Riječ nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK, na kraju susreta mladih u Vukovaru

Draga mladeži,

Uz zahvalu Svemogućemu koji nam je poklonio ovako lijepo vrijeme, zahvalni smo domaćinu i predvoditelju slavlja, mons. Đuri Hraniću, njegovim svećenicima, animatorima i obiteljima diljem ravne Slavonije, nazočnim biskupima, a posebice vama, draga mladeži, koji ste došli iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Potaknuti brigom za mlade, koju je pokazivao sveti Ivan Pavao II., i hrvatski su biskupi započeli svoje dvadesetgodišnje hodočašće s vama mladi diljem naše Domovine pod zastavom s „Kristom u treće tisućljeće“ koju smo dobili u Splitu (1996.). Na tom zajedničkom hodu imali smo nekoliko postaja uz različita gesla i plakate pred kojima smo se zaustavili poput one dvojice učenika iz Emausa iz današnjeg evanđelja. Na tim smo postajama razmišljali, molili i išli dalje. Tako smo u Velikom jubileju Crkve uz dvije tisućitu godišnjicu Isusovoga rođenja kraj nazaretske kuće na Trsatu u Rijeci (2000.) razmišljali o otajstvu „Riječi koja je Tijelom postala“. Stoga smo utjelovljenom Isusu u Osijeku (2002.) uputili žarku molitvu „neka nas sačuva u svom Imenu“. Kada smo se na našem hodočašću zaustavili u „našoj Istri miloj“ (2006.) dočekao nas je plakat na kojem je pisalo „Učitelj je ovdje i zove te“. Zove te „zaveslati na pučinu“ iz Šibenskoga zaljeva (2004.). On naš prijatelji ućitelj ne prestaje nas zvati i poticati „da budemo postojani“ (Varaždin 2008.) i da „u svjetlu hodimo“ (Sisak 2012.). On koji se predstavio kao „put, istina i život“ i ohrabrio nas da je s nama kroz sve dane pozvao nas je nas je sve u Zadru (2010.) „neka radost naša bude potpuna“.

Iz grada slobode, Dubrovnika, stigli smo, evo, u grad herojâ. Ova dva grada, jedan na moru, a drugi na Dunavu utjelovljuju zvukove himne naše. Dakle, naše smo hodočašće započeli s Kristom, a s njime i završavamo, jer on je „nada naša“. Nema, naime, drugoga imena pod kapom nebeskom u kojem nam se spatiti, osim imena Isusa Krista. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.

Želite li, mladi, nastaviti ovakva hodočašća i okupljanja?! Da. A gdje želite poći na sljedeći susret? Pogledajmo na ekran hoće li nam nešto sugerirati. Što se vidi, prepoznaje i primjećuje? Zagreb. Da, idemo u naš glavni grad. Doviđenja do sljedećega susreta. Molim domaćina mons. Đuru Hranića neka križ mladih preda uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću, domaćinu sljedećega susreta u Zagrebu 2020. godine.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Vukovar, 30. travnja 2017.