NIN: UOČNICA ZAVJETNE SVETKOVINE GOSPE OD ZEČEVA

Uočnica zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije, proslavljena je u nedjelju 21. svibnja večernjim svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Anselma predvodio fra Anselmo Stulić, gvardijan samostana sv. Frane u Zadru, podrijetlom Ninjanin. „Ako Mariju ne slušamo, ako njene poruke i riječi zapisane u evanđelju ne živimo, ne možemo govoriti o budućnosti i vjeri. Jer u nama nema Božjeg duha od kojeg je Marija živjela. Neka zaživi božanski duh u nama, Duh Sveti, da prodre u svako ljudsko srce i mijenja svijet. To molimo Mariju na njen veliki blagdan u najstarijem hrvatskom kraljevskom gradu Ninu“ potaknuo je fra Anselmo, rekavši da Marija i danas opominje, da se obratimo i živimo zdravi stav prema braku, obitelji i životu.

  

„Možemo živjeti od turizma i raznih materijalnih izvora, ali nećemo živjeti nutrinu, nego vanjštinu. Bit ćemo nezadovoljniji, a grad opustošeniji. Sve ćemo dati da zarađujemo, umjesto da istinski vjernički živimo“ upozorio je propovjednik, naglasivši da Božje zapovijedi ne treba živjeti zbog straha od grijeha i pakla, nego da shvatimo da je ono što Bog traži, za naše vremenito i vječno dobro.

 

„Marija je vidjela u kakvom stanju žive Ninjani onog vremena, prije petsto godina. Kao majka, vidjela je teškoće i prijetnje ratnim osvajanjima. Majka uvijek osjeća, kao što je prva osjetila kako mladenci u Kani vina nemaju. Kao što je Marija prije petsto godina znala što je potrebno i kroz povijest je štitila Nin, neka nas i sad čuva i prosi nam darove Duha Svetoga. Majka Božja je imala iskustvo Duha Svetoga, ona je bila njegova učenica“ rekao je fra Anselmo, istaknuvši da tijekom povijesti, Marija u svojim ukazanjima, poput fatimskih, opominje.

   

„Ako se svijet ne obrati, srlja u opasnost. Naš život nas kažnjava, ne Bog. Marija brine o nama, ali moramo slušati njenog sina. Moramo unijeti evanđelje u obitelji, Božja riječ treba hraniti naš duh i život“ potaknuo je fra Anselmo, upozorivši da su najugroženiji brak, život i obitelj. Podsjetio je da je u Ninu nekad život bio prisutan, bilo je puno djece, a sada i tu, kao i drugdje u Hrvatskoj, narod nestaje. „Koliko je branitelja poginulo, a u utrobama majki gine puno više djece. I to vlastita djeca. Ne može Božji blagoslov biti nad onima koji to čine“ upozorio je fra Anselmo, istaknuvši kako u mnogim brakovima nema sreće, ljubavi, a ljubav je srž naše vjere i odnosa.

 

„Ljubav je dar od Boga, ali mora proći kroz naš život, naše prihvaćanje. Nije Bog napustio svijet, nego svijet napušta Boga. Zato nastaju krize. Ako se ponašamo kao da Krista nema, da nam ne treba, nemojmo se žaliti kad nam krene nizbrdo. Mnogi razmišljaju da vjera znači izvršiti neku obvezu, pa kad krene po zlu, onda je Bog kriv. Nije, nego mi nismo dozvolili da Bog djeluje, nismo ništa Bogu dali“ rekao je fra Anselmo.

 

 

Istaknuo je da Duh Sveti tješi, brani, ohrabruje, pokreće i daje snagu. Ne želi da živimo prosječnost, nego puninu duhovnih vrednota za koje se moramo boriti. „Uvijek nam pruža novu šansu, da ljubav bude djelotvorna. Duh Sveti potiče, mijenja, ispunja nas. Gdje je Duh Sveti, tamo je ispunjenje duše“ rekao je fra Anselmo, potaknuvši na produbljivanje nutarnjeg života suradnjom s Bogom u milostima, da nam „sakramenti nisu kao servis, nego život s Isusom u svjesnom i osobnom prijateljstvu.

 

Pritom je upozorio kako se može čuti da netko kaže, „Neka se dijete krizmalo, sad mogu biti miran“. „To je zlouporaba kršćanskog žviota. Primiti malo pouke u pripremi, pa se ‘osloboditi’ nakon krizme. Roditelj koji tako kaže, čini loše. Je li to primati nešto, a u sebi dalje ne razvijati? Kad bi svi krizmanici, osnaženi Duhom Svetim, pohodili mise, naše crkve bi bile pune. Nakon krizme ne treba biti miran, trebali bismo biti ‘uznemireni’, da napredujemo u spoznaji Boga i idemo dublje, svjesni krštenja i sakramentalnog života.

  

Treba nam snaga i umijeće, a to su darovi Duha Svetoga s kojim je savršeno surađivala Majka Božja. Marija je bila s učenicima kad je sišao Duh Sveti na apostole. Neka moli da i u ovom vremenu budemo osnaženi za svoje kršćansko poslanje“ potaknuo je fra Anselmo Stulić.

  

U Nin su na uočnicu hodočastili župljani sv. Šimuna i Jude Tadeja sa zadarskog Bokanjca sa župnikom don Srećkom Petrovom. Nakon mise održana je procesija s Gospinim čudotvornim kipom.

Ines Grbić