ZADAR: SVEČANA VEČERNJA UOČI BLAGDANA SV. ŠIMUNA

Svetkovina sv. Šimuna, zaštitnika Grada Zadra čiji ga puk iz cijele Zadarske nadbiskupije od svoja četiri sveta zaštitnika slavi kao sebi najbliskijega i najdražega, započela je Svečanom Večernjom uočnicom u nedjelju 7. listopada u crkvi sv. Šime u Zadru koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Sv. Šimun u središtu je biblijskog događaja opisanog u Lukinom evanđelju, kada Marija i Josip donose u hram prikazati Isusa četrdeset dana od njegovog rođenja. „Šimun, kao vjerni stražar između Staroga i Novoga zavjeta, bdio je i iščekivao Spasitelja. A onda mu je pohrlio ususret pa je predvidio i njegovu muku još dok je bio djetešce. Stoga mu kličemo: ‘O proroče, pravedniče, veliki naš zaštitniče. Tvoje ruke časne, svete, prikazaše Božje dijete. Raduj se, blaženi starče Šimune’“ potaknuo je na radost u proslavi sv. Šimuna nadbiskup Puljić u propovijedi.

„Sv. Šimun obogaćen je radošću spoznaje da je Onaj koga drži u rukama, Spasitelj svijeta. No, ta spoznaja ide dalje, pa blagoslivljajući njegovu Majku dodaje: ‘Ovaj je postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu; i bit će znak osporavan da se otkriju namisli mnogih srdaca’. Zadivljeni tim proroštvom, i mi hvalimo preblaženog i pravednog Šimuna, što je uz pomoć Duha Božjega prepoznao Krista ne samo tjelesnim, nego i duhovnim očima. Marija je slušala njegovo proroštvo i divila se svemu što je rečeno o Djetetu, pa je to u svom srcu pohranila“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

Sv. Šimun je svim narodima svijeta navijestio pripravljeno spasenje, a onima u tami najavio je svjetlost koja će zasjati. U dubokom miru, iz vremenitog života ušao je u vječni pokoj i zauzima se za sve koji mu se s vjerom utječu, mole njegov zagovor i traže pomoć, rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je sv. Šimun zaštitnik malenih, čuvar svetoga hrama, uzor svećenika, utjeha i nada starih i bolesnih.

U sjećanju na svečani duh pohvala i zahvala svih štovatelja tog Božjeg miljenika u prošlosti u pripravi za svetkovinu, nadbiskup je podsjetio na drevnu molitvu iz 6. st., koja se na grčkom naziva Akatist. U čast sv. Šimi, u toj se molitvi slavi kako je Šimun izabran za blagovjesnika da bi ljudima objavio Krista. Uživa posebnu naklonost Gospodina kojega je nosio u svom naručju.

Nositelj je mudrosti, pravedan i bogobojazan svjedok Duhom Božjim. Hodio je neporočno prema Božjim zapovijedima i Gospodinu je ugodio cijelim svojim životom. Sila Duha Božjega ponukala ga je da dođe u hram baš kada su Isusovi roditelji tamo stigli izvršiti što je propisivao Zakon. Tada je sv. Šimun uzeo dijete i u Duhu spoznao da je to Krist, obećani Spasitelj svijeta.

U slavlju Svečane Večernje sudjelovali su i kanonici Stolnog kaptola sv. Stošije. Nakon liturgije nadbiskup, svećenici i puk počastili su sveca pohodom pred njegovo neraspadnuto tijelo vidljivo u škrinji sv. Šimuna koja se nalazi iznad glavnog oltara u Šimunovom svetištu.

Ines Grbić

 

 

 

Foto: I. Grbić