ZADAR: SVEČANA VEČERNJA U CRKVI SV. ŠIME – Nagovor mons. Ž. Puljića

1. Svečanom Večernjom koju slavimo u svetištu svetoga Šime, njemu u čast, liturgijski se objavljuje kako započinje njegova svetkovina. Na to se osobito pazilo u prošlosti kako bi se narod što bolje pripravio za samu svečanost. U tom vidu upriličuju se trodnevnice ili devetnice koje obično završavaju svečanim pohvalama uoči same svetkovine. Mi se večeras ovom pjevanom večernjom molitvom pridružujemo onim štovateljima koji su ovdje i diljem svijeta iskazivali počast osobitom Božjem miljeniku, svetom Šimunu. A da bismo osjetili malo tog svečanog duha pohvala i zahvala, evo, maloga izvatka iz drevne molitve iz 6. stoljeća, koju nazivaju na grčkom jeziku „Akatist“. Osobitost tih pohvala je što su prikladni za tihu meditaciju i razmatranje, kao i za zajedničko bogoslužje. Poslušajmo dio Akatista u čast Šimi:

Izabran si za blagovjesnika, sveti pravedni starče Šimune, kako bi objavio Krista ljudima. Prinosimo ti pohvalne pjesme jer uživaš posebnu naklonost Gospodina kojeg si u naručju svome nosio. Moli za spasenje onih koji ti s ljubavlju večeras kliču: Raduj se, pravedni starče Šimune. Raduj se, jer si u svojim staračkim sjedinama mudrost sjedinio, te kao muž pravedan i bogobojazan Duhom Božjim svjedočio. Raduj se, jer si prema Božjim zapovijedima neporočno hodio, te cijelim svojim životom Gospodinu ugodio. Raduj se, što te sila Duha Božjega ponukala da dođeš u hram baš kada su roditelji Isusovi tamo stigli da izvrše ono što je propisivao Zakon. Tada si uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta.

2. U ovom spjevu osjeća se jednostavno prepričan biblijski događaj, obogaćen radošću spoznaje da je Onaj, koga Starac u rukama drži, Spasitelj svijeta. No, ta spoznaja ide dalje pa blagoslivljajući njegovu Majku dodaje: “Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu; i bit će znak osporavan da se otkriju namisli mnogih srdaca”. Zadivljeni tim proroštvom i mi ga večeras hvalimo riječima: Raduj se, preblaženi i pravedni starče Šimune, što si uz pomoć Duha Božjeg prepoznao Krista, ne samo tjelesnim, nego i duhovnim očima. A Marija je slušala njegovo proroštvo i divila se svemu što je rečeno o djetetu, pa to u svom srcu pohranila. Šimun, kao vjerni stražar između Staroga i Novoga zavjeta, bdio je i iščekivao Spasitelja. A onda mu ususret pohrlio, pa predvidio i muku njegovu još dok je djetešce bio. Stoga mu kličemo: O proroče, pravedniče, veliki naš zaštitniče. Tvoje ruke časne, svete, prikazaše Božje dijete. Raduj se blaženi starče Šimune!

Ti si svim narodima svijeta navijestio pripravljeno spasenje, a onima koji su sjedili u tami i sjeni smrtnoj, najavio si svjetlost koja će im zasjati. Zato, slaveći tvoj spomendan ovako ti kličemo: Raduj se, preblaženi starče Šimune, jer si u dubokom miru iz ovoga vremenitog života u vječni pokoj ušao. I tamo se zauzimaš za sve koji ti se s vjerom utječu, mole tvoj zagovor i pomoć traže. Ti si ponos Zadra grada, u tebi je naša nada. Slaveći tvoju proslavu na nebesima, mi te sa zemlje ovako molimo: Slomi snagu dušmaninu, brani našu Domovinu! Raduj se, blaženi starče Šimune, zaštitniče malenih, čuvaru svetoga hrama, uzore svećenika, utjeho i nado starih i bolesnih. Pravedniče, sveti Šimune, slavimo ti sveto ime! Slavimo ti svete kosti, ti nas čuvaj u milosti! I moli za nas. Amen.

† Želimir Puljić, nadbiskup

Crkva sv. Šime, 7. 10. 2018.