuo je don Božo.

„Na početku povijesti spasenja, Sotona se poslužio ženom Evom kako bi upropastio cijeli ljudski rod, a nešto više od dvije tisuće godina Bog se služi djevojkom, ženom, majkom i pravom kraljicom, sve ostale su samo blijeda kopija, kako bi došlo spasenje ljudskom rodu. Marija se stavlja u Božje ruke i prihvaća njegovu volju. Postaje Isusovom roditeljkom i njegovom najizvrsnijom učenicom. Kada slavimo Mariju, ona nas uvodi u savršeno otajstvo spasenja koje je svoj vrhunac i puninu doživjelo Kristovom smrću i uskrsnućem“ rekao je don Božo, istaknuvši da je „Marija u svom životu uvijek tražila Božju volju, ali i dobro drugih ljudi. Željela se svidjeti samo Bogu i biti blizu bližnjima. Svojom vjerom i duhom služenja postala je majkom Kristovom, ali i našom majkom. Zato joj se i danas molimo i hvalu joj iskazujemo“.

„Marijin život u nama izaziva osjećaje divljenja, ali nas i potiče da prihvaćamo njene životne stavove kako bi bili dobri ljudi i dobri kršćani, Isusovi učenici. Isus je naš Put, naša Istina i naš Život, a da bi došli do njega Marija je najbolji, najsigurniji i najkraći put. Po njoj je naš Gospodin došao u svijet, a mi po njoj i njezinu zagovoru možemo doći u nebo. Neka nas zagovara Majka koju častimo na našem suncem okupanom i morem okruženom otoku, gdje se ukazala prije više od pet stoljeća i pozvala narod na življenje onoga što je čovjeku potrebno u sva vremena: moliti, postiti i činiti pokoru. Zajedno s Gospom pjevajmo njezin Veliča i naše životne stavove, probleme, boli i tuge predajmo i prepustimo Bogu u ruke“ potaknuo je župnik Barišić.

Don Božo je srdačno pozdravio hodočasnike koji su se okupili na Zečevu, radostan zbog nastavka održavanja tradicije, s obzirom na mjere koje su bile onemogućile slavlja svećenika s narodom. „Mili moji. Na jednom hodočašću na kojem sam bio, vodič je neprestano koristio te riječi: Mili moji, ovo, mili moji, ono. Tada mi se to činilo tako pretjeranim da ga više nisam mogao slušati. A danas tim riječima ja želim pozdraviti sve vas, braćo i sestre, mili moji. Nakon toliko dana bez javne mise i bez vas, jako sam vas se zaželio i punog srca izgovaram vam te riječi, Mili moji“ rekao je župnik Barišić u obraćanju puku. Na kraju mise blagoslovio je poljsko cvijeće koje je puk imao i narod ga nosi kući kao ‘Gospino cviće’.

Župnik Barišić potaknuo je na molitvu i za prestanak pandemije te je s tom nakanom napisao i molitvu Gospi od Zečeva sljedećeg sadržaja: „Draga naše Gospe, dobra Majko sa Zečeva, ti stoljećima bdiješ nad Ninjanima i nad Gradom Ninom. Svrni svoj majčinski pogled na nas, na našu Zadarsku nadbiskupiju, na našu domovinu Hrvatsku i na sve zemlje koje su zahvaćene virusom korone. Bez tebe smo slabi i nemoćni. Treba nam tvoja pomoć i zaštita. Pred tebe stavljamo Majko: našu Crkvu, naše obitelji, osobe nama drage i naša srca. Pokaži se Majkom, kao Zdravlje bolesnih. Na poseban način te molimo: Bdij nad našom djecom, starima, bolesnima, siromašnima i onima koji su od svih zaboravljeni. Molimo te za sve osoblje koje se stavlja u službu oboljelih, posebno svrni svoj pogled na medicinsko osoblje i liječnike. Neka tvoja molitva podrži naše molitve i molitve cijelog našeg Grada, koji te slavi kao svoju moćnu zagovornicu i veliku zaštitnicu. Prinesi naše molitve svome Sinu, a našem Spasitelju i Otkupitelju, koji živi i vlada u vijeke vjekova. Amen“.

Gospa od Zečeva u Ninu časti se tri puta godišnje. Na otočić Zečevo hodočasti se na dan Prikazanja 5. svibnja i na Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza. Zbog još uvijek svježeg stanja s donesenim mjerama, na ovogodišnji blagdan Prikazanja, kip Gospe od Zečeva nije bio prenesen iz župne crkve u Ninu na Zečevo.

Najveće i središnje čašćenje Gospe od Zečeva je na zavjetnu svetkovinu Gospe od Zečeva u župi sv. Anselma u Ninu u svibanjski datum koji je promjenjiv, a slavi se svake godine prvog ponedjeljka prije blagdana Uzašašća s više misnih slavlja i procesijom, od kojih središnje tradicionalno predvodi zadarski nadbiskup. Nin tada pohodi tisuće hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije utječući se zagovoru Gospe od Zečeva kojoj puk zahvaljuje za brojna duhovna i tjelesna ozdravljenja, što je potvrđeno i zavjetnim darovima tijekom stoljeća.

Ines Grbić  

Foto: I. Grbić