BLAGDAN GOSPE OD ZDRAVLJA U ISTOIMENOM ZADARSKOM SVETIŠTU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blagdan Gospe od Zdravlja u ponedjeljak 21. studenog svečano je proslavljen u drevnom svetištu Gospe od Zdravlja na poluotoku u Zadru, gdje se Zadrani stoljećima utječu zagovoru Gospe od Zdravlja časteći njenu sliku iznad glavnog oltara, autora Blaža Zadranina iz 15. st. O zaštiti tog svetišta iz 16. st. govori i činjenica da je za vrijeme bombardiranja u Drugom svjetskom ratu prednja dogradnja te crkve bila srušena, ali netaknuta i sačuvana ostala je rotonda, okruglo svetište s kupolom, iza vrata od kovanog željeza s grbom nadbiskupa Vicka Zmajevića, kao i dragocjena Gospina slika za oltarom čiji se original sad čuva u Stalnoj izložbi crkvene umjetnosti u Zadru. Srušeni prednji dio crkve obnovljen je 1990. g. darom mons. Šime Duce, velikog zadarskog crkvenog dobrotvora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cijelog dana brojni puk se okupljao u crkvi i na četiri misna slavlja, a večernje koncelebirano slavlje predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Tragom navještaja iz Lukinog evanđelja koji Mariju prikazuje u radosnom služenju, nadbiskup je istaknuo vrijednost Marijine spremnosti, biti na usluzi rođakinji Elizabeti u danima njenog poroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Marija je razumjela da je pozvana biti pri ruci. U životu je tako. Kad Bogu kažemo svoje ‘Da’, Bog nas sprema da služimo ljudima jer on se poistovjetio s ljudskim potrebama i ljudskim patnjama“ istaknuo je mons. Puljić, podsjetivši da se Marija odmah požurila posjetiti Elizabetu, čim je od anđela Gabrijela saznala da i ona očekuje dijete, treba njenu pomoć i želi joj biti blizu. „Želi s njom podijeliti radost Božjeg plana koji je učinio s njih dvije žene. Čim je doznala da je Elizabeta u blagoslovljenom stanju, obradovala se i počela misliti što bi trebalo za nju učiniti. Stoga se i papa Franjo ne umara to trajno ponavljati kršćanima, svećenicima, biskupima, svima koji su kršteni, pođite, požurite se, idite onima kojima naša pomoć treba“ rekao je nadbiskup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zato je Marija opisana kao Božja službenica, sluškinja trudne Elizabete i Zaharije koji još ne govori. „Riječ služenje iščezava iz našeg svakodnevnog rječnika. Ta riječ kao da je nedostojna, nedostojna oslobođenog muškarca i emancipirane žene. Tko je vidio u 21. st. služiti? Nismo svjesni opasnosti, kako bi naše kršćanstvo bez znakova zajedništva i ljubavi, bez jasnih dokaza služenja u Marijinom duhu, moglo sličiti zavaravanju nas samih i drugih“ upozorio je nadbiskup Puljić, upitavši „po čemu će nas Gospodin prepoznati na zadnjem susretu s njim, ako ne po onome što je rekao, bio sam gladan i nahraniste me, žedan i napojili ste me, umoran i u potrebi i poslužili ste me“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mariju Crkva predstavlja kao model i uzor. Nju je papa Pavao VI. opisao s četiri jednostavne riječi koje pokazuju veličinu jednostavnosti i uzvišenost Marije. Ona je djevica koja moli, služi, žrtvuje se i prinosi. Svjesni njene pomoći, blizine i zauzetosti za nas, ljudi je nazivaju odvjetnicom i zagovornicom“ istaknuo je mons. Puljić, u zahvalnosti Gospi za našu prošlosti i sadašnjost koji su tijesno povezani s Marijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Marija poznaje naša stradanja i nadanja i majčinski osjeća dramu borbe dobra i zla, svjetla i tame. S njom kao početkom boljeg svijeta i mi želimo graditi našu budućnost. Stoga je molimo za našu budućnost. Želimo oživjeti molitvu u obiteljima, Boga priznavati i moliti mu se, život poštivati, sakramente slaviti, Crkvu voljeti. Sve to stavimo u okrilje Marije, zore spasenja. Neka njenim zagovorom svane vrijeme blagoslovljenog i trajnog mira“ potaknuo je nadbiskup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je kako su blagdanska čitanja Gospe od Zdravlja prožeta blagoslovom. Pavao u Poslanici Efežanima blagoslivlja Oca nebeskog koji nam je poslao Sina da nas spasi, otkupi i po kojem smo i mi blagoslovljeni i spašeni. Elizabeta iznenađena dolaskom rođakinje Marije, prepoznaje djelo Duha Svetoga i u Duhu usklikta, ‘Blagoslovljena si ti među ženama. Blago tebi Marijo što si povjerovala da će se ispuniti ono što ti jer rečeno od Gospodina’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Marija je blagoslovljena među ženama i na nebo uznesena. Na blagdan Isusova preobraženja nebo progovara, otac se javlja i kaže ‘Ovo je sin moj ljubljeni, njega slušajte’. Kao što je Otac govorio o Isusu, tako u trenutku Marijinog preminuća, Isus kao da kaže, nije dostojno da moja ljubljena majka ostane na zemlji, odmah je uzimam sebi. Bog ju je uzeo sebi, no ne znači da ju je odvojio od nas. Otišla je na nebo, ali je s nama ostala. Jer Isus na križu, pokazujući na svog dragog učenika Ivana i na svoju majku, odredio je da Marija bude s nama. U Ivanu je svatko od nas bio pod križem, u zamisli i Božjem planu“ rekao je nadbiskup.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Premda uznesena na nebo, Marija je ostala s nama na zemlji svojim majčinskim suživotom. „Crkva se okuplja oko Marije s pouzdanjem, s povjerenjem je moli i ustrajno časti. Vjernici su u Marijinom srcu kao što je Marija u srcu Crkve i njene pobožnosti. Opisana je na prvim stranicama Biblije kao žena koja je zasjala kao obećana zora nakon pada prvih ljudi. Marija je u srcima Božjeg naroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kršćani ne mogu živjeti bez svoje majke i zagovornice, prisutnosti i povezanosti s Marijom koja je utjeha i majka“ poručio je nadbiskup Puljić. Suslavili su katedralni župnik Josip Radojica Pinčić i nadbiskupov tajnik Roland Jelić. Svečano pjevanje na misi predvodio je Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA