ZADAR: Nadbiskup Puljić na svetkovinu Blagovijesti: Budite budni i ne umarajte se tragati za istinom

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijesti u srijedu 25. ožujka misno slavlje u kapeli sv. Marka i zadarskih zaštitnika u Nadbiskupskom domu u Zadru.

„Blagdan Blagovijesti ima nadnaravno značenje, svoju nadpovijesnu poruku. Taj blagdan bibličari uspoređuju s događajem stvaranja. Jer u oba slučaja čula se riječ Fiat – Neka bude. Neka mi bude“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je Bog prvi izgovorio tu riječ kada je stvorio svijet, a to je izgovorila i Marija u susretu s arkanđelom Gabrijelom. „To je veliki događaj jer u njemu osjećamo jeku prvih dana kad je Bog stvarao svijet. Tada je u nekoliko navrata izgovorio ‘Neka bude’. Neka bude zemlja, svjetlo, život. Jeka toga ‘Neka bude’ događa se u Lukinom evanđelju. Zato taj događaj bibličari uspoređuju s prvim danom stvaranja. Kao što je Bog stvorio svijet uz riječ ‘Neka bude’, tako je rekla i Marija nakon razgovora s anđelom“ rekao je nadbiskup. Istaknuo je da je to bio „ljudski razgovor koji odražava i Marijinu iznenađenost, njen strah, njena pitanja. S druge strane, i anđeo Gabrijel izvrsno izvršava svoj zadatak. On shvaća svoju zadaću da mora doći najaviti Božji plan i uvjeriti Mariju da to Bog želi. Ona ne shvaća do kraja, ali će prihvatiti i izreći te prekrasne riječi: ‘Neka mi bude. Evo Službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ rekao je nadbiskup, podsjetivši da je prorok Izaija najavio taj događaj riječima: ‘Evo, Djevica će začeti i roditi sina. I dat će mu ime Emanuel, Bog s nama’.

„U razgovoru s anđelom Gabrijelom, kad je vidjela da je to Božja volja i Božji plan, Marija je izgovorila tu prekrasnu riječ ‘Neka mi bude’. Zahvaljujemo njoj koja je izgovorila svoj ‘Neka mi bude’. Bog se onda utjelovio, a njegovim rođenjem počelo je razdoblje povijesti obilježeno novim i vječnim savezom. Dok Marija razmišlja i pita, čujemo anđelovu poruku punu ohrabrenja: ‘Ne boj se, Marijo’. U tim anđelovim riječima kao da slušamo jeku Jahvinih poticaja kroz povijest spasenja: od Abrahama, Izaka, Izaije, Jeremije, preko kojih je Bog hrabrio svoj narod. ‘Ne boj se, Jeremija. Ne boj se, Abrahame, pođi tamo kamo te šaljem. Ne boj se i ne dršći. Jer ja sam te otkupio, imenom sam te zazvao, ti si moj’. Ta riječ ponovila se i u susretu s Marijom: ‘Ne boj se, Marijo’“ naglasio je mons. Puljić, istaknuvši da nam je Marija od trenutka navještenja osobito blizu, po načinu razmišljanja i pitanja, po izazovu pred novostima života.

„Lijepo je kad te riječi poticaja i ohrabrenja nađu mjesto u okruženju naših obitelji, u programima odgojno – obrazovnih ustanova. Osobito je lijepo i perspektivno ako roditelji, odgojitelji i učitelji u tim riječima otkriju nadahnuće u svom odgojnom poslu i zadatku. Blago djeci, učenicima i studentima kad kod svojih učitelja, roditelja i profesora, uz brigu prijenosa i provjere znanja, osjete i očinsku skrb kojom ih se potiče neka se ne uznemiruju, neka se ne umaraju, neka se ohrabre tražiti istinu, pitati i razmišljati o njoj, neka se ne boje istraživati i tragati“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši: „Crkva se ne umara poticati svoju djecu neka budu budni i neka se ne umaraju tragati za istinom, upravo onako kako je veliki kršćanski pisac Augustin govorio i pisao u svojim Ispovijestima: Ti si me, Gospodine, zvao i probio moju gluhoću. Sijevnuo si i rastjerao moju sljepoću. Prosuo si miomiris i ja sam ga upio, pa uzdišem za tobom. Gladujem i žeđam za istinom, gorim za mirom tvojim“.

Nadbiskup je podsjetio kako u misi na Blagovijest vjernici tijekom Vjerovanja prignu koljena na riječi ‘I utjelovio se po Duhu Svetomu’. „Izražavamo radost i vjeru koju je Marija izgovorila u razgovoru s Gabrijelom, ‘Neka mi bude’. Vjeru u Božje utjelovljenje, vjeru o novom početku života na ovoj zemlji, o spasenju koje nam je došlo po utjelovljenom Isusu, Sinu Božjem. Vjeru o njegovoj nazočnosti među nama, vjeru koju je nakon prekrasnog razgovora s anđelom Gabrijelom očitovala i Marija u svom pristanku i u svojoj spremnosti da bude službenica Gospodnja“ poručio je mons. Puljić.

Inače, na blagdan Blagovijesti Sveučilište u Zadru obilježava svoj Dies academicus koji se ove godine ne može proslaviti. Svake godine Dan Sveučilišta započne misnim slavljem koje u zadarskoj crkvi sv. Dimitrija predvodi nadbiskup Puljić, uz sudjelovanje uprave Sveučilišta i studenata. Stoga se u misi nadbiskup osobito spomenuo zadarske sveučilišne zajednice. Sveučilište u Zadru najstarije je hrvatsko sveučilište koje baštini tradiciju dominikanskog generalnog učilišta iz 14. st., a sveučilišni status obnovljen mu je prije 18 godina, čemu su doprinijeli i poticaji zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe.

„U mislima i molitvama sam sa Sveučilištem i svim članovima te naše dične ustanove. U mislima sam s akademskom zajednicom koja svoj Dan sveučilišta neće obilježiti. Taj je Dan vezan uz dva godišta utisnuta i u pečatu Sveučilišta u Zadru. Ta dva datuma upućuju na utemeljenje te visoko – školske ustanove davne 1396. g. te na obnovu sveučilišta 2002. g. na blagdan Blagovijesti. Duga tradicija, više od šest stoljeća sveučilišnog rada, svrstava Zadar u red najstarijih sveučilišnih gradova Europe. To budi ponos i odgovornost pred sadašnjošću i budućnošću“ rekao je mons. Puljić, čestitavši Dan Sveučilišta dr. Dijani Vican, rektorici Sveučilišta u Zadru, prorektorima i profesorima, studentima i djelatnicima te važne institucije.

„Sveučilište je važna institucija koja je potrebna. Zadarsko sveučilište je bilo među prvim visokoškolskim ustanovama u Europi. Uz dobre želje svima, upućujem molitvu i Mariji Nunziati koju ovih dana osobito molimo kao našu Gospu od Zdravlja – neka bdije nad Sveučilištem u Zadru čije je utemeljenje vezano uz njen blagdan Navještenja, kako bi ta časna institucija bila i ostala osjetljivim čuvarom istine i slobodnim prostorom trajnog istraživanja i traganja za istinom“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

U misi je nadbiskup zahvalio i za zajednicu sestara milosrdnica koje djeluju i u Nadbiskupskom domu u Zadru te su dvije sestre milosrdnice iz splitske Provincije Navještenja Gospodinova tijekom mise obnovile svoje redovničke zavjete.

U misi je nadbiskup zahvalio i za dar svoga svećeništva, rekavši da je upravo na blagdan Blagovijesti, 25. ožujka 1974. g., dan nakon svoga svećeničkog ređenja, u rimskom Misijskom zavodu slavio mladu misu. Prije 46 godina, među dvanaest ređenika iz svijeta bila su trojica Hrvata. Na mladoj misi mons. Puljića propovijedao je sadašnji mostarsko – duvanjski biskup Ratko Perić.

Ines Grbić