120. obljetnica ustoličenja sluge Božjega Antuna Mahnića

(preneseno www.biskupijakrk.hr) U nedjelju 14. svibnja u Krčkoj je katedrali svečano obilježena 120. obljetnica ustoličenja i dolaska u Krčku biskupiju sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, prethodio je prigodni program pod naslovom “Dostojan časti oltara”, u kojem su predavanja održali mons. dr. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, mr. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda, Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekata Novog lista te mr. Saša Ilijić, postulator u postupku za proglašenje blaženim i svetim sl. Božjega Antuna Mahnića.

Izlaganje mons. Velčića nosilo je naslov „Kako je odjeknulo Mahnićevo imenovanje za krčkog biskupa?“.  Imenovanje Mahnića novim krčkim biskupom, bilo je neočekivano, iznenađujuće a od nekih je novina proglašeno i senzacionalnim. Nepoznavanje Mahnićevog stava prema glagoljici, staroslavenskom bogoslužju i nacionalnom pitanju između Talijana i Hrvata rezultiralo je pretpostavkom da će Mahnić iskorijeniti glagoljicu i staroslavenski jezik iz bogoslužja te pogodovati talijanskoj politici. Poradi toga, talijanski su mediji njegov dolazak podržavali dok su hrvatski i slovenski mediji izražavali zabrinutost i oprez. Upravo zbog toga, ističe dr. Velčić, Mahnićevo učenje glagoljice, njegova zauzetost da upozna narod Krčke biskupije kao i njegovo prvo slavljenje mise na staroslavenskom jeziku, izazvale su veliku radost i iznenađenje među domaćim stanovništvom.

Mr. Anton Peranić u svom je izlaganju predstavio godišnje hodočašće djece na grob biskupa Mahnića. Ideja za ovo hodočašće nastala je prigodom organizacije prijenosa posmrtnih ostataka biskupa Mahnića u Krčku katedralu 2002. godine te se već 15 godina, od proljeća 2003. do danas, neprekidno održava. Hodočašća organizira Katehetski ured u suradnji s vjeroučiteljima. Zajedničko geslo svih hodočašća je „Svijetli trag biskupa Mahnića“ a svake godine dobiva posebni naglasak ovisno o aktualnim zbivanjima u Crkvi na nacionalnoj i biskupijskoj razini te ih povezuje s biskupom Mahnićem. Hodočašće redovito uključuje sv. misu koju predvodi biskup ordinarij i  pretprogram koji realiziraju  vjeroučitelji s djecom. Na hodočašću sudjeluje 20-tak svećenika, te 500-tinjak djece.

Okupljenima se obratio i Bruno Lončarić koji je u prigodi Cvjetnice o. g. uredio posebni prilog Novom listu na 24 stranice posvećen upravo sluzi Božjemu biskupu Antunu Mahniću. Ispričao je kako je, priređujući posebne plakate o Krčkoj biskupiji prigodom biskupskog ređenja mons. Ivice Petanjka, pobliže upoznao Krčku biskupiju a posebno su ga oduševili tekstovi o liturgijskom životu i povijesti te se tom prilikom susreo i s tekstom o značaju biskupa Mahnića. Taj ga je tekst potaknuo da pobliže upozna njegov lik i djelovanje te njegovu pisanu ostavštinu. Sabrana Mahnićeva pisma katoličkim svećenicima bila su za Lončarića otkriće i oduševljenje,  te je shvatio koliko je biskup Mahnić bio svestran, sveobuhvatan, pronicljiv i aktualan.

Mr. Saša Ilijić približio je okupljenima značenje postupka za beatifikaciju i kanonizacije sluge Božjega te duhovne plodove koje ona sa sobom nosi. „Sveci ostaju trajni uzori ostvarenog Evanđelja i kao takvi poticaj svim vjernicima da ga nasljeduju“. A da bi se sveca moglo nasljedovati potrebno ga je upoznati.  „Postulatura bi trebala činiti upravo to: pomoći svima upoznati slugu Božjega i to ne samo informativno već iskustveno i oduševljeno. Također cjelokupni pastoralni rad Krčke biskupije i pastoralno zalaganje treba biti prožeto duhovnošću sluge Božjega“, ističe mr. Ilijić.  O biskupu Mahniću dalje kaže: „ Imajući u vidu nemjerljive zasluge sluge Božjega u našoj biskupiji kao i u povijesti Crkve u Hrvatskoj i Sloveniji, osjećamo koliko je nama i današnjem društvu potrebna njegova svetost. (…) Ljubav prema Bogu i Crkvi biskupa Mahnića učinila je gorljivim vjernikom, propovjednikom i širiteljem kraljevstva Kristova na zemlji. Njegova ljubav prema bližnjemu bila je nesebična, požrtvovna i stvarna ljubav Kristova pastira.“ Preporučio je svima da svojom molitvom prate ovaj postupak.

Predavanja su bila prožeta i pjesmom pa su tako krčki katedralni i vrbnički župni zbor izveli pjesmu „In cruce salus“ sl. Božjega fra Ive Perana, dječji zbor župe Krk „Kapljice“ izveo je Himnu biskupu Mahniću, za koju tekst potpisuje mons. Anton Toljanić, glazbu Vesna Avsec, tradicionalno se izvodi na godišnjim hodočašćima djece, a kvintet svećenika pjesmu „Vodi me“ autora mons. Marinka Mlakića, u aranžmanu Saše Ilijića. Program je vodio đakon Anton Budinić.

Uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje na kojem su, uz predvoditelja mons. dr. Želimira Puljića, koncelebrirali riječki nadbiskup i metropolita mons. dr. Ivan Devčić i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak,  te 40-tak svećenika i redovnika krčke biskupije. Sudjelovao je i krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Pretprogramu kao i misnom slavlju nazočila je pranećakinja sluge Božjega Ana Mahnić Čosić, te predstavnici gradskih i općinskih vlasti otoka Krka.

Biskup Ivica Petanjak na početku misnog slavlja pozdravio je sve nazočne vjernike, štovatelje sluge Božjega. Za biskupa Mahnića rekao je: „Osoba je to takvoga kova oko koje će se i danas lomiti koplja, a mi ga doživljavamo prije svega kao Božjeg čovjeka koji je dostojan časti oltara. Naši suvremenici i generacije koji dolaze mogu od njega učiti kako se ljubi Boga i bližnjega i kako se iz žive vjere i kršćanskih uvjerenja može svestrano izgrađivati društvo u cjelini“.

Nadbiskup Puljić u propovijedi je istaknuo kako je suvremen čovjek ispunjen raznim strahovima. Isusov odgovor na te strahove obećanje je da su u kući Oca nebeskoga pripremljeni stanovi kao mjesta sigurnosti, topline i zajedništva koja su nam cilj nakon svih naših životnih nedaća i križeva koje moramo proći. No ti stanovi obećani su onima koji upoznaju Oca i koji slijede Isusa živeći životom ljubavi, dobrote, razumijevanja, solidarnosti i praštanja. Vjera u Krista ulijeva sigurnost, smisao i snagu, ona je svjetlo na putu, a Isus zaglavni kamen na kojem počiva.

O biskupu Mahniću rekao je kako je bio „nepomirljiv borac protiv liberalizma“ te kako se u svojoj borbi „nije pogađao sa savješću, nije pravio kompromise već se hrabro borio za pravdu koju je trebalo štititi“. U toj borbi nije se zaustavljao samo na pisanoj riječi već je započeo aktivnu borbu: obraćao se laicima, intelektualcima, mladima i dao se na razvoj kršćanske kulture i prosvjete.

Mons. Puljić istaknuo je Mahnićevu dalekovidnost te ga nazvao „ponosom i svjetionikom ne samo (Krčke) dijeceze već čitavog naroda i Crkve Katoličke“.  Također, istaknuo je kako je i naše vrijeme slično Mahnićevom pa su nam prijeko potrebni ljudi, od biskupa do vjernika laika, koji će znati usmjeravati, razlučivati dobro i plemenito od lošeg i zavodljivog te hrabro svjedočiti za ono što vjeruju i poput proroka naviještati trajne i vječne evanđeoske vrednote.

Na kraju mise, mons. Puljić predvodio je molitvu na novouređenom grobu sluge Božjega.

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Josip Šarić, Irena Žužić