ZADAR: Predbožićni susret u Klasičnoj gimnaziji Ivan Pavao II. Zadar

Predbožićni susret profesora, obitelji i učenika Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar održan je u srijedu 18. prosinca u sportskoj dvorani te škole u Zadru. Na tom tradicionalnom susretu kojega uvijek pohodi zadarski nadbiskup i blagoslovi školu sudjelovao je i mons. Želimir Puljić.

U obraćanju prisutnima mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije je rekao: „Svemoćni i vječni Bog koji nadilazi svemir rodio se kao nemoćno i smrtno dijete u jaslama. Na Božić su se ispunila proročanstva, čežnje i molitve drevnih proroka i pravednika. Veliko je otajstvo Božića. Veliki je to misterij koji nikad nećemo dohvatiti, shvatiti, dokučiti. Možemo moliti, pjevati, ići ususret Božiću. Proživljavati ga, no misterij Božića, tu Božju ljubav njegovog rođenja među nama, nikad nećemo moći dovoljno shvatiti i na njoj zahvaliti“. Ta večer je dio školske priprave učenika prema radosnom misteriju Božića „kojega ne možemo otkriti, ali mu se možemo približiti“. „Dok hodamo prema susretu sa živim Bogom mi se i međusobno susrećemo. Za susret su potrebni ljudi. Stoga hvala svima koji su došli. Ljepota te večeri je što smo svi zajedno. Vi, članovi obitelji naših učenika, činite našu školu koja je još odavno škola za život. Vi ste naša reforma, vi ste naša pozitivnost, koji obiteljsku reformu unosite u naše prostorije“ poručio je mr. Sorić obiteljima učenika koji su dupkom ispunili dvoranu.

Gimnazijalci su izveli poučan scenski prikaz ‘Škola za obitelj’ pod vodstvom knjižničarke Ane Raspović. Prikazali su duh svjetovnosti koji uđe u obitelji na Badnjak i u pripravi za Božić, kada je pažnja mnogih usmjerena na kuhanje i spremanje, javljaju se napetost i nervoza među ukućanima, a mladi su skloni  večer provesti po kafićima uz glasnu glazbu. Ipak, na kraju se događa promjena, sin i kćeri odlučuju pomoći majci u kićenju jelke te se cijela obitelj na Badnjak ipak zajedno okupi u miru i moli.

Nadbiskup Puljić pohvalio je učenike kako su igrokazom prikazali obiteljsku atmosferu ali i ljepotu Božića koji čini čuda. Dočarali su blagodat obiteljskog života, dar obitelji koja nas čeka nakon naših lutanja i povreda roditelja hirovima djece. „Isus se rodio u obitelji i samim time posvetio sve obitelji. Raduje me obiteljsko ozračje u školi i drago mi je da ozračje u vašim obiteljima vaša djeca prenose u gimnaziju“ poručio je nadbiskup obiteljima učenika.

„Hodam po gradskim župama u došašću i osjećam što je bit priprave za Božić. Božić nije nešto apstraktno, nego konkretno. Rođenje djeteta je nešto konkretno. Svi se raduju rođenju djeteta jer nešto se dogodilo. Za taj se događaj priprema. Božić je konkretan. Pozvani smo staviti granice komercijalnome, da naglasimo što nam je najvažnije kod Božića. Ne može bez hrane i ostaloga, to nam treba, ali to je usputno“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je doživio ljepotu duhovne priprave  pohodeći župe u došašću.

„Gledam ljude radosne na zornici, u zoru. Nije se lako probuditi. Pogotovo kad moraš malo putovati. Ali ima i djece, mladih. Crkve su ispunjene ne samo nazočnošću ljudi nego i duhom. Pjeva se, moli, Jutarnja se moli. Takvim načinom možemo doskočiti opasnosti komercijalizacije. Ne niječući potrebu blagdanske hrane, ali da to ne bude glavno. Glavno je da se radujemo što je Isus došao“ potaknuo je mons. Puljić, istaknuvši da je Isus postao naš brat. „Kako je to lijepo! Što je njemu trebalo dolaziti u našu dolinu suza punu problema, kakvi smo grešni, kad izgubimo razum. Ali Isus je došao radi toga. Došao je da naš razum i srce oplemeni, da budemo puni ljubavi. Blago nama ako ga prihvatimo, s njegovom pomoću možemo sve činiti“ poručio je nadbiskup. Poželio je svima plodnu godinu punu blagoslova, lijepih uspjeha i radosti u biti zajedno.

„Živjeti za druge. Roditelji za djecu, djeca za roditelje, muž za ženu i obrnuto.  Da svi osjetimo, nisam sam. I kad sam sam na poslu, znam da moja obitelj misli na mene, moja žena, moj djed. Mi smo povezani. To je bogatstvo Božića. Da nismo sami i da nam Bog pomaže da zajedništvo sve više njegujemo. Jer obitelj je zajedništvo osoba gdje nije svatko za sebe. Nego zajedno, jedni za druge. Neka nas Isus blagoslovi i pomogne da u novoj godini osjetimo zajedništvo i širimo ga oko sebe“ poželio je nadbiskup Puljić. Zamolio je Boga da se u školi gdje se odgaja mladež, promiče napredak u znanostima i svekolikoj ljudskoj izgradnji i dalje poučava riječ istine, slijedi kršćanski nauk i prianja uz Krista učitelja.

Nastupio je i Zbor klasične gimnazije pod vodstvom Grge Ivkovića te je održana tombola čiji je prihod namijenjen za školski fon Gorušičino zrno.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić