PADOVA: ZAHVALNO HODOČAŠĆE ŽUPE SV. ANTE IZ DRAGA U PADOVU

Župljani župe sv. Ante Padovanskog iz Draga, u petak 22. i subotu 23. ožujka hodočastili su u svetište sv. Ante Padovanskog u Padovu, u zahvali za dar relikvija sv. Ante koje su dobili iz bazilike sv. Ante Padovanskoga u Padovi. Ove godine župa Drage slavi četrdeset godina od svoga utemeljenja i to će svečano proslaviti na ovogodišnji blagdan sv. Ante.

Ta je obljetnica bila dodatni poticaj da ta zadnja župa na jugu kopna Zadarske nadbiskupije ima svečevu relikviju. Moći sv. Ante župa Drage primila je iz svetišta sv. Ante Padovanskoga u Padovi u studenom 2018. g. na inicijativu dragarskog župnika Ivana Jordana, u želji da se puk župe čiji je naslovnik sv. Ante i na taj način jača u pobožnosti pred relikvijom. Relikvija sv. Ante će na ovogodišnje Antunovo biti položena u nišu u menzi oltara u župnoj crkvi sv. Ante u Dragama, trajno predana puku na štovanje.

Hodočasnike je u Padovu predvodio župnik Jordan. U želji da se još više osnaži pobožnost župljana prema sv. Anti i zahvali za njegova zagovorna dobročinstva, svakog utorka u župnoj crkvi sv. Ante u Dragama slavi se zavjetna misa na čast sv. Ante koju pohode brojni vjernici koji se utječu svečevom zagovoru. Nedavno je u Dragama osnovana i Bratovština sv. Ante, čiji je predsjednik Željko Barešić rekao da će to hodočašće biti upisano zlatnim slovima u povijest te mlade župe.

Hodočasnike je u bazilici sv. Ante primio provincijalni vikar fra Roberto Brandinelli. „To što mi čuvamo tijelo sv. Ante, nije naša povlastica. To je naša dužnost i zato relikvije sv. Ante rado dijelimo sa svim njegovim štovateljima. Tako smo i vama rado darovali moći sv. Ante. Hrvati su nam uvijek u lijepom sjećanju po svojoj druželjubivosti i darežljivosti“ rekao je Brandinelli pozdravljajući hodočasnike u Antinom svetištu, zahvalan za njihov pohod zahvale i darove koje su redovnicima svetišta donijeli Dragari. To su maslinovo ulje, vino, likeri i drugi domaći proizvodi koji su plod rada župljana.

Misu u bazilici sv. Ante u Padovi u subotu 23. ožujka predvodio je župnik Jordan. Ujedno su time u zajedništvu obilježili i početak pobožnosti trinaest utoraka sv. Anti. „Sv. Ante je bio junak svoje povijesti. Njegov lik poziva da i mi budemo takvi, jer siloviti osvajaju Kraljevstvo Božje. Sv. Antu se često prikazuje kao dječaka. No, on je bio odrasli, snažni, zreli muž koji je gorio od žara za evangelizaciju i naviještao Evanđelje bez kompromisa“ rekao je don Ivan u propovijedi mise. Tragom navještaja Evanđelja o povratku izgubljenog sina, don Ivan je rekao da kršćanin u sebi nalazi sva tri lika iz evanđelja. „Nalazi se u liku oca, rasipnog i vjernog sina. Osoba koja je zapravo najviše bila u krivu u toj situaciji je vjerni sin koji je mislio da zaslužuje nešto bolje i više od oca, zato što je stalno bio uz oca. Nitko od nas ne posjeduje monopol na Očevu ljubav. Otac se rasipa svojom ljubavlju prema svima, bez obzira na životne situacije kada mi skrenemo od Očeve ljubavi i puta vjernosti Ocu“ rekao je don Ivan, istaknuvši da je u kršćanstvu najbitnije pouzdanje u Božje milosrđe. Upozorio je kako se često istrošimo u obavljanju raznih pobožnosti, hodočašća, misleći da svojim aktivizmom trebamo zaslužiti Božju ljubav. „Ali, Božja ljubav je besplatna“ poručio je don Ivan Jordan.

Nakon mise, dva autobusa hodočasnika iz Draga i okolice posjetili su i mjesto Arcella u predgrađu Padove gdje je sv. Ante preminuo. Dragari su pohodili i svetište sv. Leopolda te crkvu i benediktinsku opatiju sv. Justine. Sv. Justina se štuje u Dragama susjednoj župi Pakoštana, a Drage su nekad bile dio župe Pakoštane. Hodočašće su organizirali župnik Jordan i novoosnovana dragarska bratovština sv. Ante Padovanskog.

Ines Grbić