TROGIR: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA ‘MEĐUNARODNOG VOJNOG APOSTOLATA’ – Gostovao mons. Želimir Puljić

Međunarodna konferencija o temi ‘Pomirenje’ koju organiziraju međunarodna udruga vjernika laika International Military Apostolate’Međunarodni vojni apostolat’ sa sjedištem u Nizozemskoj i Vojni Ordinarijat u RH  održava se od 13. do 19. listopada u hotelu ‘Medena’ u Trogiru. Temu ‘Pomirenje’ sudionici razmatraju na više razina: pomirenje između Boga i čovjeka u sakramentu ispovijedi, pomirenje u obitelji, na društvenoj, nacionalnoj, međunarodnoj i svjetskoj razini. Na konferenciji je sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić u utorak 16. listopada, kada je održao predavanje „Božja zamisao s obitelji.

Udruga ‘Međunarodni vojni apostolat’ okuplja djelatne vojne osobe i vojne kapelane, predstavnike katoličkog dušobrižništva u vojskama zemalja svijeta. Na konferenciji sudjeluje oko šezdeset osoba iz petnaest zemalja sa svih kontinemata. Iz Hrvatske na konferenciji sudjeluju mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, a kao predavači i general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH, don Marko Medo, generalni vikar Vojnog Ordinarijata predstavio je vojni pastoral u Hrvatskoj, dvojica kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta te drugi stručni predavači, svećenici i vjernici laici iz svijeta. Iza svakog predavanja održana je diskusija. U četvrtak 18. listopada sudionicima se prigodnim izlaganjem obratio i general Damir Krstičević, ministar obrane RH.

Svaki dan sudionici konferencije započinju molitvom Časoslova i sudjeluju na misnom slavlju. U srijedu 17. listopada pohodili su Hvar gdje ih je primio i hvarski biskup Petar Palić, a poslijepodne toga dana biskup Bogdan za sudionike Konferencije slavio je misu u splitskoj katedrali sv. Duje.   

Povijest ljudskog spasenja ide preko obitelji, ona je u središtu Božje pozornosti, istaknuo je nadbiskup Puljić u svom predavanju, rekavši da je Božja zamisao o obitelji opisana na prvim stranicama Biblije. Bog je stvorio čovjeka, muško i žensko te im je u srce usadio zakone života i ljubavi. Božji Sin, Isus Krist svojim utjelovljenjem i dolaskom u obitelj sjedinio se sa svakim čovjekom i sa svakom obitelji. Veliki dio svoga života proveo je u obitelji u Nazaretu.

Prema pastoralnoj konstituciji ‘Crkva u suvremenom svijetu’ obitelj je zajednica osoba, intimna zajednica života i ljubavi, prva škola društvenih vrlina. Obiteljsko zajedništvo je zadatak i poslanje, a budućnost braka nije unaprijed predodređena, nego je predana razumu i srcu, slobodi i odgovornosti supružnika, rekao je nadbiskup. Za to se zajedništvo treba Bogu moliti, isprositi zagovor, zaštitu i blagoslov Svete obitelji, da bi ostvarili što im je po Božjem naumu predviđeno.

„Utjelovljenjem Božjeg Sina Bog je objavio koliko mu je stalo do čovjeka. U tom događaju spasenja spoznajemo kolika je vrijednost svake ljudske osobe. Zbog toga se Crkva ne umara naviještati i braniti svetost života“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na upozorenja sv. Ivana Pavla II. da se rađaju „novi oblici napada na dostojanstvo ljudskog bića u ime prava pojedinačne slobode“. „Kad je pogaženo temeljno pravo na život, Crkva osjeća dužnost i obvezu dati pravo glasa onomu tko glasa nema. Ljudski život je svet i nepovrediv od začetka do naravnog svršetka. Treba ga braniti, poštivati i zauzimati se za njegovo dobro na svim područjima: osobnom, vjerskom, duhovnom, društvenom, zakonodavnom, političkom, gospodarskom, socijalnom i zdravstvenom, svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav“ poručio je mons. Puljić.

Međunarodni vojni apostolat osnovan je 1965. g. u svetištu Santiago de Campostela u Španjolskoj, na inicijativu katoličkih vojnika iz različitih zemalja svijeta. Taj katolički savez okuplja članove iz 29 zemalja svijeta, a promiče vrijednost prisutnosti katoličkih vojnika u oružanim snagama i javnom životu u pojedinim zemljama, kao i na svjetskoj razini. U savezu su predstavnici zemalja svih kontinenata: Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije. Članice su zemlje u kojima postoji organizirano i zakonom regulirano katoličko vojno dušobrižništvo. Međunarodni vojni apostolat svojim aktivnostima želi doprinijeti izgradnji mira u svijetu. Moralne, društvene i duhovne poteškoće u vojnom području sagledava i nastoji riješiti u svjetlu evanđelja i nauka Katoličke Crkve. U vremenu ugroze mira, pravde, dostojanstva čovjeka i naroda, potrebna je angažiranost katolika koji su pozvani svoju vojničku službu živjeti kršćanski, u prilog miru u crkvenom i javnom životu, potiče ta udruga.

Predsjednik Međunarodnog vojnog apostolata je admiral nizozemske mornarice, a duhovnik svećenik koji je američki general. Prošle godine konferencija se održala u Rimu, ove godine prvi put u Hravtskoj, a sljedeće godine održava se u Keniji.

Ines Grbić

*****

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je na konferenciji Međunarodnog vojnog apostolata, koja je održana u Trogiru u četvrtak, 18. listopada, gdje je održao prezentaciju na temu “Hrvatska vojska – od osnivanja do danas”.

Ministar Krstičević u toj je prigodi podsjetio na jedinstvo građana Republike Hrvatske pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za vrijeme obrane države od velikosrpske agresije te poručio kako su vjera u Boga, opravdanost cilja i obrana domovine bili presudan čimbenik u stvaranju hrvatske slobode i samostalnosti.

“Hrvatska borba za neovisnost, osim hrabrošću i smjelošću te inovacijom, kao i zajedništvom, bila je obilježena još jednim detaljem: svaki hrvatski ratnik, junak, pored ostalog, imao je izuzetno snažno i moćno oružje, Gospinu krunicu”, rekao je ministar, prisjetivši se svih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili za stvaranje slobodne države.

“Sloboda, temeljno pravo čovjeka, kroz stoljeća je bila mnogo puta i na razne načine ugrožavana, osporavana i oduzimana. Sloboda nije uzvišeni ideal, ona je temeljna ljudska potreba kako bi čovjek mogao rasti, razvijati se i stvarati. Prije 27 godina građani Republike Hrvatske bili su svjedoci te borbe za slobodu i pravo na određenje u Domovinskom ratu”, kazao je ministar Krstičević.

U kontekstu daljnjeg razvoja Hrvatske vojske koji se temelji na iskustvima iz Domovinskog rata te očuvanju njegovih vrijednosti, ministar je podsjetio kako je nacionalna sigurnost u današnjem svijetu proces koji zahtjeva širok angažman i stvarnu sinergiju društva.

“Moramo se boriti protiv ustaljenih obrazaca razmišljanja i ostati korak ispred onih koji nam ne žele dobro. Zajedništvo izgrađeno na zdravim temeljima uz visok moral elementarni su čimbenici svladavanja svakog problema”, istaknuo je ministar i zaključio: “Upravo zato pozdravljam ovu inicijativu promoviranja kršćanskih katoličkih vrijednosti jer ona su izvor našeg hrvatskog identiteta i jamac opstojnosti našeg hrvatskog naroda”.

U sklopu konferencije ministar obrane susreo se i s predsjednikom Međunarodnog vojnog apostolata, viceadmiralom Matthieuom Borsboomom. Viceadmiral pritom je izrazio zadovoljstvo zbog posjeta ministra Krstičevića ovogodišnjoj Konferenciji, zahvalivši mu na osobnom doprinosu za vrijeme Domovinskog rata. “Zadovoljstvo nam je što ste ovdje danas s nama, izražavam Vam zahvalnost i poštovanje zbog svega što se učinili za Hrvatsku za vrijeme Domovinskog rata, a što činite i dalje kao ministar obrane”, kazao je.

Međunarodni vojni apostolat međunarodna je katolička organizacija čiji je cilj promicati katoličke vrijednosti u vojnom životu i podupirati međusobnu međunarodnu suradnju i dijalog u svrhu izgradnje mira u svijetu. U sustavu AMI-ja nalazi se 29 povezanih i pridruženih udruga članica prisutnih u zemljama na kontinentima Afrike, Azije, Europe te Sjeverne i Južne Amerike. (www.morh.hr / Foto: MORH, J. Kopi)