ZADAR: PEPELNICA u katedrali sv. Stošije – Propovijed mons. Ž. Puljića

Obrati se i vjeruj evanđelju

1. Današnjim pokorničkim obredom pepeljenja započinjemo korizmu, vrijeme duhovne obnove i priprave za Kristovo Uskrsnuće. Popratnim riječima iz obreda: ‘Obrati se i vjeruj evanđelju’,  ili ‘Sjeti se, čovječe da si prah i u prah ćeš se vratiti‘liturgija nas podsjeća na ono bitno. Ako smo se svojim ponašanjem udaljili od vjere, Boga i Crkve, obrati se i vjeruj. Vjeruj evanđelju koje je radosna vijest tvoga spasenja. Vjeruj Bogu koji te po krštenju učinio svojim odabranim djetetom. Vjeruj i vjera će te spasiti. Drugim pak obrednim izrazom, ‘sjeti se čovječe da si prah’, obuzdava se naša oholost srca i pameti. Korizma nam upravo to posvješćuje kako smo jadna, krhka i prolazna bića. Ali, milošću Božjom otkupljena i spašena stvorenja. Potrebno je samo da krenemo, da se obratimo i Bogu približimo. 

Tijekom 40 korizmenih dana mi ćemo to pokušati. Trudit ćemo se biti više sabrani i slušati Božji glas kako bismo pobijedili napasti Zloga. Zbog toga je vrijeme korizme vrijeme ‘duhovnog boja’ i prave borbe u kojoj se koristimo oružjem vjere, molitve, posta i pokore. Mi smo uz to svjesni da se svijet poboljšava samo onda kad se mi popravimo; i samo onoliko koliko uspijemo kod sebe promijeniti ono što ne valja. Papa Franjo nas stoga poziva riječima apostola Pavla: „Umjesto Krista zaklinjemo: dajte, pomirite se s Bogom (2 Kor 5, 20). Jer, i ove godine Gospodina nam daje ovo milosno vrijeme priprave da bismo obnovljena srca proslavili veliko otajstvo Isusove smrti i uskrsnuća, stožer našeg osobnog i zajedničkog kršćanskog života. Papa nas potiče ne dopuštati da nam ovo vrijeme milosti protekne uzalud, pa sve poziva neka u središte života i rada tijekom korizme stave pashalni misterij po kojem će osjetiti samilost prema Kristovim ranama koje su prisutne u nevinim žrtvama ratova, nasrtajâ na život od nerođenog djeteta do starijih osoba, u nasilju,  ekološkim katastrofama, trgovini ljudima, kao i u oblicima neobuzdane želje za profitom, što je oblik novoga idolopoklonstva“.

2. Zbog toga ući u korizmu znači započeti vrijeme osobite  zauzetosti u duhovnoj borbi sa zlom koje je prisutno u svijetu, u nama i oko nas. Ovo sveto vrijeme nas čini sposobnima gledati zlu u lice i biti raspoložen za borbu koja nas čeka; ne samo protiv učinaka koje to zlo proizvodi, nego i  protiv njegovih uzroka; sve do onoga posljednjega uzroka kojeg evanđelje naziva ‘ocem laži’, ‘napasnikom i zavodnikom ljudskog roda od početka’; Sotonom koji je i Sina Božjega iskušavao u pustinji, kako ćemo slušati u slijedeću, prvu korizmenu nedjelju.

Borba, na koju nas Krist poziva svake korizme, nije uperena protiv drugih. Ona nas potiče otkrivati i prepoznavati vlastitu odgovornost za zlo koje vlada u svijetu. I poziva u poniznosti i povjerenju preuzeti svjesno dio odgovornosti. Ući u korizmu obredom pepeljanja znači obnoviti osobno odluku da ćemo se zajedno s Kristom suočiti sa zlom. Pobožnost križnoga puta, koji rado obavljamo u korizmi, put je koji nas vodi do pobjede. One prave. Ne nad drugima, nego nad sobom. A do nje se stiže putem ljubavi kojom nadvladavamo mržnju; preko darivanja i dijeljenja dobara koje u nama svladava prirođene porive sebičnosti.

3. Do prave duhovne pobjede dolazi se i širenjem ozračja mira, dobrote i tolerancije, a ne vrijeđanjem, nasiljem i ponižavanjem drugih. Korizma je tako izvrsna prigoda za snažan pedagoški, ljudski, asketski i duhovni napredak i rast u Gospodinu. U korizmenom vremenu Crkva nam stavlja na srce konkretne aktivnosti koje smo pozvani činiti tijekom ovog vremena duhovne obnove: to su molitva, post i dobra djela koja često milostinjom zovemo. Uobičajenu korizmenu akciju naše nadbiskupije s darovima župa, samostana, poduzeća, škola, pojedinaca, gradova i općina koja je predstavljena, namijenjena stradalima od potresa u Albaniji.

Milostinja i dobra djela pomažu nam izaći ususret potrebama bližnjeg; podijeliti s drugima ono što po Božjoj dobroti posjedujemo. I može postati sredstvom istinskog obraćenja. A korizma kao sveto vrijeme osobnog obraćenja i dobrih djela, pomaže nam da se popravljamo i duhovno ‘očvrsnemo’. Ona nas poziva i potiče da ‘krenemo u duhovni boj’ protiv zlu koje je i u nama i oko nas. Krenimo zato oboružani molitvom, postom i dobrim djelima kako bismo proslavi uskrsnih blagdana prispjeli obnovljena i osnažena duha. Amen.

✠ Želimir, nadbiskup

Pepelnica-katedrala, 26. veljače 2020.