ZADAR: Nadbiskup Puljić pohodio Istražni zatvor u Zadru

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je Istražni zatvor u Zadru u petak 20. prosinca u pratnji zatvorskog kapelana fra Žarka Relote. Na susretu sa zatvorenicima uputio im je prigodnu riječ a razgovarao je i s upravom zatvora.  

„U ove dane osobito pripremamo svoje duše za susret s Isusom. Isus se jedanput rodio, u povijesti, ali on se svake godine želi iznova roditi u našoj duši, u našim obiteljima i mjestu, jer sam Isus je rekao, gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, ja sam s vama, ja sam među vama. U tom kontekstu i ja sam došao vama. Želim da i vi osjetite u ove svete dane, kada ste i odvojeni od svojih bližnjih, imate svoje muke, tjeskobe, probleme, ali da imate osjećaj da niste sami. Isus dolazi k vama. Želi se roditi u vašem srcu, želi se roditi i u vašem okruženju. Isusu vas želi pohoditi i donijeti vam svoj blagoslov“ rekao je mons. Puljić zatvorenicima. Poželio im je blagoslovljen dan Isusovog rođenja i Novu godinu, da bude ispunjena nadom koja je osobito njima jako potrebna i s ljubavlju koju je Isus donio.

Fra Žarko je zahvalio nadbiskupu za dolazak, kao znak pažnje koji znači svakom čovjeku, kada ga netko, a osobito crkveni pastir, pohodi. „U ove dane oni nisu sa svojim obiteljima, ali neka osjete da imaju Crkvu kao obitelj i nas kao one s kojima se mogu susresti unatoč okolnostima u kojima se nalaze“ rekao je fra Žarko. Zahvalio je pravosudnim policajcima za suradnju i izrazio zadovoljstvo kako zatvorenici pristupaju i sakramentu ispovijedi. „Nekada se dogode propusti u životu. Zato u vremenu koje provedu u zatvoru razmišljaju o svojim propustima, mnogi odu i ohrabreni. Životna škola je svakome uvijek dobro došla, ljudi je proživljavaju na različite načine. Svaki čovjek ima neke svoje zidine, ali momci u zatvoru će gledati da se što prije riješe tih zidina. To znači nastojati za Božić i u Novoj godini biti što bolji, kako bi se riješili sredine koja nije prirodni ambijent u kojemu čovjek mora biti“ rekao je fra Žarko Relota.

Nadbiskup je blagoslovio zatvorenike zamolivši da žive po Božjem zakonu. Knjižnici zatvora darovao je knjige duhovnog sadržaja kao i životopise svetaca da ih zatvorenici čitaju i nadahnjuju se spasonosnim životnim vrednotama na putu pokajanja i obraćenja. Darovao im je i krunice i novogodišnje kalendare.

Ines Grbić