ZADAR: POLNOĆKA U KATEDRALI SV. STOŠIJE – Propovijed mons. Ž. Puljića

Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan

1. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. Ove svete božićne noći radujemo se rođendanu Isusa Krista i razmišljamo o čudesnom i nedokučivom otajstvu: o Riječi koja je tijelom postala i nastanila se među nama. Ove svete noći nebo je označilo prekretnicu u povijesti ljudskoga roda. Jer, otajstvo Božića združilo je božansko s ljudskim, nebesko sa zemaljskim. To je nedokučiva tajna o kojoj su razmišljali najveći umovi teologa i svetaca. A opet  je tako jasna i razumljiva svakome tko se jaslicama približi. Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan.

Isusovim utjelovljenjem počela se pisati Božja povijest na zemlji. Kršćanstvo zato nije ideologija kojoj treba vjerovati, nego događaj koji nas želi zahvatiti. Hrvatske božićne pjesme najbolji to opisuju kad pozivaju: „Braćo pastiri pohitite! Pođite kralji, tamo se njemu poklonite..“ Sve je u pokretu, jer spasenje je na domak ruke. Valja se požuriti, jer, Božić se nije sasma dogodio. On se želi dogoditi. U tebi i u meni osobno; u svakoj obitelji. Evo, sad je vrijeme milosno. Evo, sad je vrijeme spasa» (2 Kor 6, 2). „Neka vam srca, dakle,  ne budu tvrda, ako danas glas mu čujete“, veli pisac poslanice Hebrejima (Heb 3, 7).

2. Zato, brate i sestro, ustanimo, pođimo i poklonimo se Novorođenome. Probudi se i poslušaj što anđeli pjevaju i poručuju: „U Betlehemu u štalici rodio se Krist Gospodin“. Ne možeš povezati Boga i jaslice u štali. Stoga vjerom apostola Tome ponavljaj: „Ne shvaćamo, ne gledamo; al’ po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu“. Ove svete noći zasjalo je novo svjetlo njegove slave, koje budi u nama čežnja za nebeskim dobrima. Ustani, probudi se. Moli i zovi. Kucaj i traži. I ne umaraj se upravljati Novorođenome molitveni vapaj: Isuse, Ti si čežnja duše moje. Ti si čežnja moje obitelji. Dođi Gospodine i ne kasni! Ti si Emanuel, Bog s nama. Ti si mir naš. Tvoja su vremena i vjekovi!

Neka u ovoj svetoj noći poraste naša čežnja za nebeskim dobrima. Neka mir novorođenog Kralja zavlada u srcima i dušama naših obitelji. Obdareni Božjom dobrotom, budimo jedni drugima dar i blagoslov: svojim obiteljima, djeci, roditeljima, svom gradu i narodu pjevajući ovih dana naše divne božićne pjesme. Vama, ovdje nazočnima, kao i svim slušateljima koji nas prate preko naših medija, želim čestit Božić i već sada blagoslovljenu Novu 2013. godinu, ispunjenu mirom, radošću, svakim Božjim blagoslovom. Ali, i čežnjom za nebeskim dobrima. Jer, Dijete nam se rodilo; Bog nam je darovan! Zato s radošću kličemo i pjevamo: „Teb’ Isuse hvalimo, sveto Trojstvo slavimo, Majku Tvoju častimo, svetu Djevu Mariju“.

Katedrala, 24. prosinca 2019.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup