NEVIĐANE: TISUĆITA GODIŠNJICA CRKVE SV. MIHOVILA ARKANĐELA U ŽUPI NEVIĐANE – MRLJANE NA PAŠMANU

Obljetnica tisuću godina postojanja crkve sv. Mihovila arkanđela (1018.-2018.) u župi sv. Mihovila Neviđane-Mrljane, u mjestu Neviđane na otoku Pašmanu, svečano je proslavljena u subotu 29. rujna na blagdan Svetih arkanđela Mihovila, Rafaela i Gabrijela, koncelebriranim misnim slavljem koje je u crkvi sv. Mihovila predvodio mons. Valter Župan, krčki biskup u miru. 

“Obljetnice nisu samo za slavljeničko sjećanje, nego i prigoda da sebi u pamet dozovemo što to za nas danas znači. To znači da smo mi ovdje već toliko puno godina, mi preko naših očeva, djedova pradjedova. To je naš narod. Svatko od nas ima pravo kazati, ‘Ja sam ovdje tisuću godina’. Tu su naši stari koji su nam to predali u baštinu i mi time i njih proslavljamo. Njima je to na čast što mi danas tu” istaknuo je biskup Župan u propovijedi, naglasivši kako nije bilo lako ni jeftino toliko godina opstati. Rijetki su tisućljetni jubileji.

“Tome da smo izdržali doprinijela je snaga duha i vjere koja daje tu snagu. Izdržali smo, a nije bilo uvijek lako. Bilo je velikih protivljenja” upozorio je mons. Župan, aktualizirajući sadašnje prilike u Hrvatskoj. “Našoj opstojnosti prijeti protubožji način života, vladanja i razmišljanja. Predajemo se pod naletom propagandi, navodno učenih teorija, predajemo se svakakvom načinu života. To bi mogla biti naša propast. Čini se da smo se tim putem uputili. Da se dignu naši pokojni preci, što bi nam rekli? Oni nas kod Boga gledaju i možda žale što mi danas činimo” upozorio je mons. Župan, upitavši je li naš život podudaran s onim što govorimo, slavimo.

“Je li naš život garancija za sutra, preksutra, za deset, dvadeset godina, kao što je njihov život bio garancija da smo mi danas ovdje? Da nije bilo njih, ne bismo sada bili ovjde” rekao je propovjednik. Podsjetio je kako su hrvatski narod u prošlosti Turci nabijali na kolac, ali nisu nas mogli uništiti. “Još smo tu. To znači unutarnja snaga. Neka nam Bog da da izdržimo. Da li Bog hoće da nestanemo? Sigurno  ne. Bog nije Bog smrti, nego Bog života. Bog se raduje životu jer je on stvorio život.

Sveto Pismo jasno kaže: ‘Bog nije stvorio smrt i ne raduje se propasti živih’. Zato, Bog se sigurno ne raduje tome što nas ima sve manje” naglasio je biskup Župan, poručivši da je ta obljetnica ne samo dan slavlja, nego i “dan koji nam Bog pruža kao dan otrježnjenja da dođemo k sebi, da budemo narod života, da nastavimo živjeti na slavu Božju i na slavu onih koji su živjeli prije nas, koji su nam predali život, koji su nam predali ovu plemenitu, dobru i rodnu zemlju koju imamo”.

Govoreći o snazi zdravoga duha koji je zalogom uspjeha naroda, mons. Župan je podsjetio na snagu nekadašnjeg Rimskog carstva, koje je unatoč svojoj izvanjskoj moći propalo. “Nije bilo sile koja se mogli suprotstaviti rimskoj vojsci. Gdje je došla, sve je osvojila. Tolika sila, a ipak jednog dana je propala. Kako? Ne vojnom silom, nego grešnim načinom života.

Rimski pisci i povjesničari kažu: kad su rimske žene počele računati svoju životnu dob jesu li mlade ili stare ne brojem godina, nego po broju muževa koje su dotad imale, tada je to silno Rimsko carstvo izgnjililo iznutra nemoralom, grešnim životom i nije ga bilo teško srušiti. Došli su novi, zdravo moralni narodi” rekao je biskup. Podsjetio je da su i Hrvati bili bez dovoljno oružja u Domovinskom ratu, a izašli smo iz agresije kao pobjednici. “Nije oružje odigralo sudbonosnu ulogu, nego krunica oko vrata i snaga, svijest. To čovjeka čini čovjekom” poručio je umirovljeni krčki biskup.

Na blagdan svetih arkanđela, istaknuo je da su u ekonomiji spasenja interventi anđela česti. Bog je stvorio i duhovni svijet anđela, a neki među njima sami su izabrali pobuniti se protiv Boga, da mu ne služe. Oni su svoju slobodu upotrijebili za to da se odijele od Boga. “Zli duhovi ili đavli ustraju u toj pobuni, hoće i nas uvući u pobunu protiv Boga. I mi se nalazimo u kušnji da pristanemo uz lažno.

Kao što je na početku postojanja ljudi, đavao uspio lukavom i zamamljivom laži prevariti ljude kad im je obećavao da će biti kao bogovi, da će im se oči otvoriti” upozorio je mons. Župan, naglasivši:  “Vrag ne laže do kraja. Samo onoliko koliko je potrebno. Činjenica je da su se njima oči otvorile kad su sagriješili. Ali ne da vide da su kao bogovi, nego da vide da su goli, da su prevareni. To je velika pouka kod svakog grijeha. Nije sve laž. Samo onoliko koliko je potrebno da te đavao prevari. Pripazimo na tu lukavost” upozorio je mons. Župan, istaknuvši da su anđeli puno inteligentniji i mudriji od nas.

Isus je više puta govorio o ulozi anđela. “Kao i u drugome glede vjere, i u pogledu anđela nastoji se izobličiti njihovu ulogu i narav. Anđeli nisu neka lepršava, naivna, djetinjasta stvorenja s kojima bi se mi trebali zabavljati. To su moćna, inteligentna Božja stvorenja, kako možemo čitati u Knjizi Otkrivenja i u drugim knjigama Svetog Pisma. Zato u zajedništvu s cijelom Crkvom štujemo anđele, hvalimo Boga i zahvaljujemo mu što nam daje iskusiti njihovu moćnu zaštitu” poručio je biskup Župan.

Župnik Tomislav Planinić zahvalio je mons. Županu na trudu dolaska i što je na kraju mise izmolio posvetnu molitvu arkanđelu Mihovilu da zaštiti tu župu i sav hrvatski narod. Suslavili su o. Jozo Milanović, benediktinac s Ćokovca, nekadašnji župnik don Stjepan Vinko i don Martin Jadreško, domaći sin, rodom iz Mrljana.

Crkva sv. Mihovila nalazi se na groblju u Neviđanima i nekada je bila župna crkva za Neviđane i okolna mjesta Mrljane i Dobropoljanu, gdje su se kasnije izgradile druge crkve. God. 1018. crkvu su izgradili zadarski biskup Prestancije i njegov brat Majo koji je bio prior Zadra i prokonzul Dalmacije. Crkvu su, s okolnim vinogradima i maslinicima darovali benediktinskom samostanu sv. Krševana u Zadru čiji su je redovnici kasnije dali za potrebe župe u tom dijelu Pašmana.

Povezanost crkve sv. Mihovila s oaptijom sv. Krševana potvrđuje i klesani lik koludra na nadgrobnoj ploči sačuvan uz crkvu sv. Mihovila i glagoljski natpis na njoj. Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1980. g. Uoči ovoga jubileja dodatno su se uredili i zaštitili njeni kameni zidovi pjeskarenjem, žbukom i fugiranjem.

U misi su sudjelovali i Ive Livljanić, prvi veleposlanik RH pri Svetoj Stolici koji je rodom iz te župe te članovi KUD-a Nevijana iz Neviđana. Nakon mise za sve je sudionike priređen agape koji su priredili župljani, a navečer je u neviđanskoj osnovnoj školi održan prigodni svečani koncert.

Ines Grbić

 

 

Foto: I. Grbić