ZADAR: Susret zadarskog nadbiskupa Puljića s lokalnim vlastima i zahvala medijima

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u četvrtak 19. prosinca Vijećnice Zadarske Županije i Grada Zadra gdje se susreo s Božidarom Longinom, županom Zadarske županije i Brankom Dukićem, gradonačelnikom Grada Zadra te njihovim suradnicima, dožupanima i dogradonačelnicima. To su tradicionalni božićni susreti nadbiskupa i predstavnika lokalnih vlasti koji se održavaju svake godine, naizmjence u vijećnicima odnosno Nadbiskupskom domu u Zadru.

Župan Longin izrazio je nadbiskupu zadovoljstvo zbog više uspješnih pokazatelja ostvarenih na zadarskom području 2019. godine. To su rekordan broj zaposlenih, 62 000 ljudi, rekordan broj nezaposlenih te nakon duže vremena rekordan broj novorođene djece, 1500 (2018. g. bilo je oko 1300 novorođenih). Tome su doprinijele i demografske mjere u vidu novčane pomoći za svako novorođeno dijete u iznosu od 5000 kn koje su davali Zadarska županija, općine i resorno ministarstvo. „Ekonomski segment nije najvažniji, ali to je jako važna stavka i znak podrške obiteljima koje žele djecu. Treba raditi, stvarati. To je utješno, znak nade za našu budućnost. Drago mi je zbog tih pozitivnih informacija u prilog razvoju naše domovine“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da su ljudi najveće bogatstvo svake zemlje.

„Dužnosnici koji obnašaju vlasti dužni su davati najbolje od sebe i najbolje programe za dobro čovjeka i naših sredina. Važno je i stvarati dobru klimu, optimizam, a ne širiti negativizam. Podsjećam da je zadarska morska luka Gaženica 2019. g. dobila nagradu za najbolju luku na svijetu u konkurenciji 100 luka iz cijelog svijeta. U tolikoj konkurenciji luka iz daleko razvijenijih zemalja nego što je Hrvatska, naša zadarska, hrvatska luka pobijedila je kao najbolje osmišljeni projekt. To je omogućilo porast putnika od 1000 %, a ne od sto posto“ istaknuo je župan Longin.

Nadbiskup je na susretu sa županom podsjetio na svoj nedavni boravak u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Londonu, u kontekstu iseljavanja Hrvata. Pohvalio je Hrvatsku inozemnu pastvu rekavši da su hrvatski svećenici i službenici u pastvi „zaista dali sve od sebe“ u prihvatu Hrvata u svijetu i pomoći njihovoj prilagodbi u novim sredinama. „Zahvalio sam našim ljudima vani za sve što su učinili pomažući Hrvatsku. I rekao sam im: Opet nam trebate kao pomoć. Ali ovaj put na drugačiji način. Molim vas, kad vam vaša rodbina kaže da žele doći gdje i vi, prenesite im punu istinu o vašem životu u stranom svijetu. Recite im da ih ne čekaju med i mlijeko. Čeka ih 15 sati rada dnevno, podstanarstvo s visokim plaćanjem najma i drugi veliki troškovi raznih usluga. Mnogi koji su otišli stradali su psihički i fizički, a to se skriva. Treba reći cjelovitu i punu istinu našim ljudima“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

Mons. Puljić zahvalio je predstavnicima vlasti za suradnju koja se osobito ostvaruje u redovitim mjesečnim izdvajanjima novčanih sredstava kojima Grad i Županija pomažu mnoge socijalne projekte zadarskog caritasa. Sve je to u prilog egzistencije dostojne čovjeka čije dobro mora biti svrha i cilj djelovanja svih institucija u društvu. Mons. Puljić na susretima je bio u pratnji mons. Josipa Lenkića, generalnog vikara Zadarske nadbiskupije i tajnika don Damira Šehića.

Tijekom snimanja svoje božićne čestitke u petak 20. prosinca, mons. Puljić poželio je svim medijskim djelatnicima blagoslovljen Božić i milosnu Novu Godinu. „U prvoj asocijaciji gledajući novinare kao medijske posrednike radosnih i drugih vijesti, mislim na ono što je Nebo učinilo u vrijeme kad je Isus došao na ovaj svijet. Onda su anđeli došli i javili tu vijest. Anđeli su bili prvi izvjestitelji. I vi pokušavate kao oni, donositi radosne vijesti. Zahvaljujem vam za sve dobro što činite, što izvješćujete i što se služite suvremenim pomagalima da ljudima donesete Radosnu vijest i sve druge vijesti za koje su zainteresirani“ rekao je nadbiskup Puljić u obraćanju medijskim djelatnicima.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić