ZADAR: PROSLAVLJEN DAN ŠKOLE ‘KLASIČNE GIMNAZIJE IVANA PAVLA II. ZADAR’

Lovre Kardum, učenik Klasične gimnazije Ivana Pavla II. u Zadru, među rijetkima u Hrvatskoj riješio je 100% matematiku i fiziku na državnoj maturi te je primio priznanje i nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH za izniman uspjeh na državnoj maturi 2017./2018. g. To je jedan u nizu značajnih rezultata koje je na proslavi Dana škole Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Zadar u sportskoj dvorani te škole u ponedjeljak 22. listopada, na blagdan njihova naslovnika i zaštitnika, predstavio ravnatelj gimnazije mr. don Ante Sorić.

Mr. Sorić poručio je da su svi uspjesi gimnazije rezultat rada u skladu sa smjernicama sv. Ivana Pavla II. „Pokušavamo slijediti odgojne, kršćanske i humanističke smjernice svetoga pape. Trudimo se u našoj odgojno-obrazovnoj instituciji slijediti papinu oduševljenost, njegov svetački entuzijazam, s radošću ga prenijeti u odgoju mladih u gimnaziji“ rekao je mr. Sorić. Predstavio je pohvalne rezultate gimnazijalaca „koji nose sjenu pape Ivana Pavla II.“, a plod su kvalitetnog rada i suradnje učenika, mentora i roditelja.

„Osobito smo ponosni na rezultate državne mature, statistički podatak da je 70% prošlogodišnjih maturanata naše gimnazije upisalo svoj prvi izbor željenog studija“ rekao je ravnatelj Sorić. Učenicima je ponuđeno sedam izvannastavnih aktivnosti kroz koje razvijaju svoje talente i sposobnosti, dodatni rad i pripreme za državnu maturu. Temeljem davanja djelatnika škole i učenika postignuti su uspješni rezultati. Na županijskim natjecanjima šest učenika gimnazije osvojilo je prvo mjesto, sedam učenika drugo mjesto, pet učenika treće mjesto, kao i rukometašice, treće mjesto u Zadarskoj županiji. Šest učenika sudjelovalo je na državnom natjecanju. Na literarno-likovnom natječaju Udruge Dante Alighieri gimnazijalci su osvojili dvije prve nagrade.

Sudjelovali su u mnogim kulturnim i javnim djelatnostima surađujući sa Zadarskom županijom, drugim školama, Sveučilištem u Zadru i društveno-kulturnim institucijama. Osvojili su i nagradu Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj 2017. g. „Humano lice škole ocrtava se kroz vrijedan školski volonterski klub ‘Kapljica’ te sudjelovanje u humanitarnim akcijama ‘Vukovaru za dar’, Caritasovoj akciji ‘Za 1000 radosti’ i drugim akcijama na razini škole, kako bi se pomoglo konkretnoj osobi koja je u potrebi. U duhu Ivana Pavla II. imamo razvijen i duhovni program. Važna je i duhovna dimenzija odgoja mladog čovjeka“ rekao je mr. Sorić.

Tijekom školske godine održi se pet duhovnih obnova za učenike, duhovne obnove za roditelje i djelatnike Gimnazije. „Kroz različite duhovne programe nastojimo približiti Krista mladima, u tome nam pomažu dvojica duhovnika koji svakog tjedna dolaze u školu. Suradnja duhovnog odgoja s roditeljima od iznimne je važnosti u odgojnoj dimenziji škole. Ponosni smo na suradnju s roditeljima jer nam je to jako važno. Iza svih osvojenih nagrada na županijskoj i državnoj razini, iza svakog uspjeha učenika stoji tihi rad naših profesora koji brigom, zauzetošću i ustrajnošću ulažu znanje i sposobnosti za dobrobit svakog učenika“ rekao je mr. Sorić, istaknuvši da je uspjeh rezultat suradnje učenika, profesora, roditelja i svih djelatnika škole, koji svatko u svom području osiguravaju uvjete za odgojno-obrazovni rad.

„Škola kao živi organizam kojeg čine ljudi osjeća i suosjeća, zajedno dijeli radost uspjeha, nosi i podržava, pomaže kad je netko u potrebi zbog bolesti, malaksalosti, neuspjeha. Za dobar rad bitna je uzajamnost i zajedništvo. Poslani smo zajedno se ostvarivati u punini, u čovještvu i kršćanskom duhu“ poručio je mr. Sorić, rekavši da unatoč preprekama koje su sastavni dio svakodnevnice, gledajući primjer sv. Ivana Pavla II., nastavljaju slijediti veliki svetački lik dragog zaštitnika, u papinom duhu shvaćajući da su svi u funkciji i procesu rasta, razvoja, sazrijevanja, učenja, poslani jedni drugima pomoći.

Na proslavi je sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pohvalio je duh zajedništva u školi, njegovan u duhu sv. Ivana Pavla II. koji naslonjen na križ Isusa Krista odatle crpi svoju snagu, u poniznom i zahvalnom stavu. „Zahvalan, odgovoran i ponizan izvršio je na najbolji način svoju službu i zaslužio da ga slavimo kao sveca i zagovornika u kojega se možemo ugledati i od njega pomoć tražiti. Kad je 22. listopada prije četrdeset godina služio svoju prvu pontifikalnu misu, pozvao je sve šriom svijeta ‘Otvorite vrata Kristu’. Neka se Kristu otvore granice država, gospodarski i politički sustavi, široka područja kulture, uljudbe i razvitka. Time je izazvao pozornost. Stekao je simpatije cijelog svijeta i obišao je cijeli svijet“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je taj dan Kongregacija odabrala kao dan papinog liturgijskog spomendana.

„Sveci se slave na dan njihove smrti. Kod pape nije dan smrti ni dan rođenja, nego dan kad je tako znakovito javno nastupio, da je Kongregacija rekla: ‘Za ovoga sveca to je važan dan’. I nama bi trebao biti važan. U duhu toga i mi smo prije dvije godine odlučili da na taj dan gimnazija slavi Dan škole, kada ga cijela Crkva slavi, a ne na papin rođendan 18. svibnja, kako je godinama prije bilo“ rekao je nadbiskup.

U zahvalnosti Bogu za tog velikog papu, čestitao je Dan škole svima koji su  dijelom „institucije koja nosi papino časno ime, imaju milost i privilegiju pohađati nastavu u njegovoj gimnaziji“. „Papa je osobitu pozornost posvetio mladima koji su bili njegova velika ljubav, sastavni dio njegove pastoralne strategije i povjerenja. Stalo mu je do mladih, pokazao je koliko im vjeruje“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na papine riječi mladima: „Vjerujem u vas svim srcem i snagom svog uvjerenja. Dok vas gledam okupljene, vidim budućnost Ckrve s kojom Bog ima svoje planove. Kad se vratite kući, pričajte roditeljima i svakom tko želi čuti da papa ima povjerenja u vas i da računa s vama. Recite im da su mladi papina snaga“.  

„Mladi su osjetili nešto za čim čezne njihova duša. Nekoga tko ih prati i tko je s njima. Susreti s mladima bili su velika slavlja mladosti, papa se s njima osjećao kod kuće, kako im je rekao u Argentini. Cijenio je njihovu spontanost, otvorenost i ljubav koje su pokazivali pa je govorio: „Mladi, došao sam s vama se odmoriti, čuti vas i s vama razgovarati. Vi ste papina nada. Vi ste nada Crkve. Ne dopustite da ta nada ugine. Ne gubite volju i hrabrost. Povjerite se Kristu jer samo u njemu možemo ostvariti božanski plan koji nam je on namijenio“ podsjetio je na papine riječi nadbiskup Puljić, istaknuvši da je Ivan Pavao II. životom pokazao kako je život s Kristom prava pustolovina te je papa rekao: ‘Ne bojte se krenuti s njim na put. Krist može dati puni smisao života onima koji mu se povjere’.

Nakon prigodnih obraćanja prisutnima je o temi ‘Mladi i molitva’ govorila s. Dijana Mlinarić. Podsjetila je kako je do 22. godine života Karol Wojtila ostao bez sestre, starijeg brata, majke i oca. Svi su umrli da je i sam Karol bio rekao: ‘Ostao sam sam na svijetu’. „Umjesto da Boga optužuje, on se Bogu potpuno predao. O nama ovisi na koji put ćemo krenuti. Netko može odrasti u dobroj obitelji pa postati kriminalac, a netko može odrasti u lošoj obitelji pa postati svetac“ rekla je s. Dijana, potaknuvši mlade da usklade svoju volju i srce s Bogom, da odvajaju vrijeme za molitvu i po molitvi u otvorenosti svoga srca požele biti u Božjoj prisutnosti.

Podsjetila je na papin poticaj da idemo za Kristom, te je učenike upitala za kim mi idemo. „Treba dopustiti da Bog bude na prvom mjestu. Tradicija vjere treba srce, da vjera prijeđe u život i osobno iskustvo. Potrebno je često razgovarati s onim tko te voli. Molitva znači graditi odnos, ući u odnos s Bogom koji nas ljubi da bismo se izgradili kao osoba. Molitva je odnos s Bogom, ali ona se provjerava u odnosu s ljudima. Nema poznavanja bez susreta. U susretu s Bogom onakvi smo kakvi jesmo, bez maski“ rekla je s. Dijana, istaknuvši da nas molitva preobražava kad joj se otvorimo.

Ako smo previše zaposleni sobom, ako nismo otvoreni za drugoga, tražiti osobu, ako se ne otvorimo, teško je doživjeti Crkvu kao zajednicu, rekla je s. Dijana. „Kad nekoga voliš, nije problem staviti drugoga na prvo mjesto. Kad staviš svoj život u Božju ruku, ishod na kraju uvijek bude što je najbolje moguće za tvoj život“ poručila je s. Dijana.

U glazbenom dijelu nastupili su Zbor gimnazije pod vodstvom Grge Ivkovića i Anita Nikić s kćeri i sinom za violinom koji pohađa klasičnu gimnaziju. Nakon susreta u školi, na igralištu su održana natjecanja u košarci i nogometu između učenika i profesora Gimnazije.

 

 

Proslava Dana škole okupila je učenike, roditelje, profesore i djelatnike gimnazije, kao i ravnatelje drugih zadarskih škola i predstavnike institucija s kojima Klasična gimnazija surađuje. Dan Škole počeo je zajedničkom Molitvom Jutarnje učenika i svih sudionika u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Kamen temeljac za novu zgradu Klasične gimnazije blagoslovio je papa Ivan Pavao II. 2003. g. za svog pohoda Zadru. Nadbiskupska klasična gimnazija preimenovana je prije trinaest godina u ime pape sveca koji je bio mislioc, vizionar, pisac, pjesnik, prijatelj mladih. Na proslavi je istaknuto kako Gimnazija potiče na stvaranje radnih navika, održava se puno terenske nastave, putovanja, ima humanitarni karakter, a na dan sveca zaštitnika razreda učenici toga razreda oslobođeni su ispitivanja.

Ines Grbić

 

Foto: I. Grbić