ZADAR: Božićno čestitanje kod zadarskog nadbiskupa Puljića

Božićno čestitanje u kojemu sudjeluju zadarski nadbiskup Želimir Puljić, svećenici, redovništvo i djelatnici ustanova Zadarske nadbiskupije održano je u subotu 21. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U ime čestitara nadbiskupu, prigodnu riječ uputio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar i kancelar Zadarske nadbiskupije. Zahvalio je Bogu za zajedništvo u vjeri i slavlju Božića, rekavši da u “zajedništvu, međusobnom poštovanju i ljubavi možemo dijeliti mir, ljubav i dobrotu s onima kojima smo poslani“ i koje ćemo susretati u župnim i samostanskim zajednicama, u obiteljima i na drugim mjestima. „Hrvatska riječ Božić puna je osobite miline i sadržaja koju prati nebeska i anđeoska melodija. U njoj je, kao u narodnoj riznici, sabrana i pohranjena vjera, nada i ljubav našeg hrvatskog naroda. Nju su s jednakim zanosom izgovarali minuli i današnji naraštaji. U toj maloj hrvatskoj riječi, Božić, sazdan je vječni i nevidljivi Sin Božji, počelo od počela. Uzeo je ljudsko tijelo da nas obogati svojim božanstvom, kako bismo i mi postali dionicima njegove punine“ poručio je mons. Lenkić.

Iako se božićni običaji razlikuju od mjesta do mjesta, rekao je vikar, „svi imaju nešto što se danas u potpunosti gubi. To je zajedništvo obitelji u iščekivanju rođenja Isusa Krista. Mir i sabranost, skrovitost i poniznost betlehemskog rođenja sušta je suprotnost buci, trci i vrevi naših “suvremenih božića”. U krizi je čovjek, ljudskost, a s njime i sve drugo. Sve se to prenosi i očituje u našim obiteljskim i društvenim odnosima“ upozorio je mons. Lenkić. „Zato nebesko Dijete, Mlado Sunce, želi ući u ‘naš’ Betlehem i osvijetliti ga. Želi ući u naša srca i preporoditi nas. Dolazi k nama bez doma, ali ne želi biti bez čovjeka. Želi u naše obitelji, ne opet u štalu. Želi u današnje brakove, svećeništva i naše društvo“ rekao je vikar, poručivši da smo „pozvani današnjeg čovjeka i cijelo društvo vratiti k Bogu, vratiti pravu vrijednost i smisao Božića, vratiti Isusa u svoje slavlje Božića. Svijet nam Ga želi oduzeti. I to nije slučajnost, nego je to propaganda protiv Boga“ upozorio je mons. Lenkić. Istaknuo je da smo „pozvani na molitvu za djecu i mladež da se odazovu još bliže k Bogu i uključe u život svoje Crkve. Tako ćemo ih najlakše sačuvati od svijeta koji ih želi zarobiti prolaznim vrijednostima. Pokažimo im tko je i što je Božić i kako se dostojno slavi u katoličkoj Bogu vjernoj obitelji, da rastu u ozračju obiteljske ljubavi i zdravoga društva“.

„Zahvaljujemo Gospodinu za darovanu milost izgradnje Njegove Crkve čija je osnovna zadaća učiniti da se Bog stalno rađa u životima svih ljudi. Neka nas Gospodin učini svojim pravim svjedocima da svima pokažemo da nam On, kroz molitvu i euharistiju uljepšava život, daje snagu kada je teško i daje smiraj u olujama života kroz koje prolazimo“ rekao je generalni vikar, zahvalivši nadbiskupu za njegovo pastirsko zauzimanje i poticaje. Izrazio je želju da mu suradnici i u sljedećoj godini pokažu vjernost i blizinu, da nadbiskupa Bog „čuva u dobru zdravlju i uvijek iznovice jača u duhu“ kako bi ojačan bio i snaga svojih suradnika, „a svi zajedno Božji odgovor, nada i utjeha povjerenom narodu“. Mons. Lenkić čestitao je nadbiskupu Isusovo porođenje, poželio blagoslovljene božićne dane i Božji blagoslov u Novoj 2020. godini.

„Kad gledamo malog Isusa u jaslicama, kao i pred svakim djetetom ne možete ne osjetiti nešto toplo, radosno, jer je Bog radi nas došao, čovjeka zavolio. Došao je u ovu suznu dolinu da nas obogati, blagoslovi i da bude s nama. Da nosimo lakše svoje križeve, probleme i da se radujemo životu“ rekao je mons. Puljić. Izrazio je zadovoljstvo zbog dovršene izgradnje dva crkvena pastoralna objekta u Zadru 2019. g. To su crkva sv. Pavla na Bokanjcu i župna crkva bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu koju će nadbiskup posvetiti uz sljedeće Stepinčevo. Mons. Puljić je rekao da je na planu Crkve u Hrvatskoj 2019. g. bila Stepinčeva godina te je pohvalio predstavljanje knjige ‘Nada koja ne postiđuje’ autora mons. Ratka Perića „koja je, usuđujem se reći, nova pozicija o tom našem velikanu“.

Nadbiskup je najavio da će u nadolazećoj godini u ožujku u korizmi Zadarska nadbiskupija organizirati nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Zagreb kako su to ove godine učinile i druge hrvatske biskupije hodočasteći na grob mučenika Stepinca. Nadbiskup Puljić zahvalio je svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima za pastoralno zauzimanje i dobro koje čine te je poželio da i nadolazeća godina bude plodna i blagoslovljena.

Ines Grbić   

Foto: I. Grbić