Serijal ‘Uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtile, prvog pape Slavena – Nadbiskup Želimir Puljić’

‘Uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtile, prvog pape Slavena – Nadbiskup Želimir Puljić’ naziv je niza specijaliziranih emisija koje će povodom 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II. (18. svibnja 1920. – 18. svibnja 2020.) prirediti zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Ti će video prilozi biti objavljivani na YouTube kanalu Zadarske nadbiskupije počevši u subotu, 25. travnja i tako slijedom još sedam subota, zaključno u subotu, 13. lipnja. U trajanju oko 15 minuta, te će emisije biti emitirane svakog utorka u 18,00 sati na regionalnoj televiziji Diadora sa sjedištem u Zadru, počevši u utorak, 5. svibnja.

Također, IKA će video snimke i tekstove mons. Puljića objavljivati nadolazećih osam subota a i HKR će u svom programu emitirati te emisije o životu velikoga Pape koji je svojim apostolskim predanjem zadužio Crkvu i svijet. Wojtila je brižnom pastirskom blizinom osobito darovao hrvatski narod i Crkvu u Hrvata svojim pohodima, ali i međunarodnim priznanjem hrvatske državne neovisnosti usred agresorskog rata, što je bio presedan u povijesti vatikanske diplomacije. Ivan Pavao II. darovao je hrvatski narod i beatifikacijom kardinala Alojzija Stepinca proglašavajući hrvatskog blaženika uzornim primjerom mučenika na čelu povorke biskupa Europe u vrijeme Drugog svjetskog rata, izražavajući priznanje Stepinčevom osobnom zauzimanju i promicanju prava na život svih naroda, odlučnog u otporu totalitarnim diktaturama po cijenu gubitka vlastitog tjelesnog života.

Crkva u Poljskoj i Rimu u proteklom razdoblju bila se pripremala prigodno proslaviti 100. godišnjicu rođenja Karola Wojtile na visokoj razini i svečano liturgijskim i društvenim događajima. Na središnjoj svečanosti toga obilježavanja u Poljskoj u svibnju trebao je osobno sudjelovati i nadbiskup Puljić. Sve se odgodilo zbog proglašenja pandemije.

Ističući potrebu da se ne zaboravi ta velika osobnost u životu Katoličke Crkve i svijeta te u zahvalnosti Bogu za dar toga iznimnog Pape, nadbiskup Puljić želio je obilježiti rođendanski spomen jubilej sv. Ivana Pavla II. nizom emisija u kojima će predstaviti razne segmente iz života, pastirskog djelovanja i pontifikata Karola Wojtile: biografske, teološke, duhovne, pastoralne, evangelizacijske, pastirske pohode, znanstvene, kulturne i društvene aspekte, razne inicijative koje je Wojtila pokretao, događaje i ustanove koje je utemeljio, svete i blažene koje je proglasio, nauk Crkve koji je izlagao, papinske enciklike i apostolske pobudnice koje je objavio te ostavio u evanđeosko nasljeđe, kao odgovor Crkve i ponudu Boga na sve potrebe, čežnje i traženje čovjeka.

„Imajući u vidu dugogodišnji pontifikat Ivana Pavla II., a trajao je 27 godina, te velike zasluge koje je stekao za Crkvu i društvo, osobito glede naše hrvatske situacije, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja čini mi se prikladnim govoriti o Ivanu Pavlu II. koji je svojim nastupom, osobnošću i riječju osvajao ljude – ne za sebe, nego za Krista! Zadnja četvrtina 20. st. zapravo je bila u znaku Ivana Pavla II. koji će zbog djela koja je učinio i misijskog žara koji je pokazao biti zapisan i zapamćen kao ‘veliki papa’, poput Grgura Velikog i Leona Velikog“ poručuje nadbiskup Puljić u prvoj emisiji o Papi koji je isticao: “Društvo protiv Boga uvijek se pretvara u društvo protiv čovjeka”.

Tijekom svoga pontifikata, Wojtila je obišao 129 zemalja svijeta u sklopu 103 međunarodna putovanja. U Italiji je ostvario 142 pohoda. Objavio je 14 enciklika, 12 apostolskih pobudnica, 37 apostolskih pisama i 10 apostolskih konstitucija. Odobrio je Zakonik kanonskog prava 1983. g., a novi Katekizam Katoličke Crkve 1992. g.

„Poštovani i dragi gledatelji, slušatelji i čitatelji! Zahvalni Bogu što smo bili suvremenici svetoga Ivana Pavla II., prihvatimo njegov poziv i vapaj, pa otvarajmo Kristu sve više vrata naše duše i našega srca, našega doma i obitelji, naših škola i prostora gdje radimo. Neka nam i ovo potresno iskustvo koronevirusa pomogne da se okrenemo Bogu od kojega dolazi svaki dobar dar. Učimo od sv. Ivana Pavla II. kako se Krista voli i kako mu se odano moli.

Neka i nama ovaj Isusov učenik i zaljubljenik pomogne da budemo vjerni sluge svoga Gospodara koji ljube Boga i čovjeka te zauzeto mole za potrebe svijeta, Crkve i Domovine. Sveti Ivane Pavle, pomozi nam u tome i moli za nas!“ poručuje nadbiskup Puljić na početku specijaliziranog niza emisija uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtile.

Zainteresirani za sadržaj kojega će prirediti mons. Puljić o sv. Ivanu Pavlu II., Papi koji je uveo Katoličku Crkvu u treće tisućljeće te je u vremenima velikih društvenih izazova beskompromisno i hrabro odgovarao na mnoga moralna pitanja, proglašavajući Božji naum i uzdižući dostojanstvo čovjeka, potiču se pretplatiti na YouTube kanal Zadarska nadbiskupija na poveznici https://www.youtube.com/channel/UCyZz_HGK5ozufl6xQaeQ4Ag kako bi dobivali obavijesti o emisijama.

Također, prateći IKU i slušajući HKR koji objavom toga specijala promiču dostojanstveno obilježavanje 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II., u prigodi smo kao Crkva i narod zajedno se prisjetiti, obogatiti uvidima u taj sveti život te zahvaliti za dobročinstva koja je Bog darovao nama i svijetu po velikome papi Wojtili koji je govorio ovako: “Nikad nije bilo jednostavno prihvatiti poruke Evanđelja i nikad neće biti. Ne možemo izbjeći svaku kritiku, niti je moguće udovoljiti svima. Crkva nema političkih ambicija. Kada ona nudi svoj specifičan prilog velikim i uvijek aktualnim problemima čovječanstva, miru, pravdi, razvitku i svakom vrijednom naporu usmjerenom na promicanje i obranu čovjekova dostojanstva, ona to čini jer je uvjerena da to ulazi u njenu vlastitu misiju. Misija je vezana za spasenje čovjeka, ljudskog bića u njegovoj potpunosti, individualne osobe koja primjenjuje svoj vječni poziv u svjetovnoj povijesti jednog sastava zajednica i društava. Bog nikada ne prestaje djelovati, a njegov glavni posao uvijek će ostati križ i uskrsnuće Kristovo!”.

 Ines Grbić