ZADAR: CVJETNICA

„Danas, kao i u Isusovo i Pavlovo vrijeme, silno je mnoštvo pobožnih i vrijednih suradnica evangelizacije koje nastavljaju poslanje Marije po molitvi, odgoju, vjerničkom svjedočanstvu i služenju braći ljudima. To je prava milost i moć koju imaju žene u Crkvi“ rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi misnog slavlja koje je na nedjelju Muke Gospodnje 9. travnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Nadbiskup je istaknuo ulogu žena u vjernosti i ljubavi prema Isusu, potaknut primjerom žene s alabastrenom posudom skupocjene nardove pomasti koju polijeva po Isusovoj glavi u kući Šimuna u Betaniji, u neznatnom mjestu u provinciji. „Dok nas uznemiruju potresne scene Isusove muke, tješi nas pozitivna uloga koju su žene imale u tom procesu: Pilatova žena Klaudija, Marija Magdalena, Marija Kleofina i druge žene koje su oplakivale Isusovu muku. Dok krema društva u metropoli sprema smrt za nevinoga, u provinciji neznana žena pomazuje Isusa za njegov ukop.

U toj nepoznatoj ženi počašćen je ženski rod, počašćene su sve vrijedne žene, majke, supruge, domaćice i odgajateljice koje su snagom ženskog instikta osjetile nepravdu koja je učinjena nad Isusom, od Pilatove supruge do pobožnih žena koje su ga pratile i oplakivale. Matejevo izvješće o Isusovoj muci završava kako su sve to izbliza pratile žene koje su s njim došle iz Galileje. Jedna od njih bit će prvim svjedokom Gospodinovog uskrsnuća“ naglasio je mons. Puljić. Nasuprot njima, na drugoj strani su glavari svećenički i pismoznanci u Jeruzalemu. „Današnjim rječnikom, rekli bismo da su to kreatori dnevne politike i planeri svjetskog poretka. Oni uz pomoć Jude ‘traže načina kako Isusa na prijevaru uhvatiti’. Dira nas muka napuštenog Mesije koji na križu plače i moli. Priroda se buni, nebo šuti.

 

Samo ne miruju predstavnici različitih zvanja i staleža: mogućnici, suci, svećenici, narodni vođe, dvorani, građani, vojska, sluge. Oni se redaju pred našim očima u tom prežalosnom procesu Isusove osude. Zbog toga pjevamo samilosni poklik: ‘Puče moj, što učinih Tebi, ili u čemu ožalostih tebe, odgovori meni!’“ rekao je nadbiskup, podsjetivši da nema drugog imena u kojem nam se spasiti, osim imena Isusa Krista.

 

 

 

 

„Sin Božji dolazi s neba, iz krila Očeva, u zagrljaj smrti! Strašno i neshvatljivo otajstvo najdubljeg poniženja. Dok očima vjere i raspoloženom dušom gledamo i razmišljamo o tom velikom i neshvatljivom otajstvu, naši nas osjećaju tjeraju ne samo da molimo, nego i da nešto odlučimo. Ne bismo htjeli biti Juda koji Isusa prodaje za mizerne škude, niti bismo ga htjeli teretiti lažnim iskazima. Ne bismo željeli biti među svjetinom koja viče ‘Raspni ga’. Rado bismo se pridružili društvu pobožnih žena koje su ga pratile i s njim supatile“ rekao je mons. Puljić, poželjevši da Isusa u svetom tjednu njegove muke pratimo u skrušenoj molitvi i sabranosti, od dvorane Posljednje večere na Veliki Četvrtak kad je Isus ‘svom dušom čeznuo tu Pashu blagovati s apostolima’.

 

„S istom duhovnom čežnjom i mi bismo htjeli u ovom Svetom Tjednu više se družiti s Isusom, moliti, supatiti, klanjati se i razgovarati“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Cvjetnica je počela obredom blagoslova maslinovih grančica u crkvi sv. Marije u Zadru odakle su puk i svećenici u procesiji krenuli prema katedrali sv. Stošije gdje je pjevana Muka našeg Gospodina.

Ines Grbić