ZAGREB: ‘Formacija i prevencija – moć kao služenje’, 2. europska konferencija – Pozdravni govor mons. Ž. Puljića

 

“Formacija i prevencija – moć kao služenje” tema je Druge europske konferencije koja je u četvrtak 19. rujna otvorena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Pozdravni govor sudionicima prvoga dana na svečanom otvaranju konferencije održao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predsjednik HBK.

Govor donosimo u cijelosti:

Nakon Prve europske konferencije u Firenci (31. 3. – 1. 4. 2017.) o formaciji svećenika i prevenciji seksualnog zlostavljanja maloljetnih, evo nas u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske, kako bismo nastavili s temom, ovaj put s proširenim naglaskom. Ovim kratkim pismom, u svoje ime i u ime svih biskupa Hrvatske biskupske konferencije, suorganizatora Druge europske konferencije na temu Formacija i prevencija – Moć kao služenje, izražavam svim sudionicima, onima izbliza kao i onima izdaleka, najsrdačniju dobrodošlicu u Hrvatsku.

Vrlo smo zahvalni za podršku prefekta Kongregacije za kler, njegovoj Uzoritosti kardinalu Beniaminu Stelli, zatim predsjedniku CCEE, njegovoj Uzoritosti kardinalu Angelu Bagnascou, Centru za zaštitu djece (Centre for Child Protection) Papinskog Sveučilišta Gregoriana kao i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na poseban način zahvaljujem rektoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željku Tanjiću što je prihvatio suorganizaciju Konferencije pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Ova Druga europska konferencija o formaciji i prevenciji slijedi inicijative Papinske komisije za zaštitu maloljetnih, u korist i zaštitu maloljetnih i ranjivih odraslih. Ona je znak velikog zalaganja sveopće Crkve kako bi se iskorijenila, iscijelila i spriječila rana zlostavljanja maloljetnih osoba, što je nažalost pogodilo i crkvenu stvarnost.

Nadam se da će novi Ratio Fundamentalis Sacerdotalis (2016.), s pravilima formacije budućih svećenika, kao i drugi dokumenti koji se odnose na formaciju, pomoći formirati uravnotežene osobe i promovirati u kandidatima za svećeništvo/redovništvo i kandidaticama za redovnički život, rast i cjeloviti razvoj zrele, stamene i stabilne psiho-afektivne osobnosti. Želja mi je kako bi Druga europska konferencija u Zagrebu dala značajan doprinos na putu formacije i prevencije.

Svim sudionicima još jednom izražavam srdačnu dobrodošlicu.

Želimir Puljić, zadarski nadbiskup

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije