ZADAR: SVETKOVINA SV. ŠIMUNA, ZAŠTITNIKA GRADA ZADRA

Na blagdan sv. Šimuna, zaštitnika grada Zadra, svečano koncelebrirano slavlje u crkvi sv. Šime u Zadru u ponedjeljak 8. listopada predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s dvadeset i pet svećenika. Uz brojni domaći puk, u misi su sudjelovali i hodočasnici iz Šibenika, Splita i Jastrebarskog s predstavnicima Križevačke eparhije.

Osam stoljeća u Zadru se nalazi neraspadnuto tijelo svetoga Šimuna, jeruzalemskog proroka koji je u djetetu Isusu prepoznao Mesiju. Taj događaj Isusova prikazanja u hramu opisao je Luka u evanđelju. „Osjećamo zahvalnost, radost i strahopoštovanje pred činjenicom da smo u blizini proroka koji je na svojim rukama držao Spasitelja svijeta.

Blagdan sv. Šimuna vraća nas našim biblijskim, vjerskim i narodnim korijenima“ istaknuo je mons. Puljić u propovijedi, naglasivši da je Šimun bio „časni starina, pun vjere i Duha Božjega“. Evanđelist Luka piše da je bio „pravedan i bogobojazan“. Duh Sveti mu je objavio da neće umrijeti dok ne vidi Mesiju. „Vođen tim obećanjem došao je u hram, baš kad su ondje bili Josip i Marija s malim Isusom na rukama. Šimun je uzeo u naručje Božansko Dijete i predstavio ga kao ‘svjetlo na prosvjetljenje naroda, na slavu puka Izraelskoga’. No, predvidio je kako će Mesija biti i ‘znak osporavan’ i da će njegovoj majci Mariji mač probosti dušu“ rekao je nadbiskup Puljić.

Podsjetio je da je četiri i pol stoljeća prije tog svečanog susreta s Mesijom, prorok Malahija nagovijestio: „I doći će iznenada Gospodin u svoj Hram“. Petsto godina kasnije, evanđelist Luka to opisuje gotovo istim riječima: „Poniješe Isusa u Jeruzalem da ga prikažu Gospodinu, kao što piše u Zakonu Gospodnjem“.

„Podudarnost evanđelja s proroštvom potvrđuje da Bog svoja obećanja ne zaboravlja. Evanđeosko izvješće puno je neodoljive čežnje i hramske svečanosti. Svojom mili­nom i jednostavnošću nosi nas u božićno i bogojavljensko ozračje. No, ovaj put naglasak je na Mesiji koji pohađa hram i one koji su s hramom povezani.

Dok u vrijeme Božića i Bogojavljenja Novorođenomu hodočaste ljudi, ovdje mladi Mesija pohađa stare ljude, ide ususret starcu Šimunu i Ani, revnim pohoditeljima hra­ma. Njih dvoje na zalazu svog zemaljskog hoda, Bogu zahvaljuju na daru toga milosnog susreta“ rekao je mons. Puljić.

Taj događaj predstavlja i susret stare i mlade generacije na svetom mjestu hrama. „Dok osjećamo aktualnost toga čina, pitamo se koliko su današnji roditelji svjesni da su njihova djeca Božje vlasništvo koje im je povjereno kao skupocjeno blago? Koliko se očevi i majke trude primati iz Božjih ruku dar novoga života te svakog dana upućivati molitvu Svemogućemu za dar djece? Znaju li današnji roditelji povesti svoju djecu u hram Gospodnji kako bi tamo s braćom u vjeri molili ili tu svoju odgojnu funkciju prepuštaju drugima: bakama, tetama i katehetama“ upitao je zadarski nadbiskup.

Istaknuvši da je Šimuna ganula nazočnost mlade obitelji koja dolazi u hram i prinosi Bogu prvorođenca, nadbiskup je rekao da to potiče na razmišljanje „znaju li suvremene obitelji obići s djecom svoje stare, djedove i bake, češće ih obradovati dječjom radošću i spontanošću njihove duše? Kakav je općenito naš stav prema starijoj populaciji? Imamo li vremena i srca da ih obiđemo, pomognemo u njihovim potrebama ili barem upitamo kako su“ potaknuo je mons. Puljić.

U Gospinom mjesecu krunice kada se slavi blagdan sv. Šime, nadbiskup je potaknuo da izrazimo zahvalnost Gospi i sv. Šimi za sve što su učinili hrvatskom narodu prošlih stoljeća, osobito u Domovinskom ratu kad se „vjerujući u njihov moćni zagovor nismo predavali niti gubili nadu. S krunicom u ruci i oko vrata borili smo se protiv zla i uništavanja. Uz njihovu pomoć i zagovor, u znaku krunice prepoznali smo pravu snagu i osvojili slobodu“ rekao je mons. Puljić.

Budući da se na Dan neovisnosti slavi blagdan sv. Šime, a 15. siječnja, na Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, slavi se blagdan nadbiskupijske zaštitnice sv. Stošije, nadbiskup je rekao da su zadarski zaštitnici umreženi u važne događaje iz hrvatske teške ali pobjedonosne prošlosti.

Mons. Puljić je zamolio zagovor sv. Šimuna da se više vremena i pozornosti posveti djeci, obiteljima i starijima. „Važno je i potrebno naći vremena da se osobno i zajednički dnevno obraćamo molitvom nebeskom Ocu koji je htio da njegov Sin postane čovjekom. Neka Isus koji je bio članom ljudske obitelji, blagoslivlja sve naše obitelji. On koji se rodio i proživio ljudski život, spreman je svakoga časa pomoći očevima i majkama da budu vjerni u ljubavi, postojani u molitvi i gorljivi u djelima dobrotvornosti“ rekao je mons. Puljić, moleći zagovor sv. Šime da ne zaboravimo molitvenu i sakramentalnu dimenziju kršćanskog života kako bismo riječju i primjerom u zajedništvu Crkve svjedočili vjeru.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić