ZADAR: SUSRET NADBISKUPA PULJIĆA I MLADIH KOJI SUDJELUJU NA SHKM-U U VUKOVARU

Susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i mladih iz Zadarske nadbiskupije koji će sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru održan je u katedrali sv. Stošije u Zadru u petak 21. travnja. Iz Zadarske nadbiskupije prijavljeno je 1387 mladih za odlazak u Vukovar. Na susretu u katedrali dobili su i majice SHKM-a u Vukovaru u različitim bojama. Nadbiskup Puljić je blagoslovio darove koje će zadarska mladež prikazati u Vukovaru. U prinosu darova na središnjem misnom slavlju mladih u Vukovaru Mate Mišlov iz zadarske župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u ime Zadarske nadbiskupije donijet će suhe smokve i maslinovo ulje. U Molitvi vjernika predstavnica Zadarske nadbiskupije je studentica Katarina Knežević iz katedralne župe sv. Stošije koja će na misi u Vukovaru moliti jedan  zaziv. Na Memorijalnom groblju u Vukovaru zadarski predstavnik je Ivan Anić iz grupe mladih Poličnik i Bili brig koji će s drugim hrvatskim mladima upaliti svijeću kao znak molitve za stradale branitelje i civile u Vukovaru.

 

Za vrijeme prinosa tih darova na blagoslov u zadarskoj katedrali, pročitano je razmišljanje Blanke Klarin iz župe Gospe od Ružarija u Preku: „Prinosimo plodove smokve, masline i pčelinjeg rada. Tri su godine prošle od susreta u Dubrovniku. Gospodin nam je dao vrijeme da rodimo plodovima tog susreta. Kao što je smokvi dao tri godine da rodi, daje priliku i nama, daje nam novu nadu. Nakon potopa, golubica je Noi donijela maslinov list kao znak novog i obnovljenog svijeta. Gospodin je svoju muku započeo u Maslinskom vrtu dajući se nama za spasenje, za novu nadu. Maslina će uvijek obilježavati živote ljudi našeg kraja. Maslina koja uspijeva i u najtežim uvjetima daje nam primjer za sve teške trenutke u našim životima. Pčele svakodnevno skupljaju nektar da bismo mi mogli dobiti med i vosak. Ugledajmo se u njihovu ustrajnost i požrtvovnost“.

 

 

U katedrali je održano euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Prigodni nagovor održao je mons. Puljić. Poželio je mladima da njihovo putovanje u Vukovar bude „ispunjeno čežnjom i željom susresti se s braćom iz domovine i inozemstva koji ispovijedaju istu vjeru. Neka vaša mladenačka i raspjevana duša pokaže svima kako vam srce gori jer ste se susreli s Uskrsnulim u sakramentu ispovijedi i euharistije koju nam je ostavio za našu hranu“ potaknuo je nadbiskup mlade poželjevši da i to klanjanje bude zahvala za dar vjere i molitva Gospodinu da blagoslovi hodočašće, obitelji i mlade koji će ih ugostiti u domovima, domaćina Đakovačko-osječku nadbiskupiju, osobito da „blagoslovi i zaliječi rane stanovnicima herojskog grada Vukovara“.

  

Nadbiskup je potaknuo na zahvalnost Isusu koji “nosi ključeve povijesti” za njegov poziv, za roditelje, prijatelje, svećenike, za nadbiskupiju i župu gdje su Isusa sakramentalno susreli i zavoljeli. „Naučili smo i prihvatili da je svaka misna žrtva predokus Božjeg Kraljevstva i navještaj njegovog konačnog dolaska ‘jednog dana’. Svaki put nakon podizanja molimo: ‘Tvoju smrt, Gospodine, navještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo!’“ rekao je mons. Puljić.

 

 

 

 

Tumačeći navještaj evanđelja o susretu Uskrsnulog Krista s učenicima na putu u Emaus, nadbiskup je istaknuo da je to divan susret, a „lijepa je i njihova spontana ispovijed čemu su se oni ljudski nadali“. Kad su nagovorili Isusa neka navrati kod njih, Isus ponavlja gestu s posljednje večere: uzima kruh, blagoslivlja i daje im ga. Kad je iščezao, otvorile su im se oči pa su govorili: ‘Nije li srce naše gorjelo dok nam je tumačio pisma’. Vratili su se u Jeruzalem izvijestiti braću što su doživjeli.

 

 

 

„Kad se prisjetimo nekih naših sakramentalnih susreta s Isusom, i mi bismo mogli reći kako je i u našem životu u Crkvi bilo trenutaka kad nam je srce gorjelo, npr. za prvu pričest, krizmu. Crkva u kojoj imamo prigodu doživjeti takve trenutke, nije utemeljena na nekom mitskom događaju. Ona je ukorijenjena u osobi Isusa Krista, utjelovljenog Bogočovjeka iz Nazareta koji je za nas podnio muku, bio raspet i uskrsnuo. Crkva je rođena u krvi na križu i nastavlja u vremenu i prostoru po meni i po tebi živjeti među ljudima. Ona se razvija kroz stoljeća sve do naših dana“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da „Crkva nije proizvod povijesnog slučaja, nego izvorni Božji naum i zdanje komu je zaglavni kamen Krist. U njenim su temeljima ugrađeni apostoli i proroci. Duljina i širina, visina i dubina tog otajstva može se obuhvatiti jedino mjerom vjere“.

 

  „Okupili smo se zahvaliti Isusu koji je htio ostati s nama kao naša hrana i poputbina. Ispovijedamo da je Krist u euharistiji središte i vrhunac kršćanskog života. Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili sveta relikvija koju se časti. On je živi Bog među nama, Mesija i Spasitelj koji nas svojim tijelom liječi i hrani za život vječni. Od svetog trenutka u dvorani Posljednje večere teče i struji novi Božji život koji nam je Krist zaslužio svojom mukom, smrću i uskrsnućem. Zahvaljujemo Bogu Ocu što je njegov Sin umro za nas i ostavio sebe kao poputbinu na našem putovanju“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je nama putnicima, kao i dvojici učenika prema Emausu, potrebna neprolazna hrana. „Jer i naše će putovanje jednom završiti. Nema ovdje trajnog prebivališta. Putujemo u kuću Očevu. Prolazi svijet i slava njegova. Gospodin je blizu. Hranimo se Božjom riječju i euharistijom“ potaknuo je mons. Puljić mlade.

 

 

Susret je organiziralo Povjerenstvo za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije. Bili su prisutni i svećenici i reodvnice koji će voditi zadarsku mladež na susret u Vukovar. Fra Bojan Rizvan iz nadbiskupijskog pastorala mladih rekao je da odlazak u Vukovar nije izlet, nego duhovni i molitveni susret koji treba sabranost i unutarnju pripremu sudionika u odnosu s Gospodinom.  

Ines Grbić