PROPOVIJED MONS. ŽELIMIRA PULJIĆA NA USKRS

Uskrs – kamen temeljac građevine Crkve

1. Na Uskrs taj najstariji i najvažniji blagdan spominjemo čudesni događaj koji se zbio „u prvi dan tjedna, rano ujutro“. Toga jutra, naime, „u ranu zoru“ raspeti i pokopani Krist ustao je iz groba i javio se uplašenim učenicima pozdravljajući ih utješnim pozdravom: Mir vama! A spomen na taj događaj jednostavno zovemo „danom Gospodnjim“. Uskrs koji se u nedjelju dogodio postao je središtem povijesti spasenja. A Isusovo uskrsnuća biva srcem i polazištem vjere i kršćanstva, zorom i proljećem čovječanstva. Stoga je taj „prvi dan u tjednu“, tj. nedjelja „sveti dan što nam ga učini Gospodin“. Ne smijemo, međutim, gubiti iz vida činjenicu kako nedjelja postaje običnim „danom rasterećenja“ od dnevnih briga, danom dokolice u kojoj se gubi njezina duhovna i kulturna dimenzija. A stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja.

Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost i mističnost dana Gospodnjeg. I odredila neka „vjernici nedjeljom i zapovjednim blagdanima sudjeluju na misi“ i „uzdržavaju se od teških radova“ (Kan 1247). Nedjelja je uz to bila i dan narodnog veselja, kad se sklapalo ženidbe, krštavalo ili primalo sakrament svete potvrde. A na sam dan oblačilo se i nosilo svečano „misno odijelo“. Naše prepoznatljive narodne nošnje potvrda su bogatstva duše našeg čovjeka koji je uspio stvaralački združiti kulturnu pučku baštinu s nedjeljnim blagdanskim ritmom. A to je stvorilo skladan odnosa vjere i kulture.

2. Braćo i sestre u Kristu. Neka nam je blagoslovljena nedjelja, dan Gospodnjega uskrsnuća. I neka nam svaka nedjelja bude dan obiteljskog druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti. U toj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane: svećenicima, redovnicama i redovnicima, kao i svim vjernicima diljem naše Zadarske nadbiskupije i šire. Neka budu širitelji radosti i pouzdanja, te pružaju odgovore svakome tko ih za pita za razloge uskrsne nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrjednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju, obrtnicima, ratarima i pomorcima i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

Uskrsnuli Krist, koga ovdje predstavlja uskrsna svijeća kojoj smo sinoć pjevali svečani exultet, pobijedio je smrti i grijeh. I postao središte svjetskih zbivanja. I nema drugog imena dana ljudima po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista (Dj 4, 12). Njegovim je uskrsnuća započelo je doba novog stvaranja. A mi kao kršćani postali smo dionicima toga velikoga otajstva; „rod izabrani, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas je iz tame pozva k divnome svjetlu svome“ (1 Pet 2, 9). Biti „pronositelji uskrsne istine“ i svjedoci njegove naklonosti i ljubavi osobita je čast i milost. U toj vjeri i radosti još jednom svima vama nazočnima u katedrali svete Stošije, kao i svima onima koji nas prate preko valova Radio Zadra, želim sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane.

 † Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 16. 04. 2017.