ZADAR: PEPELNICA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

Misu pepelnicu s obredom pepeljanja na Čistu srijedu 6. ožujka u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

„Je li nam korizma vrijeme dara ili dokazivanja?“, upitao je nadbiskup Puljić, rekavši da „nema čina ni načina kako čovjek može Bogu vratiti ljubav za ljubav. Najveći čin ljubavi učinio je Krist kada je predao sebe za nepravedne. Zato je Sv. Majka Terezija, velika žena 20. st., često govorila i druge poticala: ‘Učinimo i mi nešto lijepo za našeg Boga!’. Sav je svoj život posvetila ljubavi prema bratu čovjeku, u potrebi, najodbačenijemu.

Imajući na umu baš njenu misao, želju i misiju pomagati ljudima na rubu, mi ćemo ove korizme misliti na njene najdraže, na hendikepirane u sirotištu Sv. Majke Terezije u Gevgeliji u Makedoniji. Naš korizmeni obol koji svake godine činimo, učinit ćemo Majci Tereziji u čast, za pomoć njenoj braći za koju se ona zdušno borila“ poručio je mons. Puljić, najavivši time namjenu ovogodišnje Korizmene akcije Zadarske nadbiskupije u kojoj sudjeluju vjernici i ustanove diljem mjesne Crkve.

Nadbiskup je podsjetio da u navještenom prvom čitanju prorok Joel traži da se naši izvanjski čini usklade s iskrenošću naše duše koja se vraća Gospodinu raskajanog i poniznog srca, kako bi mogla vojevati protiv zlih nagnuća. „Svaki dan čitamo kako je čovjek sklon zlim nagnućima, kako mu je potrebna snaga i mora se boriti da nadvlada zlo dobrim i plemenitim.

Crkva moli na početku korizme da vježbe u kršćanskom boju započnemo svetim postom, uzdržljivošću u borbi protiv duha zloće. Sve to ima resiti naša ljubav s konkretnim gestama naklonosti prema potrebnima i siromašnima. S tim blagom vojevanja protiv zlih nagnuća, krenimo na korizmeni put koji neka Gospodin obilno blagoslovi“ potaknuo je mons. Puljić.

„Korizma je vrijeme duhovnog boja u kojem se koristimo oružjem vjere, molitve, posta i pokore. Korizma je povlašteno vrijeme duhovne obnove i priprave za Kristovo uskrsnuće. Ako se udaljimo od Boga i Crkve, liturgija nas poziva, ‘Vrati se’. Slabi smo, krhki, ali Božjom milošću smo spašena stvorenja. U korizmi osobito osjećamo da je potrebno iznova krenuti, obratiti se i približiti se Bogu“ rekao je mons. Puljić.

Zaziv ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i u prah ćeš se vratiti’ vraća nas na početke stvaranja svijeta, kada je Bog iz praha stvorio čovjeka i udahnuo mu besmrtnu dušu. „Mi smo prolaznici zemljom. Ovo vrijeme nam je darovano, ono je prigoda ići Božjim putovima i doći radosni ususret Njemu koji nas je u ljubavi stvorio i otkupio. Zaziv ‘Obrati se i vjeruj evanđelju’ vraća nas na početke Isusovog djelovanja. Kada je počeo svoje djelovanje po Galileji, pozivao je ljude: ‘Došlo je vrijeme spasenja’, da se obrate i vjeruju evanđelju“ rekao je nadbiskup.

Tumačeći da je korizma odlazak u pustinju, rekao je da „svjetlom vjere u pustinji bolje upoznajemo sebe i kadri smo vidjeti, prepoznati što Bog od nas traži. To je vrijeme da se obitelj nađe na okupu, da se pomoli, pročita odlomak iz Svetog Pisma, da na osobit način osjetimo kako je Bog s nama, po sakramentima i po svojoj Riječi, po našoj molitvi“.

„Nije lako poći u pustinju, jer to nekad znači odreći se nekih vlastitih interesa, proračuna, lažnih sigurnosti i tražiti u sebi ono što nas može više približiti Bogu. Jer puno toga u svijetu nas odvlači od Boga, čini sve da ne vidimo Boga, da ne dođemo do njega i lažno obećava da će nas usrećiti. Kakve iluzije i krivi izvori lažnih sigurnosti!? Zato je tijekom korizme potrebno truditi se biti sabraniji i spremniji činiti doba djela, više čuti Božji glas i njegova nadahnuća“ potaknuo je mons. Puljić, istaknuvši da se „svijet poboljšava onoliko koliko se mi popravimo i uspijemo kod sebe promijeniti ono što nije dobro, što nas odvlači od Boga“.  

„I ove korizme ćemo pokušati biti bolji, osobito našim osobnim susretima s milosrdnim Ocem u sakramentu pokore. Ne bi bilo dobro da nam korizma prođe bez toga milosnog susreta, s Bogom koji u ispovijedi širi svoje ruke, blagoslivlja nas, oprašta nam i ohrabruje: ‘Naprijed, brate’“ naglasio je mons. Puljić.

Pozivajući vjernike na djela dobrotvornosti, da se popravljaju i pripravljaju put Gospodinu, Crkva na početku korizme poziva na obraćenje. „To je poticaj krenuti u duhovni boj protiv zla koje je u nama i oko nas, sije strašne posljedice, kako bismo oboružani molitvom, postom i dobrim djelima stigli obnovljenog i osnaženog duha do Uskrslog Gospodina“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da se intenzitet korizmenog vremena očituje u tome što u korizmi pratimo Isusa na njegovom trnovitom putu muke, smrti i uskrsnuća.

„Središnja istina je da je uskrsnuli Krist živ, među nama. U toj istini sadržana je naša i snaga Crkve i svega što kršćani žive, rade, vjeruju. Vrhunac je euharistija koja je vječni i živi spomen Kristove muke, smrti i uskrsnuća“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

 

 

 

Foto: I. Grbić