ZADAR: SVETKOVINA BOŽIĆA Propovijed mons. Ž. Puljića

Draga braćo i sestre u Kristu!

1. Božić nam svake godine omogućuje obiteljsko i blagdansko raspoloženje. I normalno je što se ususret tom velikom danu uređuju stanovi, priprema gozba i pozivaju rodbina i prijatelji. To je sastavni je dio „rođendanskoga rituala“. No, gledom na činjenicu Božjega rođenja javljaju se neka pitanja i nejasnoće. Ne shvaćamo, naime, zašto je Bog silazio s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Zašto se rodio u malenom gradiću Betlehemu, a ne u nekom velegradu bogate povijesti i civilizacije? Nema jasnog odgovora na ta pitanja osim slutnje kako je to učinio jer je raduje čovjeku. Bog se utjelovio jer je čovjeka zavolio. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu. I pripremali smo se, posebice na duhovnom polju. Dovoljno je bilo poći tijekom došašća po crkvama i pogledati redove pred ispovjedaonicama. Vjernici, naime, žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše i nađe budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu.

2. A on kao naš prijatelj i Spasitelj dolazi i nosi darove blagoslova i mira. Jer, „dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan“ (Iz 9,5). Ovo otajstvo Božjega utjelovljenja povezalo je Boga s čovjekom i združilo izvanvremensko s vremenskim. Stoga je Isusovo rođenje najsvjetliji događaj ljudske povijesti. Tada je, naime, u svijet opterećen nepravdama, grijehom, sukobima i ratovima sišla Ljubav, Istina, Pravednost i Svetost. Božićni su dani ostvarenje onoga „vremena spasenja i pomirenja za kojim su čeznuli drevni patrijarsi i proroci“ (K. Boromejski). A Crkva upravo u božićnom vremenu „svečano zahvaljuje Ocu nebeskom što nam je poslao Onoga koji će nas poštenu življenju poučiti, samu nam istinu otkriti i pozvati nas među baštinike vječnog života“. 

3. Božiću zapravo i ne treba posebno tumačenje. Sve je rečeno u samom događaju. To je dan našega spasenja kad je „veliki i vječni Dan došao u ovaj kratki vremeniti dan i postao naša pravda, posvećenje i otkupljenje“ (sv. Augustin). Po Isusovu rođenju dogodio se Božji dar zemlji, svim ljudima i svim narodima. Ususret velikom blagdanu želim čestit Božić svima: mladima i starima, zdravima i bolesnima, svećenicima i Bogu posvećenim osobama, predstavnicima građanske vlasti, kulturnim i javnim djelatnicima, članovima vojske i policije; obrtnicima, ratarima i pomoracima. Kršćanima koji će po julijanskom kalendaru slaviti Božić za 13 dana želim blagoslovljene božićne dane. Svjetlo Betlehemske noći neka bude na pomoć djelatnicima obavijesnih sredstava; učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja; liječnicima i bolničkom osoblju; braniteljima i ucviljenim obiteljima naše nadbiskupije; kao i svim aktivnim laicima koji se zdušno zauzimaju za slavu Božju i čast Crkve njegove.

4. Koristim prigodu zahvaliti svima koji su mi pismeno ili usmeno izrazili dobre želje i čestitke za ove svete blagdane. Vama, ovdje nazočnima, kao i svim slušateljima koji nas prate preko valova radio Zadra želim čestit Božić i već sada sretnu i blagoslovljenu Novu 2020. godinu, koja neka bude ispunjena mirom, radošću, ljubavlju i razumijevanjem, međusobnom tolerancijom, prosperitetom i blagostanjem. Ali, i čežnjom za nebeskim dobrima. U malom Isusu, koji „leži na slamici“, Bog je osobno „radi nas ljudi i radi našeg spasenja sišao s nebesa“. I ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Stoga, i ove godine nadamo se njegovu pohodu i blagoslovu. U iščekivanju toga milosnoga susreta, mi s vjerom ispovijedamo da su njegova vremena i vjekovi. I od srca mu kličemo i molimo: Dođi, Gospodine Isuse! Svim vjernicima ove starodrevne Zadarske nadbiskupije želim blagoslovljen Božić i njegovim mirom ispunjene dane Nove 2020. godine! Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.                                                

✠ Želimir Puljić, nadbiskup