ZADAR: Misa zahvalnica za proteklu građansku godinu u katedrali sv. Stošije

Misu zahvalnicu za proteklu građansku godinu sa svečanim Tebe Boga hvalimo u katedrali sv. Stošije u Zadru u utorak 31. prosinca predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. 

Među događajima u Zadarskoj nadbiskupiji, mons. Puljić rekao je da je 2019. g. u raznim prigodama bila spomen na 40. obljetnicu Branimirove godine u tijeku devetogodišnjeg hoda zahvalnosti hrvatskog naroda za trinaest stoljeća kršćanstva. „U duhu se priključujemo tisućama naših sunarodnjaka koji su srcem i vjerom klicali, molili i pjevali „Do nebesa neke se ori“ i zahvalno ponavljali Gospin hvalospjev „Velika nam djela učini Gospodin“. Zahvaljujem Božjoj Providnosti što smo mogli biti dionici velikih duhovnih milosti“ rekao je mons. Puljić. Nadbiskup je istaknuo dovršetak gradnje dviju crkava u Zadru, sv. Pavla u župi na Novom Bokanjcu i župne crkve bl. Alojzija Stepinca na Bilom Brigu koja je prva župa u Hrvatskoj posvećena bl. Stepincu. U Zadarskoj nadbiskupiji 2019. g. preminula su dvojica svećenika: mons. Ivan Mustać, župnik župe sv. Stošije u Biogradu umro je u 65. godini života i 40. godini svećeništva u bolnici u Zagrebu. Mons. Janko Segarić, kanonik Stolnog Kaptola sv. Stošije, umro je u 97. godini života i 72. godini svećeništva u Svećeničkom domu u Zadru.

Tijekom 2019. godine nadbiskup Puljić pohodio je dvije hrvatske katoličke misije u inozemstvu. Nedavno je bio u misiji u Londonu koja je obilježila pedesetu obljetnicu ustanovljenja. „To nije velika zajednica, ali je važna zbog naših zemljaka koji žive diljem prostranog engleskog kraljevstva i zbog hrvatske nazočnosti u tom velikom i važnom europskom gradu. Krajem lipnja pohodio sam hrvatsku misiju sv. Ante u Los Angelesu, gdje je dugo godina djelovao nedavno preminuli svećenik mons. Janko Segarić, a sada je tamo svećenik Zadarske nadbiskupije don Zvonimir Ćorić. Na oba mjesta u susretu s ljudima zahvalio sam im za sve dobro što su učinili za Domovinu tijekom vladavine komunizma i posebice tijekom Domovinskog rata. Potaknuo sam ih neka i dalje ostanu povezani s maticom zemljom. A svima koji ih budu pitali ili tražili da im „pomognu dobiti papire“ i odlazak u te zemlje, savjetovao sam neka im kažu punu i pravu istinu o životu u tuđini. Posebice neka im kažu da tamo ne teče med i mlijeko, već ih čeka muka i patnja, znoj i suze, počesto i s prizvukom bolne nostalgije koja ih neće ostaviti do kraja života. I neka im savjetuju da dobro promisle prije nego se otisnu iz Lijepe naše“ rekao je nadbiskup Puljić.

Važnim je smatrao spomenuti i svoje sudjelovanje na susretu europskih biskupa u svetištu Santiago de Compostela gdje se govorilo o „znakovima nade“ i konstatiralo da je „vrijeme da se Europa probudi“. „Upućena je poruka Europljanima u duhu onoga što je veliki Ivan Pavao II. pisao 1982. g.: „Pronađi sebe, Europo stara! Budi svoja! Otkrij svoje početke! Oživi svoje korijene! Povrati se životu!“. Poruka je vrlo aktualna u kontekstu loših slutnji i crnih vijesti o kojima čitamo u medijima diljem Hrvatske i svijeta. A to može obeshrabriti i ispuniti sumnjom i pesimizmom. Ipak, kad se malo bolje pogleda i vidi što se oko nas zbiva, nije sve tako crno. Puno je i dobrih i pozitivnih događaja i znakova koji nas ispunjaju nadom i optimizmom koje smo i kao vjernici i zauzeti građani pozvani buditi i širiti“ potaknuo je mons. Puljić.

„U tom vidu htio bih na misi zahvalnici reći Bogu hvala za sve koji šire nadu i optimizam. Svečanim Te Deumom zahvaljujem Božjoj Providnosti za brojne susrete s vjernicima koji u župama slušaju Riječ Božju i primaju njegove svete sakramente. Hvala ti, Gospodine, za samozatajne, požrtvovne i odgovorne očeve i majke koji se trude djeci prenijeti vjeru koju su primili od starijih. Posebice mislim na mlade krizmanike kojima se podijelio darove Duha Svetoga. Žarko molim milost ustrajnosti njima i njihovim roditeljima. Nije lako u vremenu silnih zavođenja i površnih ponuda ostati na visini zadatka koje Gospodin traži od svojih prijatelja“ rekao je mons. Puljić.

Na planu Crkve u Hrvatskoj, nadbiskup je istaknuo da smo 2019. g. dobili novog nuncija, mons. Giorga Lingua te je najavio da će nuncij Lingua u Zadru predvoditi ovogodišnju svečanost sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Bogu je zahvalio na daru trojice novih hrvatskih biskupa: Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije, Božu Radoša, varaždinskog biskupa i Ivana Ćurića, pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nadbiskup smatra da je 2019. g. bila i u znaku našeg duhovnog velikana, kardinala Alojzija Stepinca. Podsjetio je da je 2019. g. u više gradova u Hrvatskoj i BiH predstavljena knjiga „Nada koja ne postiđuje“ mons. Ratka Perića, objavljena povodom Stepinčeve 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice njegove beatifikacije. „U knjizi su vrlo stručno obrađene neke teme o kojima je zadnjih godina bilo govora i osporavanja glede uloge bl. Stepinca u odnosu prema NDH, poglavniku Paveliću i Titu.Prigovore i optužbe da zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac „nije dovoljno činio za vrijeme Drugog svjetskog rata te da je „šutio pred stradanjima i žrtvama tijekom rata“ davno je otklonio zadarski začasni kanonik, mons. Juraj Batelja u nekoliko knjiga koje je objavila Postulatura. Iz toga se vidi da zagrebački nadbiskup Stepinac nije uopće šutio, nego pisao i protestirao. To isto potvrdio je i mons. Ratko Perić u svojoj knjizi „Nada koja ne postiđuje“ gdje donosi podatak od preko tri stotine i pedeset sačuvanih pisanih dokumenata. A to nije nikako malo” rekao je mons. Puljić.

Uz zahvalnost Bogu za dar vjere i života, nadbiskup je potaknuo na molitvu za Crkvu i Papu, za roditelje, djecu i mlade. Uključio je u molitveno zajedništvo obitelji utemeljene sakramentom ženidbe i posvećene darom života. „Preporučimo očeve i majke da budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi, gorljivi u apostolatu i djelima dobrotvornosti. Djeci Bog neka daruje duh zahvalnosti prema roditeljima i poslušnost prema svima koji im žele dobro. Svim članovima župnih zajednica neka Gospodin udijeli milost i dar da riječju i primjerom svjedoče vjeru kako bi u trajnom zajedništvu Katoličke Crkve mogli uživati obilje Božjeg blagoslova, zdravlja, sloge i mira“ poručio je nadbiskup Puljić.

I.G.