TURI: Nadbiskup Želimir Puljić proglašen počasnim građaninom Turija temeljem povezanosti po Sv. Oronzu

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić dobitnik je Povelje počasnog građanina grada Turi u Italiji čiji je zaštitnik sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik čije se relikvije nalaze u Ninu. U zahvalnosti za povezanost po sv. Oronzu, Povelju počasnog turijskog građanina nadbiskupu Puljiću uručila je Tina Resta, gradonačelnica Turija u svečanoj dvorani Gradske vijećnice u Turiju u petak 21. veljače.

Nadbiskupa Puljića i Turi povezao je Sv. Oronzo, ranokršćanski mučenik iz 1. st. nakon Krista koji je prvi biskup i zaštitnik talijanske nadbiskupije Lecce te naslovnik župe Turi. Relikvija župnog turijskog i nadbiskupijskog lecceanskog zaštitnika sv. Oronza od 11. st. čuva se u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma, nekadašnje ninske katedrale.

Šezdeset hodočasnika iz turijske župe sv. Oronza koje je predvodio njihov župnik don Giovanni Amodio boravili su tjedan dana u Zadarskoj nadbiskupiji u rujnu 2019. g., a 1. rujna 2019. g. pohodili su Nin gdje je nadbiskup Puljić predvodio svečano misno slavlje tijekom kojega su u ninskoj župnoj crkvi sv. Anselma bile izložene moći sv. Oronza u pozlaćeno-srebrnom relikvijaru. Amodio je i predlagatelj da se mons. Puljiću uruči ta Povelja u zahvalnosti za dodijeljenu relikviju sv. Oronza – pamuk u kojem su godinama bile zamotane kosti sv. Oronza u relikvijaru i djelić kosti, koje je ninski župnik i dekan don Božo Barišić darovao turijskoj župi u Ninu 1. rujna 2019. g. 

Na svečanost proglašenja nadbiskupa Puljića počasnim građaninom, mons. Puljić došao je u Turi jer je u to vrijeme sudjelovao na konferenciji biskupa mediteranskih zemalja „Mediteran – granica mira“, koja je od 19. do 23. veljače održana u Bariju, u blizini kojega se nalazi južnotalijanski grad Turi.

U tekstu Povelje koju je potpisala gradonačelnica Resta, piše kako Grad Turi dodjeljuje to priznanje mons. Puljiću jer se zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK, „nekoliko puta dokazao kao izniman i dragocjeni prijatelj, poznavatelj i poštovatelj povijesti, najboljih tradicija i vjere Turija, dajući našoj gradskoj zajednici neprocjenjivi dar, znak čuvene relikvije, fibule našeg zaštitnika te je učinio da grad Turi bude uzdignut na uzvišeno dostojanstvo Svetišta sv. Oronza među stanovnicima njegove zemlje Apulije. Njegova velikodušnost, raspoloživost i kršćanski osjećaji oca i pastira izvrstan su primjer za sadašnje i buduće generacije naših gradskih zajednica“.

U Turiju je za nadbiskupa Puljića organiziran svečani doček za koji su građani Turija priredili veliki natpis na hrvatskom jeziku: „Dobro došao, ekscelencijo, naš dragi sugrađanine“. Te su riječi na hrvatskom jeziku školska djeca ponovila nekoliko puta tijekom dolaska mons. Puljića. Glazbeni sastav odsvirao je talijansku, hrvatsku i himnu EU.

Dobrodošlicu mons. Puljiću i šibenskom biskupu Tomislavu Rogiću, koji je kao delegat HBK sudjelovao na konferenciji u Bariju, izrazili su mons. Giuseppe Favale, biskup biskupije Conversano-Monopoli, mons. Giuseppe Pinto, bivši apostolski nuncij u RH koji je umirovljen zbog zdravstvenih razloga, dr. Michele Emiliano, predsjednik pokrajine Apulije, Tina Resta, gradonačelnica Turija i don Giovanni Amodio, župnik Turija koji je s trojicom župnika u Turiju i članovima pastoralnog vijeća, predložio dodjelu počasnog priznanja mons. Puljiću.

Nakon svečanosti dodjele Povelje, nadbiskup Puljić predvodio je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu Turija svečano misno slavlje u zajedništvu s trojicom spomenutih biskupa i  desetak svećenika. U propovijedi je istaknuo misao iz navještene poslanice sv. Jakova apostola: „Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez djela mrtva“. Zahvalivši na priznanju i srdačnoj dobrodošlici, nadbiskup je potaknuo vjernike da nasljeduju primjer svoga velikog zaštitnika sv. Oronza kojega štuju dušom, srcem i riječima te da djelima svjedoče Isusa Krista. Nakon mise nastavljeno je slavlje u ugodnom druženju.

Nadbiskup Puljić podsjetio je da je Sv. Oronzo bio suvremenik apostola Pavla koji je rođen u bogatoj obitelji u talijanskom gradu Lecce. Upoznao je korinćanina Tita Justa, učenika sv. Pavla po kojem se obratio, koji ga je krstio te doveo Apostolu naroda u Korint, gdje je Pavao sv. Oronza posvetio za biskupa. Sv. Oronzo vratio se potom u svoju zemlju Apuliju, jugoistočnu talijansku regiju. Živio je u špilji u Turiju i naviještao Evanđelje u tamošnjim katakombama jer je to bilo vrijeme progonstva kršćana. Podnio je mučeništvo 68. godine u vremenu cara Nerona. Nakon što su barbari razorili grad Lecce, od mučenika Oronza sačuvana je kost-fibula koja se od 11. st. čuva u Ninu u riznici župne crkve sv. Anselma.

Kosti sv. Oronza došle su u Nin prilikom ponovne uspostave Ninske biskupije 1074. g. kada ih je kao poklon ninskom biskupu donio Papin delegat. Za dolazak relikvije u Nin zaslužni su benediktinci. Opat bendiktinskog samostana na jugu Italije, kada se tamo dogodila nevolja u benediktinskom redu, dolazi u Zadar u 10. st. gdje je postojao muški benediktinski samostan sv. Krševana. Tada sa sobom donosi relikviju sv. Oronza koja svoj relikvijar dobiva u 11. st.

„Kada su u Turiju 2018. g. saznali da u Ninu postoje sačuvane relikvije sv. Oronza, pozvali su me u grad Turi pa sam u kolovozu te godine sudjelovao na velikom jubileju 1950 godina od mučeništva sv. Oronza. Predvodio sam misu uočnicu i sudjelovao na središnjem misnom slavlju koje je predvodio tadašnji prefekt Kongregacije za proglašenje svetih, kardinal Angelo Amato“, rekao je nadbiskup Puljić. Za tu su jubilejsku prigodu, uz posredovanje Apostolske nuncijature i uz poštivanje propisa Ministarstva kulture RH, u Turi iz Nina donesene relikvije sv. Oronza koje su u Turiju boravile 11 dana. Mons. Puljić uspoređuje svečanost slavlja sv. Oronza sa slavljem sv. Vlaha u Dubrovniku jer je riječ o velikoj pučkoj svečanosti koja pokazuje veliko poštovanje prema njihovom svetom zaštitniku uz zastave, narodnu nošnju i druge običaje.

U zahvali za posuđene moći sv. Oronza na proslavi visokog, skoro dvotisućljetnog jubileja od njegovog mučeništva, Turijani su 2019. g. hodočastili u Nin svome svetom zaštitniku, zahvalni za njegovu nazočnost među njima i zaštitu. „Tada smo im darovali dio kosti sv. Oronza. Za tu prigodu oni su napravili prekrasni moćnik i stavili taj komadić relikvije sv. Oronza, puni radosti da ga mogu častiti u svojoj župi i svom gradu Turiju“, rekao je nadbiskup Puljić.

Nakon mise u Ninu 2019. g. u kojoj je sudjelovalo 60 hodočasnika s nadžupnikom Amodiom i gradonačelnicom Restom, Emil Ćurko, gradonačelnik Nina i Tina Resta, gradonačelnica Turija, u vijećnici Grada Nina potpisali su sporazum o prijateljstvu i bratimljenju ta dva grada temeljem povezanosti sv. Oronza. Potpisivanju su prisustvovali nadbiskup Puljić i turijski župnik Amodio.

Povezanost je dodatno potvrđena dodjelom počasnog građanstva Turija nadbiskupu Puljiću. Koliko Turijani poštuju raspoloživost mons. Puljića u dodjeli Oronzove relikvije pokazuje i turijski tjednik Fax koji je sliku nadbiskupa Puljića u čast zahvalnog priznanja stavio na naslovnicu svoje novine.

KTA / I.G.

Foto: KTA BK BiH