Pismo svećenicima

Draga braćo svećenici,

Vrijeme u kojem živimo doista je teško i izazovno, posebice za nas biskupe i svećenike koji nosimo teret pastoralne odgovornosti za povjerene duše. Ovo nas stanje podsjeća na godine rata prije četvrt stoljeća od čega mi, koji smo to vrijeme proživjeli, nosimo još njegove ožiljke i na duši i na tijelu. No, ovo “virusno doba” još je teže jer ne vidimo neprijatelja. Ali, dobro osjećamo njegove posljedice kako u našoj Domovini, tako i diljem Europe i svijeta. Zadnjih nekoliko tjedana u Italiji je preminulo nekoliko tisuća ljudi i 22 svećenika kao žrtve ove nemile zaraze.

U tom vidu imamo dužnost kao kršćani vjernici pokazati brigu i solidarnost s našim bližnjima i učiniti sve da se spriječi širenje „korona virusa”. Isto tako imamo dužnost i obvezu pratiti i poštivati odredbe onih koji na nacionalnoj razini donose propise, odredbe i zakone u vidu zaštite i prevencije. Nama, koji vodimo brigu o povjerenim dušama i hranimo ih Riječju Božjom i Svetim sakramentima, kao i našim vjernicima nije lako prihvatiti ove nagle promjene, koje nadamo se i vjerujemo neće dugo trajati. No, imamo šansu, braćo svećenici, iskoristiti ovu krizu pa ovoj kušnji usprkos biti „u nadi radosni, u nevolji strpljivi, a u molitvi postojani”, kako je svojedobno tješio Rimljane apostol Pavao (usp. Rim 12,12). Neka nam ta radost, strpljivost i postojanost u molitvi, postu i djelima ljubavi bude i ostane snažno obilježje i ovoga korizmenog vremena.

Odredbe HBK koje su stupile na snagu 19. ožujka 2020. ograničile su naše pastoralno djelovanje i u neku ruku udaljile nas tjelesno od povjerenih duša. No, to nas sada mora još više približiti njima: U molitvi, brizi i duhovnoj povezanosti koja u ovoj kušnji ima biti još intenzivnija. Kako i na koji način, kad se ne smijemo okupljati i sakramente slaviti? Evo, nekih poticaja i prijedloga.

Jučer sam na radio Zadru „otvorio” rubriku „duhovnog nadahnuća: Ohrabri se, Božji narode, i prevencijom i molitvom“ koja će u određeno vrijeme biti emitirana svaki dan kao naša duhovna potpora svim ljudima, posebice onima koji su u strahu i panici. Emisija će nakon toga biti postavljena i na našu Nadbiskupijsku stranicu pa će se moći preslušati putem mobitela ili računala.

Obustava i odgoda naših pastoralnih aktivnosti ne znači „obustavu” naše brige i skrbi za povjerene duše. Dapače, sada im valja biti bliže nego ikada. Ako se zbog zdravstvene predostrožnosti mnogo toga otkazuje i zatvara, valja imati na umu kako ima puno stvari koje nisu otkazane:

Nisu otkazani ni sunce, ni glazba, kao ni ljubav niti razgovor. Pogotovu nisu otkazani nada i molitva koje nas nose i krijepe u životu. Stoga, iskoristimo ovu prigodu pojačati našu ljubav, pažnju i empatiju prema drugima, posebice prema najbližima. Otkrijmo ponovno ljepotu prirode, tišine i glazbe, a posebice osobne i zajedničke molitve.

U novonastaloj situaciji puno je toga i zabranjeno: Okupljanje i održava-nje javnih skupova i druge obustave i zabrane. Nije, međutim, zabranjeno „okupljanje” (povezivanje) putem obavijesnih sredstava koja nam stoje na raspolaganju: telefon, elektronička pošta, internet, face, tweet i drugo.

Župnik će, stoga, interesirati se za svoje vjernike i odvojiti vremena pa dnevno nazvati određeni broj vjernika (ili uputiti pozdrav i riječi ohrabre-nja putem telefona, emaila, facea, whatsupa…), pozdraviti ih i upitati za zdravlje, za potrebe i drugo. Posebice će se interesirati za one koji su pod stresom i u strahu, ili su na rubu. To je prigoda da ih se ohrabri, potakne, pozove na molitvu i međusobnu podršku, te preporuči u svoje molitve.

 Obustava i odgoda naših pastoralnih aktivnosti ne znači „obustavu” naše katehetske i odgojne obveze.

U tom vidu župnici će ostati povezani sa svojim vjeroučenicima pa tjedno „odrađivati“ lekcije tako da im odrede što imaju pročitati, te ako ima pitanja i zadataka da na njih odgovore i napišu ih.

To isto očekuje se i od kateheta koji predaju vjeronauk u školam da prate svoje učenike iz tjedna u tjedan nalažući im lekcije i zadatke.

 Kako slaviti svete Mise i obrede Velikoga Tjedna?

Gledom na slavlja svetih Misa bez zajednice, kao i obrede Velikoga Tjedna i Uskrsa, neka se svećenici dogovore u dekanatu.

Što se tiče liturgije Posvete ulja neće se pozvati svećenike u katedralu.

 Draga braćo svećenici,

Nalazimo se pred ozbiljnom kušnjom pred kojom nam je očitovati zauzetost za povjerene duše i solidarnost s ljudima u nevolji. Pretvorimo ovu kušnju i trenutnu krizu u šansu da „u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, a u molitvi postojani” kako je svojevremeno poticao svoje Rimljane apostol Pavao (Rim 12,12).

 

Uz pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 20. ožujka 2020.