ZADAR: ‘Westminster Boy’s choir’ – Zbor dječaka Westminstera’, Koncert sakralne glazbe u katedrali sv. Stošije

‘Westminster Boy’s choir’ – Zbor dječaka Westminstera, jedan od najrenominiranijih zborova u svijetu, pod ravnanjem dirigenta Jeremy Walkera održao je koncert sakralnih djela svjetske glazbene baštine u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 6. srpnja.

Britanski ‘Zbor dječaka Westminstera’ ima značajan ugled u Ujedinjenom Kraljevstvu i inozemstvu. Četrdeset dječaka zbora obrazovano je u Westminster Under School, dijelu povijesne Westministerske škole utemeljene 1179. g., kao samostanska škola benediktinske opatije sv. Petra koju je 1560. g. ponovno utemeljila kraljica Elizabeta I. Dječaci sa svojim sopranima i altovima dio su velikog četveroglasnog Zbora Westminster Abby i crkve sv. Margarite u Londonu.

U katedrali sv. Stošije izveli su vrijedna svjetski poznata sakralna djela: O Clap Your Hands (John Marsh), The Call of Visdom (Will Todd), Christo Resurgenti (Frangois Couperin), Jesu, Joy of Man’s Desiring (Johann Sebastian Bach), Panis Angelicus (Cesar Franck), Lift Thine Eyes i Laudate Pueri (Felix Mendelssohn), The Lord is my Shepherd (Franz Schubert), Insanae et vanae curae (Joseph Haydn), For the beauty of the earth (John Rutter), Long since in Egypt’s plenteous land (Sir Hubert Parry), Here I Am, Lord (Daniel Schutte) i Love Divine (Floward Goodall).

Pod vodstvom Walkera, ‘Westminster Boy’s Choir’ redovito nastupa u najpoznatijim kazalištima diljem Londona, na nacionalnoj televiziji i radiju. Snimali su glazbu za dvije televizijske serije BBC-a. Gostovali su diljem Europe i SAD-a, Kine, Kanade, Južne Afrike, Argentine, Brazila i Čilea.

Kraljica Elizabeta I. koja je u 16. st. ponovno utemeljila taj zbor samostanske benediktinske tradicije, željela je da dječaci od 8 do 13 godina starosti koje Zbor okuplja, “slobodno uče o dobrim knjigama kako bi bolje doprinosili kraljevstvu”. Od tada povijest škole bila je isprepletena značajnim državnim događajima i političkim previranjima u Londonu. Studenti škole – ‘Westminsterci’ politički su dominirali britanskim parlamentom većim dijelom 18. st., a obrazovanje vodećih političara i državnika u toj školi nastavlja se i danas.

Repertoar ‘Westminster Boy’s choir’ obuhvaća brojne skladbe skladane posebno za taj zbor, uključujući djela Johna Gardnera, Gilesa Swaynea i Johna Woolricha, čija je interpretacija ‘Smart’s A Hymn on Melancholy’ (Smartova himna o melankoliji) prvi put izvedena u bazilici Sv. Franje u Asizu.

Dosadašnje snimke zbora uključuju božićnu selekciju, Benedicamus Domino, Laudate Pueri, zbirku omiljenih himni, In Concert, program klasičnih i popularnih pjesama te Gloria u Excelsisu. Njihova snimka Beethovenove ‘Der Glorreiche Augenblick’ s pjevačkim zborom Grada Londona i Kraljevske filharmonije pod direkcijom Hilary Davan Wettona dostupna je u nakladništvu Naxosa. The International Record Revievv pohvalio je “čiste visoke tonove” dječaka.

Taj nastup u katedrali bio je njihov prvi boravak u Zadru. Dirigent Walker izrazio je zadivljenost bogatom kulturnom baštinom grada. Orguljaš je pohvalio vrhunsku kvalitetu plemenitog zvuka orgulja u zadarskoj prvostolnici. Oduševljen gradom, Walker je rekao kako nije znao da je Zadar toliko lijep, s tragovima benediktinske tradicije iz koje su i oni iznikli, a iznenadila ih je i čistoća mora i plaže u gradu. Nakon Zadra, ‘Westminster Boy’s choir’ 8. srpnja nastupa u Dubrovniku pa u Boki Kotorskoj.

Žan Morović / I. G.