„Ohrabri se, Božji narode, i prevencijom i molitvom!“ – Svakodnevna emisija na Radio Zadru s nadbiskupom Želimirom Puljićem i svećenicima

U izazovima koje je uzrokovala situacija s korona virusom, u teškom vremenu u kojem mnogi vjernici žele čuti riječ i biti u pratnji crkvenih pastira, zadarski nadbiskup Želimir Puljić inicijator je pokretanja posebnog ciklusa svakodnevnih duhovnih emisija na Hrvatskom radiju – Radio Zadru pod nazivom „Ohrabri se, Božji narode, i prevencijom i molitvom!“. Prva emisija emitirana je u večernjim satima u srijedu 18. ožujka.

Koncept emisije čiji je urednik don Damir Šehić, tajnik zadarskog nadbiskupa, sastoji se od razmatranja Božje riječi i molitvenog dijela. U emisijama će nadbiskup Puljić svakodnevno tumačiti Evanđelje od dana te će gostovati i zadarski svećenici koji će uputiti prikladni duhovni nagovor shodno aktualnoj situaciji u kojoj se nalaze svijet i Crkva. Treći dio emisije je molitveni. Svakog dana molit će se drugi vid pobožnosti: desetica krunice, litanije Gospi i svecima, razmatrati Križni put i druge molitve. Želja je nadbiskupa i na taj način potaknuti stvaranje molitvenog zajedništva u obiteljima. Emisija nudi za to poticajni okvir u slici zajedništva nadbiskupa, svećenika i laika, po prisutnosti voditeljice, novinarke Ines Grbić, u želji da vjernici s pastirom mjesne Crkve svakodnevno mole za milost obraćenja, za nakane Crkve i na dobro svijeta.   

„Pandemija je uhvatila tolikoga maha da ćemo biti praktično dislocirani, rastavljeni, a mi pastiri upućeni smo svome stadu, svojim vjernicima. I ne bih htio da se to najedanput prekine. Htio bih u ovoj situaciji biti povezan svaki dan s vjernicima preko valova Radio Zadra. Htio bih im biti blizu u ovim danima teške kušnje“ rekao je uvodno nadbiskup Puljić pojašnjavajući zašto je poželio taj ciklus emisija, rekavši da to „nije samo duhovni kutak, nego i kutak ohrabrenja“.

Svaka emisija završit će Molitvom Gospi i sv. Roku za obranu od opasnoga virusa koju je napisao mons. Puljić. U nastavku donosimo u cijelosti obraćanje nadbiskupa Puljića svim vjernicima u prvoj emisiji „Ohrabri se, Božji narode, i prevencijom i molitvom!“ Radio Zadra.

„Obraćam vam se u ovo teško i izazovno vrijeme obilježeno pandemijom korona virusa koje nas podsjeća na godine rata koje smo imali prije četvrt stoljeća, od čega još nosimo ožiljke i na duši i u tijelu. No, ovo “virusno doba”, da ga tako nazovemo, još je teže – jer ne vidimo neprijatelja. Ali dobro osjećamo njegove posljedice kako u našoj Domovini, tako i diljem Europe i svijeta.

U tom vidu imamo dužnost kao kršćani vjernici učiniti sve da se spriječi širenje toga nemilog virusa. Ali, imamo i obvezu pratiti i poštivati na nacionalnoj i na crkvenoj razini propise, odredbe i zakone, sve u vidu zaštite i preventive. Nama koji vodimo brigu o povjerenim dušama i hranimo ih Riječju Božjom i svetim sakramentima, kao i našim vjernicima, siguran sam, nije lako prihvatiti ove nagle promjene, koje, nadamo se i vjerujemo, neće dugo trajati. Stoga smo, kao oni koji vjeruju Uskrsnulom Kristu, pobjedniku smrti, zla, grijeha i bolesti, pozvani pretvoriti ovu krizu u šansu da usprkos trenutnoj kušnji budemo „u nadi radosni, u nevolji strpljivi, a u molitvi postojani“, kako je svoje kršćane u Rimu svojedobno tješio apostol Pavao (usp. Rim 12,12). Neka, dakle, molitva, post i djela ljubavi budu i ostanu snažno obilježje i ovoga korizmenog vremena koje provodimo u virusnom okružju velikoga rizika.

No, znamo da su bolesti kroz povijest bile sastavni dio ljudskog života i bit će do konca svijeta. U tim trenucima imamo mogućnost iskusiti slabost i nemoć, pa nam je potrebna utjeha i snaga. Utjeha s neba i snaga Božja, snaga naše subraće, snaga našeg okruženja, snaga koja nam dolazi od naše braće. Opravdano je, stoga, tražiti liječnika, obraćati se roditeljima i prijateljima, utjecati se nebu i nebeskim zagovornicima. Posebice Blaženoj Djevici Mariji koja je „utočište i zdravlje bolesnih“, a naš puk je naziva Gospom od Zdravlja. Istina, golemi napredak medicine i ljekarništva olakšao je i ubrzao liječenje mnogih bolesti. No, čovjekov život na zemlji trajno je izložen bolestima i podložan razaranju i umiranju. Potpuno ozdravljenje postići ćemo tek na koncu vremena, „kad će se raspadljivo obući u neraspadljivost, a smrtno u besmrtnost (1 Kor 15,53). Tada, naime, neće biti ni jauka, ni bola. Jer, Bog će otrti svaku suzu s naših očiju (Otk 21, 4). A dok se to ne ostvari, ostaje nam mukotrpna borba za očuvanje zdravlja duše i tijela, pri čemu nam je koristiti raspoloživa naravna i nadnaravna sredstva.

Kao vjernici znamo kako nam nebeski zaštitnici stoje na raspolaganju. Najprije Ona koju nam je Spasitelj predao kao majku prije smrti na Kalvariji. Kad je rekao Ivanu ‘Evo ti Majke’, u Ivanu je Isus vidio sve nas. Svu djecu svoju, sve sinove svoje, sve kršćane koji je štuju i vole. Marija je tako postala naša zagovornica i majka, „slika sigurne nade i utjehe“, kako molimo u predslovlju Velike Gospe.

Uz brojne druge Božje miljenike, tu je osobito kod nas štovani Sveti Roko (1295.-1327.) koji je svoj život posvetio brizi za oboljele od kuge od koje je na koncu i sâm obolio. Zato je i proglašen zaštitnikom od kuge i ostalih zaraznih bolesti. On je omiljen u našem narodu i vjernici mu se mole da ih „oslobodi od kuge, gladi i rata“ i svih drugih opasnosti duše i tijela. Stoga mu se utječemo u ovoj vremenitoj kušnji i molimo neka usliši molitve i vapaje svoje djece. Neka nas očuva u vjeri Crkve i zaštiti od štetnih virusa za našu dušu i tijelo.

Potičem sve, a posebice očeve i majke, neka u ovo vrijeme kušnje nađu slobodnog vremena, pa s djecom razgovaraju, zajedno mole, čitaju Evanđelje, zajedno mole krunicu i Gospine litanije. Ako imaju Božanski časoslov ili molitveni priručnik „Obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“, kojega je Zadarska nadbiskupija tiskala 2018. g., neka ga uzmu u ruke i zajedno mole. Jer, Gospodin je obećao biti s nama „kad smo okupljeni u njegovo ime“. Neka nas Gospodin zatekne „budne u molitve“, pa naše obitelji pretvori u mali Cenacolo, tj. obiteljsko ognjište i Crkvu u malom“ poručio je nadbiskup Puljić. 

Uz dvije prikladne korizmene pjesme, emisija je završena Molitvom Gospi i sv. Roku za obranu od opasnoga virusa, koja glasi: „Djela naša milošću svojom priteci i pomoću prati da svaka naša molitva i radnja s Tobom vazda počinje i početa da se s Tobom dovršuje. Primi i usliši naše molitvene vapaje i daj nam svoj mir kako bi srca naša bila poslušna Tvojim zapovijedima i smirena u Tvojoj zaštiti. Užezi u nama oganj Duha Svetoga da Ti čistim tijelom služimo i neokaljanim srcem omilimo. Zahvaljujemo Ti za Tvoju i našu majku, Blaženu Djevicu Mariju koja pomaže svojoj djeci u nevoljama kako bi opet zadobili zdravlje. Po njezinu zagovoru oslobodi nas ove pandemijske nevolje „korona virusa“, kao i od svakog moralnog nereda i zastranjenja. Neka ona svojom majčinskom brigom prati i štiti sve ljude i narode od opasne zaraze koronavirusa. Neka ozdravi bolesne i blagoslivlja sve one koji njima pomažu.

Spasitelju, Isuse Kriste, u svojoj blagoj providnosti i očinskoj mudrosti postavio si svetoga Roka moćnim zaštitnikom protiv zaraznih bolesti i po njemu uvijek dijelio obilje blagoslova ljudima u bolesti i tjeskobi. Pošalji ga u ovom času kad nam je zdravlje ugroženo neka nas štiti i za nas moli kako bismo bili dostojni Tvojih obećanja.

Ne dopusti, Gospodine, da se oslanjamo samo na svoje umijeće i znanje, već da se pouzdajemo u tvoju pomoć i veliko milosrđe. Udijeli nam zdravlje duše i tijela kako bismo trajno mogli iskazivati Tebi slavu i hvalu. A svi za koje molimo, žive ili mrtve, neka po zagovoru Tvojih svetih miljenika milostivo dobiju oproštenje svojih grijeha i zasluže stići u vječni život u nebu. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.“

Nadbiskup Puljić zahvaljuje Toniju Pajkinu, glavnom uredniku Radio Zadra na prihvaćenom prijedlogu i raspoloživosti za tu suradnju u izvanrednoj situaciji, kao i tehničarima i Suzani Dražić, novinarki Radio Zadra koji će pomoći u realizaciji emisije u službi ohrabrenja vjernika Božjom riječju, molitvom i porukom crkvenih pastira.

I.G.