Nuncij Lingua prilikom boravka u Zadru posjetio Samostan benediktinki sv. Marije

Dan nakon svetkovine sv. Stošije, u četvrtak 16. siječnja apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua je prilikom obilaska grada posjetio crkvu Sv. Šime, Stalnu izložbu crkvene umjetnosti (SICU) i Samostan benediktinki Svete Marije.

U sklopu Krševanovih dana kršćanske kulture, 20. prosinca 2019. u crkvi Svete Marije u Zadru pod nazivom Maranatha – dođi, koludrice su uprizorile scenski prikaz „Deset djevica (Mt 25, 1-13)“, održan je koncert učenika OGŠ Sv. Benedikta i postavljena izložba „Ora et labora“ u kapitulu samostana Svete Marije.

Nakon završenog uprizorenja i koncerta zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i tajnik nadbiskupa don Damir Šehić razgledali su izložbu „Ora et labora“. Tom prilikom nadbiskup je primijetio lik sv. Jurja izrađen u tehnici emajla te je zamolio da se do svetkovine sv. Stošije u istoj tehnici izradi lik sv. Jurja kao prigodni dar apostolskom nunciju mons. Giorgiu Lingui. Sestra M. Rafaela je prionula poslu i napravila lik sv. Jurja, širine 16,5 cm i visine 28,5 cm, koji je stavljen u prigodnu kutiju veličine 40 x 28 cm, a koju je izradila sestra M. Katarina u samostanskoj knjigovežnici. Uz to je priložena posveta nadbiskupa Puljića ručno napisana na pergameni. Na vanjskom dijelu kutije, otisnut je grb nadbiskupa Puljića. Na poleđini drvene podloge na kojoj se nalazi lik sv. Jurja u emajlu, napisan je kratki opis slike sv. Jurja koja je dio „Triptiha Varoške Gospe“. Nadbiskup Puljić je apostolskom nunciju Lingui uručio taj dar prigodom misnog slavlja na svetkovini sv. Stošije.

Sutradan, 16. siječnja mons. Lingua je prilikom obilaska grada posjetio crkvu Sv. Šime, Stalnu izložbu crkvene umjetnosti (SICU) i Samostan benediktinki Svete Marije. Pažljivo i sa zanimanjem je razgledao postav SICU, a kad je došao do triptiha zatražio je kao uspomenu fotografiranje ispred lika sv. Jurja. Došao je do kapitularne dvorane Samostana u kojoj je još bila postavljena izložba „Ora et labora“ i pogledao prostor prizemlja zvonika u kojem je bilo skriveno sve blago koje je netom pogledao. Sa zanimanjem je slušao kako su za vrijeme bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata koludrice bile na prvom katu zvonika, kao prave čuvarice blaga koje se nalazilo ispod njih. Na njegov upit o daljnjem tijeku njihova života, ispričale su njihov hod do Nina, kratki boravak u Ninu, a zatim odlazak u tri benediktinska samostana u Pagu, Rabu i Cresu. Po završetku rata, budući nije bilo nikakvih uvjeta za njihov život u samostanu, nadbiskup ih je primio u sjemenište Zmajević gdje su živjele gotovo 27 godina.

Sestre su pozvale nuncija i njegovu pratnju u blagovaonicu i na susret sa sestrama koje su tamo čekale. Nuncij se na tome zahvalio, ali je želio ići u crkvu jer je njegov posjet bio vremenski ograničen. Pri odlasku nuncij je udijelio blagoslov prisutnim sestrama i poklonio krunicu pape Franje s preporukom da molimo za papu i njegovo poslanje. Pogledavši pano sa slikama razrušene crkve rekao je kako je nevjerojatno da se od tako opustošene, razrušene crkve ponovno izgradila ovako lijepa crkva. (IKA)